‘Baz’ı evin içine koyacak önce Güney Kore’ye satacak

Güncelleme Tarihi:

‘Baz’ı evin içine koyacak önce Güney Kore’ye satacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2011 00:00

Türk Telekom Grubu’na bağlı Argela’nın Genel Müdürü Bülent Kaytaz, baz istasyonu fonksiyonunu evlerin içine taşıyan Femtocell’i Güney Kore’ye ihraç etmeye hazırlandıklarını söyledi.

TÜRK Telekom grup şirketlerinden Argela’nın geliştirdiği ve genişbant internet bağlantısı üzerinden iletişim sağlayan Femtocell baz istasyonu teknolojisi, dünyanın en hızlı internet ağına sahip olan Güney Kore’ye girmeye hazırlanıyor. Barcelona’da 6’ncısı düzenlenen MWC-Mobil Dünya Kongresi’nda konuştuğumuz Argela Genel Müdürü Bülent Kaytaz, kablosuz modemlerin onda biri oranında enerji kullanan ve baz istasyonu fonksiyonlarını evlerin içine taşıyan Femtocell teknolojisi ile şehirlerde kurulacak olan baz istasyonu sayısının azaltılabildiğini belirtti. Bülent Kaytaz, şu bilgileri verdi: “Geliştirdiğimiz sistemi, G.Kore’de South Corea Telecom ile hayata geçirmek üzereyiz. Düzenlenen ihalede son 3 firmalık kısa listeye kaldık. Mart ayında sistemin testleri yapılacak ve bu testi geçmemiz durumunda Femtocell’i ilk olarak Kore’de hayata geçireceğiz. Güney Kore’ye teknoloji ihraç etmek büyük bir olay olacak.”

Dokunarak konuşturacak

Wirofon üzerinden görüntü simulasyonu ile iletişim için geliştirdikleri ‘Avatar Talking’ teknolojisine de değinen Kaytaz, şunları anlattı: “3G iletişimde kimse kendi görüntüsüyle görünmek istemiyor. Geliştirdiğimiz sistemde, ister Avatar’ınızla, ister seçtiğiniz Cem Yılmaz gibi Avatar’lar ile iletişim kurabiliyorsunuz. 3D simulasyonlarla dokunma, ıslaklık ve kayganlık duyuları da ekleyeceğiz. Dokunarak konuşulacak.”

Avatar ile iletişimin önümüzdeki yıllarda eğitimden sağlık ve çağrı merkezi gibi çeşitli alanlarda kullanımlarının olabileceğini aktaran Kaytaz, “TTNet’in Web TV uygulaması Tivibu’da da 3D yayına hazırız. Böylece, internet üzerinden üç boyutlu yayın da yapılabilecek” dedi.

Nokia’dan itiraf

NOKIA CEO’su Stephen Elop, yeni akıllı telefonlarında Android işletim sistemini reddettiğini kabul etti. Elop, Nokia’nın Adroid yerine Microsoft cep işletim sistemi Windows Mobile 7’yi kabul etmesinin sektörde duopol oluşmasını önleme isteğinin teşvik ettiğini kaydetti.

20 ülkeye kart satıyor
/images/100/0x0/55eb4809f018fbb8f8b712ab


TURKCELL şirketlerinden Hobim Bilgi İşlem Hizmetleri AŞ kongrede SIM kart, kimlik kartları ile ilgili yeni ürünlerini tanıttı. Ürettiği kartların yüzde 25’ini 20 ülkeye ihraç eden Hobim ihracattan yıllık 15 milyon dolar gelir elde ediyor. Hobim Pazarlama Müdürü Tolga Kışlal, “Geçen yıl Fas ve Moritanya’ya ihracat yaptık. Bu yıl da yeni işbirlikleri kuracağız. 3-4 milyon dolarlık iş hacmi yakalarız” dedi.

‘Mısır artık özgür’ bayrağı açtı

MISIR protestoları Mobil Dünya Kongresi’ne de yansıdı. Pankart açan bir katılımcı Mübarek’in gidişini kutladı. Fuarda açtığı pankartta “Sonunda başardık, Mısır artık özgür” yazan bayrak açtı.

Cep telefonuyla oyun konsolunu birleştirdi

MOBİL Dünya Kongresi’nde Sony Ericsson’un oyunla cep telefonunu birleştiren Xperia Play’i en çok ilgi çeken yeni ürünler arasında yer aldı. Cep telefonuyla oyun konsolunu birleştiren telefon, Android işletim sistemine sahip. Dışarıya doğru açılan oyun klavyesi, PlayStation butonları ve iki analog dokunmatik padi var. Kablosuz internet, GPS, 3G, Bluetooth özelliği var. Sony Ericsson aynı zamanda Xperia pro ve Xperia Neo’yu da lanse etti. Xperia Play gelecek ay Avrupa ve Asya’da satılacak.

50 milyar cihazı birbirine bağlayacak

ERICSSON, 2020 yılında 50 milyar cihazın birbirine bağlanmasına önayak olacak Ericsson Cihaz Bağlantı Platformu’nu duyurdu. Firma kongrede bulut teknolojilerini, LTE ve HSPA’de ulaşılan yüksek hızları ve tüm multimedya cihazlarını birbirine bağlı hale getirme perspektifine ilişkin ürün ve hizmetlerini tanıttı.

Mobil internete 72 milyar dolar yattı

MWC-Mobil Dünya Kongresi’nde (Mobile World Congress) sektördeki son çalışmaları değerlendiren Dünya GSM Birliği (GSMA) Pazarlama Direktörü Michael O’Hara, “Dünyada mobil internet bağlantısı 400 milyonu buldu ve her ay 17 milyon yeni bağlantı yapılıyor. Bu yıl ayrıca mobil internetin bir sonraki jenerasyonu olan LTE için de atılan adımların netleşeceği bir yıl olacak. Wireless Intelligence öngörüsüne göre 55 LTE network’ü konuşlandırıldı ve yılsonunda bu rakam 4 milyona çıkacak” dedi. Üç gün içerisinde 50 bin ziyaretçiye ulaşılması planlanan MWC-Mobil Dünya Kongresi’nin önemine işaret eden O’Hara, şu bilgileri verdi: “Dünyada operatörler mobil internete ciddi yatırımlar yapmaya başladı. Deutsche Bank’a göre 2010’da mobil internete 72 milyar dolar yatırım yapıldı. Birçok akıllı telefon 3.5 G’yi destekliyor ve 132 ülkede 341 3.5 G istasyonu bulunuyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!