Bazı istasyonlar için yazarkasa zorunluluğu ertelendi

Güncelleme Tarihi:

Bazı istasyonlar için yazarkasa zorunluluğu ertelendi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2006 10:38

Gelir İdaresi Başkanlığı, 2004 yılı satışları 1 milyon YTL'nin altında kalanlar ile 2005 yılında işe başlayan akaryakıt istasyonlarında yazarkasa uygulamasını 6 ay erteledi. Bu grupta yer alan 4 bin istasyon, 1 Temmuz 2006'dan itibaren yazarkasaya geçecek.

Daha önce yayımlanan bir Tebliğ ile 2004 yılı satışları 1 milyon YTL'nin üstünde olan akaryakıt istasyonlarına (LPG'ler dahil) 2005 yılı içinde, altında kalanlara da 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren pompalarına yazarkasa takma zorunluluğu getirilmişti. 2005 yılı içinde işe başlayan istasyonlar da satış tutarı 1 milyon YTL'nin altında kalanlar gibi 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren yazarkasa kapsamına alınmıştı.

Ancak, yazarkasa mecburiyetleri daha önce başlamış olan istasyonlar, şu ana kadar tam olarak söz konusu uygulamaya geçemedi. Yazarkasaların montajını gerçekleştiren yetkili servis elemanlarının sayı olarak kısıtlı olması da montaj işlemini geciktirdi. Ekim ayında sadece 38 istasyonda pompalara yazarkasa takılırken, bu sayı Kasım ayında 800'ü aştı. Aralık ayında ise bin 500'ü aşkın istasyonda montaj işlemi tamamlandı. Böylece günümüzde pompalarına yazarkasa takılan istasyon sayısı yaklaşık 2 bin 500 olarak belirlendi.

4 BİN İSTASYONA ERTELEME

Gelir İdaresi Başkanlığı da yazarkasa zorunluluğu daha önce başlamış olan mükelleflerin kurulum işlemlerinin halen devam etmesi ve servis elemanlarının yetersizliği nedeniyle, daha önce 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren yazarkasa taktırma mecburiyeti getirilen istasyonlarda bu süreyi 1 Temmuz 2006 tarihine erteledi. Gelir İdaresi, 1 Ocak 2006 tarihinden sonra işe başlayan istasyonlara ise faaliyete geçme tarihinden itibaren 60 gün içinde, akaryakıt pompalarına yazarkasa bağlatma zorunluluğu getirdi.

SİSTEM MART BAŞINDA DEVREYE GİRECEK

Bu arada Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, 2004 yılı satışları 1 trilyon liranın (1 milyon YTL) üzerinde olan 8 bin istasyonda, pompalara yazarkasa takılması işleminin Şubat ayı sonuna kadar tamamlanacağını bildirdi.

Kendilerine bildirilen programa göre, pompalara yazarkasa takılması işleminin bu ay 7 bin istasyonda sona ereceğini belirten Arıoğlu, Şubat ayında da kalan bin istasyonda pompalara yazarkasaların monte edileceğini kaydetti.
Arıoğlu, “Belirlediğimiz takvime göre, daha önce yazarkasa kapsamına alınan 8 bin akaryakıt istasyonu, Mart ayı başında bütün işlemlerini tamamlamış olacak ve akaryakıt satışlarında fiş verecek. Biz de buna yönelik seri denetimler yapacağız. Bu konuda kararlıyız ve uygulamadan taviz vermeyeceğiz” dedi.

2004 yılı satışları 1 milyon YTL'nin altında kalan ve 2005'de faaliyete geçen istasyon sayısının ise 4 bin dolayında bulunduğunu belirten Arıoğlu, bu istasyonların da Temmuz ayı başından itibaren yeni sisteme dahil olacaklarını ifade etti.

DAĞITIM FİRMALARINA SAYAÇ

Akaryakıt sektöründeki vergi kayıp ve kaçağına da dikkat çeken Arıoğlu, pompalara yazarkasanın ardından devreye girecek elektronik sayaç uygulaması ile sektörün kayıt altına alınacağını söyledi. Arıoğlu, “Akaryakıtın Türkiye'ye girdiği gümrükler belli. Buradaki kayıtlar zaten ortada. Bunun yanı sıra depo ve antrepoları da elektronik sayaç ile takip edeceğiz. Nereye, ne zaman ve ne kadar akaryakıt girmiş, ne kadar çıkış olmuş bunları tek tek göreceğiz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!