Baz istasyonları, enerjiyi güneş ve rüzgardan alacak

Güncelleme Tarihi:

Baz istasyonları, enerjiyi güneş ve rüzgardan alacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2010 00:00

Dünyada son yıllarda gelişen ‘yeşil’ trendine baz istasyonları da katıldı. Turkcell, elektrik olmayan, mavi tur teknelerinin uğrak alanındaki Marmaris’taki Serçe Limanı’nda hibrid baz istasyonu kurdu.

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, Turkcell’in 20 bin baz istasyonundan 22’sinin hem rüzgar, hem güneş enerjisi kullanan hibrid modeliyle donatıldığını, 217’sinin de elektrik ihtiyacını rüzgar veya güneş enerjisinden karşıladığını söyledi. Bir baz istasyonunun ortalama 4 kilovat saat elektrik harcadığını dile getiren Terzioğlu, “Kendi geliştirdiğimiz yazılımla elektriğin akıllı şekilde kullanılmasını sağladık. Enerji tasarrufu sağlayan istasyonlara 5 milyon dolarlık yatırım yaptık” diye konuştu.

Vodafone’un programı

Vodafone Türkiye Kurumsal İlişkiler ve Regülasyon Genel Müdür Yardımcısı Hasan Süel de, ‘Yeşil Teknoloji Programı’nı hayata geçirdiklerini belirterek, şunları söyledi: “15 bin 500’ün üzerinde baz istasyonumuz var. Bunların üç tanesi hibrid, 14 tanesi rüzgar türbinli yeşil baz istasyonu. Hibridi altıya, rüzgar türbinliyi de 60’a çıkarmayı hedefliyoruz. Daha temiz ve daha az enerji tüketen şebeke ekipman ve çözümleri uyguluyoruz. Baz istasyonlarının 4 bininde doğal havalandırma sistemi, bin 400’ünde güneş ışını yansıtan özel boya uygulaması yaptık. ”

Avea neler yapıyor

Toplam 12 bin baz istasyonu olan Avea da, üç tanesi sadece güneş, ikisi de hem güneş, hem rüzgarla çalışan beş tane yeşi baz istasyonuna sahip olduğunu açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!