Bayram sıkıntısı dolar sattırıyor

Güncelleme Tarihi:

Bayram sıkıntısı dolar sattırıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Piyasalarda uzun bayram tatili öncesinde nakit sıkıntısı yaşanıyor. Bayram hazırlıklarının yanısıra, ay başı olması nedeniyle özel sektördeki ücret ödemeleri de piyasadaki nakit ihtiyacını artırıyor. Merkez Bankası verilerine göre, piyasa dün 78 trilyon lire eksi rezervle açıldı. Gecelik faizler yüzde 80'lik düzeyini korudu.

Bayram yaklaşırken artan emisyon çıkışları ve hükümetin kararı ile memur maaşlarının bir bölümünün de bayram tatili öncesinde ödenecek olması, TL. ihtiyacını körükleyen etkenlerden bir diğeri.

Bu parasızlık ortamında, Merkez Bankası da piyasayı TL. açısından rahatlamak için çıkış yolunu bankalardan dolar almakta buluyor. Merkez Bankası öğle saatlerinden itibaren piyasaya girerek bankalardan dolar toplamaya başlayınca döviz interbankında dolar 244 bin sınırına dayandı. Doların yükselmesinde dış borsalardaki gelişmelerin etkisini de gözardı etmemek gerek. Önceki gün 1.84 marka yükselen dolar, dün 1.85 markın da üzerine çıktı.

Merkez Bankası, paritedeki bu gelişmeleri de dikkate alarak doların zorunlu devir kurunu gün içinde 242 bin 880 liradan 243 bin liranın üzerine çıkardı. Merkez'in devir kurunu yüksek tutmasının, TL. ihtiyacı olan bankaları, interbankta yüksek faizle borçlanmak yerine döviz satmaya teşvik ettiği gözlendi.

Merkez'in döviz alımlarının yanısıra, zorunlu devirleri öğleden sonra lirada kısmi rahatlık sağladı. Bu rahatlık da gecelik faizlere yansıdı. Sabah saatlerinde yüzde 82 düzeyinde seyreden gecelik faizler, öğleden sonra yüzde 78'e kadar geriledi. Borsada da yatırımcıların bayram öncesinde fazla işlem yapmamayı tercih ettiği gözlendi. Bayram sonrasına dönük çıkış beklentisi nedeniyle belirli hisselerde alımlar dikkati çekiyor. Fakat kredili çalışan bazı büyüklerin de fazla faiz giderinden kurtulmak için portföy boşaltma yoluna gitmesi, çıkışı frenliyor. Takas avantajı nedeniyle ödemeler bayram sonrası yapılacağı için borsada bugünden itibaren alımların gelmesi bekleniyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!