Baykal bunu hep yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Baykal bunu hep yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Evet, CHP Lideri Deniz Baykal, son dönemde bunu hep yapıyor. Bu yüzden de son günlerde piyasalara ilişkin yorum yaparken, ‘‘Eğer Baykal...’’ ifadelerini koymaya özen gösteriyoruz. Son gelişmeler, piyasalar açısından ‘‘Baykal faktörünün’’ önemini bir kez daha ortaya koydu. CHP Lideri Baykal'ın bayram tatili öncesinde verdiği olumlu mesajlarla siyaset rahatlamış, piyasalar da tam kendine gelmeye başlamıştı. Faiz ve dövizde siyasi belirsizlikten kaynaklanan tedirginlik azalmış, borsada günlerde rekor üstüne rekor kırmaya başlamıştı. İş Bankası satışında talep patlaması yaşanırken, özelleştirmede de hızlanma sinyalleri gelmeye başlamıştı. Fakat Baykal'ın dün Başbakan Yılmaz ile erken seçim tarihini ve şeklini belirleyen görüşmesi tekrar piyasaların huzurunu kaçırabilecek türden bir gelişme.

Son birkaç görüşmesinde erken seçimin tarihi konusundaki soruları ‘‘ayrıntı’’ olarak nitelendiren Baykal, dünkü görüşmede bunun ayrıntılarının kamuoyu önüne çıkmasını sağladı. Kendisi açısından başarılı olabilir, fakat piyasalar istikrarı sever. İki liderin görüşmesinden, bir iki aylık dönemde, istikrarsızlıktan sözedilemez. Fakat 5 ay sonrası için bütün dengelerin yerinden oynamasına yol açacak bazı sonuçlar çıkarmak mümkün.

HÜKÜMETİN ÖMRÜ

Daha önceki açıklamalarda seçimin Mart 1999'da yapılacağını piyasa kabullenmiş ve projeksiyonlarını buna göre ayarlamıştı. Baykal, dünkü görüşme sonrasında, seçim ayrıntısıyla ilgili bir parantez daha açarak, bu yıl ekim ayında, mevcut hükümetin varlığını tamamlayacağını ve yerine bir seçim hükümetinin kurulacağını duyurdu.

Bu durumda mevcut hükümetin ekim ayına kadar 5 aylık ömrü kalıyor. Fakat Meclis'in Haziran sonunda tatile gireceği düşünülürse, hükümetin icraat yapmak için çok daha kısa ömrü kaldığı ortaya çıkıyor.

Baykal tarafsız seçim hükümetinden sözediyor. Sandığa giden yolda kim ne kadar tarafsız olur, bunu kestirmek zor. Bu yüzden ekimden itibaren 6 ay süreyle ülkede icraatların seçim rotasına oturtulması kaçınılmaz gözüküyor.

Bu koşullarda, piyasalarda paranın da rotası seçime dönük olacaktır. Seçim tedirginliği hemen bugün olmasa da, gelecek haftalarda, beklentilerin ön planda tutulduğu piyasalara yansımaya başlayacaktır. Yılmaz Hükümeti, elini çabuk tutup, özelleştirme ve vergi reformu gibi birkaç icraatı gerçekleştirebilir.

Her koşulda gündemde kalmak CHP'nin kamuoyundaki imajını güçlendirip, oy potansiyelini artırır mı, bunu bilemiyoruz. Fakat Baykal'ın piyasalarda açıklamaları ile yolaçtığı dalgalanmalar yüzünden sempati topladığını söylemek zor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!