Bayramda kartla 1 milyar lira harcadık, dışarda New York-Londra öne çıktı

Güncelleme Tarihi:

Bayramda kartla 1 milyar lira harcadık, dışarda New York-Londra öne çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2009 00:00

BKM’nin verileri, Kurban Bayramı tatiline denk gelen 5 günlük dönemde kredi kartıyla 1 milyar 56 milyon liralık harcama yaptığımızı ortaya koydu. Tatilini yurtdışında geçirenlerin harcama liginde de New York birinci, Londra ikinci sırayı aldı.

Haberin Devamı

KURBAN Bayram’ı tatili döneminde, kredi kartlarıyla yapılan alışveriş tutarı 1 milyar 56 milyon lirayı buldu. Arife Günü’nde 5 milyon 534 bin 392 adet işlemle yılın alışveriş rekoru kırılırken, New York ve Londra’da yapılan alışverişler de dikkat çekti. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Arife Günü ve Kurban Bayramı’na denk gelen 25 Kasım-1 Aralık 2009 döneminde, kredi kartlarıyla 11 milyon 269 bin 966 adet işlem gerçekleşti. Harcama tutarı 1 milyar TL’yi aşarken, geçen yılın aynı dönemine göre bu tutarda yüzde 19’luk artış görüldü.
25 Kasım’da başladı
Bu yıl bayram hazırlıklarına, tatilinin uzun olmaması nedeniyle arife günü gelmeden başlandı. BKM switch sistemi üzerinden geçen kredi kartı işlemlerine göre arife günü’nden bir gün önceye denk gelen 25 Kasım Çarşamba günü kredi kartları ile en çok harcama gerçekleştirildi. Tüm sektörlerde 25 Kasım’da kredi kartlarıyla yapılan harcamaların cirosu ise 597 milyon 485 bin 241 lira oldu.
Yılın rekoru arife gününde
26 Kasım arife günü, BKM switch sistemi üzerinden geçen 5 milyon 534 bin 392 adet işlemle yılın alışveriş rekoru kırıldı. Bu rakam bir önceki yılın Kurban Bayramı’nın arife günü olan 6 Aralık 2008’de gerçekleşen 3 milyon 992 bin 300 işlem karşılaştırıldığında, yüzde 39 artışa denk geldi.
New York ve Londra tatili
Yapılan harcamalara bakılınca bayramını yurtdışında geçirmeyi tercih edenlerin ilk tercihinin ise New York ve Londra olduğu görüldü. Kredi kartı New York’ta, restoranlarda, Londra’da giyim ve aksesuar mağazalarında kullanıldı. Yurtdışında en çok harcama 9 milyon 645 bin 595 lira ile New York’ta yapıldı. Londra, 7 milyon 58 bin 731 liralık cirosu ile ikinci sırada yer aldı. Kredi kart harcamalarında ABD ve İngiltere’den sonra, Paris, Berlin ve Roma’da kredi kartını en yoğun kullanılan şehirler oldu.
Marketler başı çekti
Bu yıl Kurban Bayramı’nda kredi kartı ile en çok harcamanın yapıldığı sektörler arasında marketler başı çekti. Arife günü ise tüm sektörlerde yapılan harcamaların toplamı 552 milyon 114 bin 194 lirayı buldu. Bayramın ilk gününden itibaren bayram ziyaretleri yoğunluk kazandı. Bayramın birinci ve ikinci günü olan 27 ve 28 Kasım’da benzin ve akaryakıt istasyonları sektörünün cirosu ilk sırada yer aldı.

Haberin Devamı

‘Tek kullanımlık şifre’ zorunlu hale geliyor

Haberin Devamı

BANKALARIN internet şubesi girişlerinde ‘tek kullanımlık şifre’ uygulaması 1 Ocak 2010 tarihi itibariyle yasal olarak zorunlu hale geliyor. Türkiye’deki tüm bankaları kapsayan bu uygulama ile internet şubesine yapılan girişlerde, müşteri numarası, şifre, parola bilgilerinize ek olarak ‘tek kullanımlık şifre’ girilmesi istenecek. Bunun için de SMS, şifrematik ve cep şifrematik ya da mobil imza uygulamalarından biri tercih edilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!