Batman'da ithal et endişesi

Güncelleme Tarihi:

Batmanda ithal et endişesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2010 13:11

BATMAN ve çevresindeki besiciler, hükümetin et ithaline izin vermesiyle birlikte zor duruma düştüklerini söyledi.

Koçerler ve Besiciler Derneği Başkanı Emin Çelik, kentte yaklaşık 25 bin küçük ve büyükbaş hayvan bulunduğunu belirterek, “Bakanlık ile Et Balık Kurumu yetkililerinin ‘hayvancılıktaki verimliliği artırın’ sözleriyle besiciler ahırları büyükbaş hayvanla doldurdu. Şimdi de ithal ete izin verilmesi bizleri endişelendiriyor” dedi.

Koçerler ve Besiciler Derneği Başkanı Emin Çelik, Batman ve yöresinde 2 bin 500’ü aşkın besicinin bulunduğuna dikkat çekerek, ithal et akışının sürmesi halinde besicilik sektörünün olumsuz yönde etkileneceğini ifade etti. Çelik, “Gayrimenkulünü satıp hayvancılığa yönelen besiciler, ithal etin gelmesiyle birlikte ne yapacağını şaşırmış durumda. Besicilik sektörünün olumsuzluğu halinde Batman’da en az 10 bin aile batı illerine göç edecek. Son 7 yılda et fiyatında 7 TL’lik bir artış oldu. Yerli ette ciddi bir artış söz konusu değil” dedi.

Batman’ın Aydınkonak Köyü’nde 20 yıldır besicilik yapan Mehmet Selim Yıldız ise kilosunu 16 TL’den aldığı büyükbaş hayvanların şimdi ahırda kaldığını kaydederek, “İthal etin Türkiye’ye gelmesiyle birlikte mağdur duruma düştük. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Besiciler mutlaka desteklenmelidir” diye konuştu.

Kentte 30 yıldır besicilik yapan Nezir Çelik ise 2007 yılında Batman’a gelen Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a besicilerin sorunlarını içeren dosyayı verdiğini söyledi. Besicilerin sorunlarla baş başa bırakıldığını ifade eden Çelik, “Dışarıdan gelen ithal et çare değil. Yıllar önce yaşadığımız sıkıntılara çözüm bulunmuş olsaydı, sorun bu boyutlara varmazdı. İthal et gelirse, Türkiye’de besicilik diye bir sektör kalmayacak. Et fiyatında öyle abartı bir fiyat yok. Dana etinin kilosu 14 TL’den alıcı buluyor. Sosyete kesimine 30- 40 TL’den et satılıyorsa, bu besicilerin sorunu değil” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!