BBC: Bombalar Türk ekonomisine dokunmaz

Güncelleme Tarihi:

BBC: Bombalar Türk ekonomisine dokunmaz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2003 01:50

Daha önce Türkiye aleyhtarı haberleriyle sık sık Türk basınında yer alan uluslararası haber kurumları, saldırılar üzerine Türkiye'nin yanında yer almaya başladılar.

BBC'nin internet sitesinde yer alan bir haber-yorumda, Türkiye'nin ve Türk ekonomisinin İstanbul'da patlayan bombalardan olumsuz etkilenmeyeceği belirtildi. Haberde, ‘‘Kısa dönemli küçük etkiler olur. Ancak, uzun dönemde bu iş Türk ekonomisine olumsuz etki yapmaz’’ denildi.

İngiliz televizyon kanalı BBC, dün internet sitesinde yayınladığı haber-yorumda Türkiye'nin ve Türk ekonomisinin İstanbul'da bir hafta içinde patlayan dört bombadan etkilenmeyeceğini belirtti. BBC, Türk ekonomisinin İstanbul'da patlayan bombalardan olumsuz yönde etkilenmeyeceğini ve Türk ekonomisinin 2004 yılında da büyümeye devam edeceğini vurguladı.

BBC'nin Türk bayraklı fotoğnafla süslediği haberinde uzmanların görüşlerine de yer verilerek, terörist saldırıların Türkiye ekonomisine olası etkileri üzerinde duruldu.

KÜÇÜK ETKİLER OLUR

BBC'ye görüşlerini aktaran uzmanlar, saldırıların Türkiye ekonomisi üzerinde kısa dönemde küçük olumsuz etkilerinin olabileceğini, ancak uzun dönemde Türkiye ekonomisinin bombalardan olumsuz yönde etkilenmeyeceğini söyledi. BBC'ye durum değerlendirmesi yapan uluslararası ekonomi uzmanları şu yorumu yaptı: ‘‘Türkiye ekonomisi motoru olan ihracat ve turizm açısından da ölü sezonda bulunuyor. Yapılan saldırıların Türkiye ekonomisine kısa dönemde küçük etkileri olabilir. Turizm sezonu kapandığı için saldırıların turizme olumsuz etkisi de sınırlı olacaktır. Türkiye ekonomisi ihracat ağırlıklı bir gelişim gösteriyor. Terörist saldırılar Türkiye turizminin kalbi olan kıyı bölgeleri hedeflemiyor. Bombalar Türkiye'den yapılan ihracatı olumsuz yönde etkilemez. Türkiye ekonomisi yakaladığı büyüme ivmesini kaybetmez.’’

ÖNLEM ALINIR

Dutch Bank ABN Ambro Gelişen Pazarlar bölümü uzmanı Debbie Orgil'de ‘‘Bombaların uzun dönemli ekonomik etkisi olmaz’’ görüşünü savundu. Orgill, kısa dönemli olarak Türk Lirası'nın değer kaybedebileceği değerlendirmesinde bulundu. Orgil, Türkiye ekonomisinde önemli rol oynayan ihracatın dünyadan gelen talebe göre büyüyerek devam edeceğini söyledi.

Hükümetin saldırılara karşı kaçınılmaz olarak sert önlemler alacağını belirten Orgil, bu adımında Türkiye ile ABD'yi yaklaştıracağı görüşünü savundu.

Merill Lynch: Saldırı iz bıraktı yara derin değil

BBC'ye görüşlerini aktaran Merill Lynch Gelişmekte Olan Piyasalar Strateji Direktörü İsak Tabor, saldırılara ilişkin olarak, ‘‘Bu saldırı Türkiye'de hafif bir iz bıraktı ama yara derin değil’’ yorumunu yaptı. Geçmişte de dünyanın çeşitli yerlerinde gerçekleştirilen bu tür saldırıların ekonomi üzerinde uzun dönemli etkilerinin son derece sınırlı olduğunu belirten Tabor, Merill Lynch'in Türkiye'ye ilişkin olumlu beklentilerinin değişmeyeceğini vurguladı. Tabor, ‘‘Bütün göstergeler Türkiye ekonomisinin 2004'te de gelişmesini sürdüreceği yönündedir’’ dedi.

Avrupa borsaları kendine geldi

Uluslararası borsalar İstanbul'daki bombalardan sonra gösterdikleri tepki düşüşleriyle kaybettiklerini geri almaya başladılar. Avrupa borsaları önceki yaklaşık yüzde 1 değer kaybetmişlerdi dün ise bu piyasalar 0.5 ile 1 puan arasında yükselişler kaydetti.

Önceki gün İstanbul'da patlayan bombalardan sonra sırasıyla önce Avrupa, sonra da ABD ve Asya piyasaları düştü. Öncelikli olarak izlenen Avrupa borsalarının endeksleri FTSE 100, DAx ve CAC 40 gibi endekslerde yüzde 0.5 ile 1.5 arasında gerilemeler yaşandı.

Avrupa piyasalaranıda işlem gören British Airways, Lufthansa gibi havayolu şirketlerinin, TUI AG gibi dev turizm şirketlerinin hisselerinde ise yüzde 1 ile yüzde 4.5 arasında değişen oranlarda gerilemeler yaşandı.

Daha sonra işlemlere başlayan ABD piyasasında ise Dow Jones Endüstri yüzde 0.73 gerileyip 9.619 puana, S&P 500 0.84 düşüşle 1.033 puana indi. Nasdaq 100 ise 1.12 düşerek 1.363 puandan kapandı.

ABD piyasalarını takip ederek açılan Asya borsalarındaki durum da farklı olmadı. Japonya'da Tokyo Borsası'nın en önemli göstergesi Nikkei 225 0.56 geriledi ve 9.810 puana indi. Hong Kong'da Hang Seng, Singapur'da da Straits Times endeksleri, sırasıyla yüzde 0.62 ve yüzde 0.52 gerilediler. Hang Seng 11.772 puandan kapanırken, Straits Times 1.653 puana indi.

İstanbul'da patlayan bombaların dünya piyasalarını sarsması bu sabah akadar devam etti. Dünya çevresinde bir tam düşüş turu atıldıktan sonra dün sabah yeniden işlemlere başlayan Avrupa piyasalarında ise toparlanmalar vardı. Londra Borsası'nın FTSE 100 Endeksi, önceki günkü düşüşten sonra dün 0.3 yükselip 4.321 puana çıktı. CAC 40 ise 0.63 artışla 3.345 puana çıktı. DAX ise 0.18 arttı ve 3.644 oldu.

İngiliz şirketleri: Türkiye'den gitmeyiz

Türkiye'de faaliyetleri olan uluslarası şirketler önceki gün meydana gelen bombalı saldırılardan sonra güvenlik önlemlerini üst düzeye çıkartsalarda, Türkiye'den kesinlikle çekilmeyeceklerini belirttiler.

10 yıldan bu yana Türkiye'de faaliyette olan ve 3 bin 500 çalışanı bulunan İngiliz HSBC Grubunun CEO'su Stephen Green, Türk yetkililerin tavsiyesi doğrultusunda önceki gün şubelerini geçici olarak kapattıklarını belirterek, ‘‘HSBC'nin Türkiye'den çekileceğine ilişkin kesinlikle kafamızda hiçbir soru işareti yokr. Böyle bir şey söz konusu değil’’ dedi.

Türkiye'de operasyonları olan İngiliz otel zinciri Intercontinental, Aviva sigorta ve ilaç şirketi GlaxoSmithKline şirketleri de, saldıralara yönelik büyük dayanışma gösterirken, Türkiye'yi terketmeme yemini etti.

ING Bank'ın Türkiye Genel Müdürü John McCarthy, Türkiye'de bulunduğu 20 yıl boyunca ülkenin terör tehdidiyle karşı karşı olduğunu belirterek, ‘‘Ancak bu kez meydana gelen terör saldırıları Amerika, İngiltere, İtalya ve Japonya gibi batılı ülkelerde meydana gelenlerin bir benzeriydi. Dünyada medeniyetin faturaları vardır. Bu da onlardan biri. IRA saldırıları nedeniyle insanlar İngiltere'ye terk etti mi’’diye konuştu.

Diğer taraftan saldırılar sonunda bazı yabancı şirketler çözümü şubelerini kapatmakta buldu. İngiliz perakende şirketi Mark&Spencer da önceki gün saldırılara yakın şubelerini kapattı.

İngiliz ilaç şirketi GlaxoSmithKline ise 140 kişinin çalıştığı İstanbul ofislerini saldırılardan sonra boşalttı ama ülkeyi terk etmeyeceğini de açıkladı. Türkiye'de 400 çalışanı bulunan İngiliz sigorta şirketi Aviva ise saldırılardan sonra güvenlik önlemlerini en üst düzeye çıkardı.

Dolar bombayı unuttu

Önceki gün İstanbul'daki terör eylemleri sırasında 1.5 milyonu deneyen ve Merkez Bankası'nın ‘gereğini yaparız’ açıklamasından sonra 1 milyon 480 binli değerlere dönen dolar, dün bayram öncesindeki satışlar karşısında ezildi. Dolar bankalararası piyasada dün 1 milyon 470 binlerin altına çekildi. Dün Merkez Bankası dolar satış kuru yaklaşık altı bin lira gerileyerek 1 milyon 471 bin liradan kapandı.

Bono piyasasının satıcılı olmaması nedeniyle sakin göründüğü dünkü işlemlerde 30 seviyesinin altına döndü. Bono piyasasının gösterge oranlarını temsil eden 15 Aralık 2004 vadeli tahvil 29.9'dan kapandı.

Türk tahvilleri yeniden yükseldi

İStanbul'da patlayan bombalardan sonra uluslararası piyasalarda değer kaybeden Türk tahvilleri dün yeniden yükselmeye başladı. Türkiye'nin uluslararası piyasalarda göstergesi sayılan 2030 vadeli tahvilleri önceki gün 125'e kadar çekildikten sonra dün 126.75'e kadar çıktı.

Yükselişin, önceki akşam saatlerinde Türkler'in yaptığı alımlardan sonra dün sabah erken saatlerde Avrupa'dan gelen alımlardan kaynaklandığı belirtildi.

UBS'nin dün açıkladığı bir raporda, bombalamaların Türkiye ekonomisine bir maliyetinin olacağını kesin gözüyle bakıldığı ancak bu etkinin kısa vadeli ve zayıf kalacağı yorumu yapıldı.

Diğer taraftan uluslararası piyasalarda işlem gören Rus tahvilleri de dün değer kazandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!