Bayram tatili turizmin can simidi

Güncelleme Tarihi:

Bayram tatili turizmin can simidi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2008 10:58

RAMAZAN'ın Eylül ayına denk gelmesi ve okulların da bu ayın başında açılmasıyla boşalan oteller, 9 günlük bayram tatilinde dolacak.

Mevsim sıcaklıkları hala 30 derecenin üzerinde seyrederken, ara verilen yaz tatilini Ramazan Bayramı'nda devam ettirmek isteyenler turizmcilerin yüzünü güldürecek.

Yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi oteller, seyahat acenteleri ard arda gelen satış taleplerini karşılamaya çalışıyor. Ramazan'ın Eylül ayına denk gelmesiyle bir ay boyunca tur satışlarında, otel rezarvasyonlarında durgunluk yaşayan turizm sektörü 9 günlük bayram tatilinin heyecanını yaşıyor. Yaz tatiline doyamayanlar da bu uzun bayram tatilini, yaz sezonunun aksine çok daha uygun fiyatlarda ve ödeme koşulları ile değerlendirme fırsatı bulacak.

BÜYÜK CANLILIK BEKLİYORUZ

Çeşme Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel, Ramazan'ın Eylül ayına denk gelmesi nedeniyle iç turizmin adeta öldüğünü söyledi. Bu dönemde otellerdeki doluluk oranının yüzde 40'a kadar düştüğünü, yurtdışından gelen konuklarla Eylül ayını geçirdiklerini ifade eden Öncel, “Çeşme'de yeterli yabancı turist olmadığı için otellerimiz Eylül ayını zararla kapattı. Ramazan'ın ardından gelen bayram tatilinin 9 gün olması, oteller, otelciler için cam simidi olacak. Yurtdışı turlar da oldukça cazip ve ucuz olmasına rağmen iç turizmde de büyük bir canlılık bekliyoruz. Termalin olması ve hava sıcaklıklarının iyi gitmesi Çeşme'nin şansını oldukça yükseklere çıkarıyor. Şu anda gelen talep bizleri mutlu ediyor. Bayram tatilinde otellerde doluluk oranı yüzde 100'e yaklaşır” diye konuştu.

HER KESEYE UYGUN

Ramazan Bayramı'nın 3 gün olması nedeniyle 3 gece konaklamalara rağbet olduğunu belirten Öncel, “Bu 3 günlük programların yanında 5-7 gece isteyen müşterilerimiz de var. 5-7 gece paket programlar ödeme, taksit şekline göre daha cazip oluyor. Örneğin Çeşme'de 7 gece için 350 YTL'den bin YTL'ye kadar her keseye uygun fiyatlar mevcut. Yaz sezonuna göre fiyatlar daha uygun” dedi. Bayram tatilinde otellerin müşterilerine keyifli bir tatil geçirtmek için çeşitli organizasyonlar da düzenleyeceğine dikkat çeken Öncel, “Otellerimiz sanatçılarla anlaşmalar yapıyor. Müzik eşliğinde sanatçılarla konuklarımıza güzel programlar hazırlıyoruz” dedi.

UZAK DESTİNASYONLARA RAĞBET

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) İzmir Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Rıza Gençay, Eylül ayında Ramazan nedeniyle durgunluk yaşadıklarını ancak acentelerin bayram satışlarının gayet güzel gittiğini söyledi. Tatilin 9 gün olması nedeniyle yurtiçi ve yurtdışı turlarda büyük talep yaşadıklarını ve her kesime hitab edebilecek cazip fiyatların olduğunu dile getiren Gençay, “Tatilin uzun olması nedeniyle yurtdışında uzak bölgeler rağbet gördü. Yurtdışında Amerika, Küba, Uzakdoğu yurtiçinde GAP, Karadeniz gibi uzak ve süresi uzun destinasyonlar ilgi gördü. Bunun dışında İtalya'ya her zamanki gibi yoğunluk var. Yunan adalarına, Orta Avrupa turlarına yoğunluk var” dedi.

KAÇAK ORGANİZASYONLARA DİKKAT

Rıza Gençay, vatandaşlara bayram tatillerinin kötü anılarla geçmemesi için tur satın aldıkları yerlere dikkat etmeleri uyarısında bulundu. Özellikle bayram tatilinde sık denetimlerin yapılacağını belirten Gençay, “Vatandaşlarımızın kaçak organizasyonlara dikkat etmeleri gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgeleri olan seyahat acentalarından tatillerini satın almaları gerekiyor. Şahısların yaptığı turlara katılırlarsa mağdur olabilirler. Başlarına gelebilecek birşeyde güvence yok. Yapılan yeni yasal düzenlemelerle acentelere seyahat sigortası yapma zorunluluğu getirildi. Yapmadığı taktirde acentelere birçok yaptırım var. Tur satın alanlar da başlarına birşey gelse dahi, acente iflas ettiğinde bile mağdur olmuyor” diye konuştu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!