'Batır Fılay' bayram tatilcilerini batırdı

Güncelleme Tarihi:

Batır Fılay bayram tatilcilerini batırdı
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

MUSTAFA Durmuş Esmer, kurduğu ‘‘Batır Fılay’’ adlı seyahat acentası ile 900 milyar liralık vurgun gerçekleştirdi. Esmer, Kurban Bayramı'nda yurtdışında tatil yapmak isteyen yüzlerce kişiden topladığı paralarla kayıplara karıştı.

UZUN Kurban Bayramı tatilinden faydalanarak yurt dışına tatile gitmek isteyen yüzlerce kişiden ve kiraladığı uçaklara ait bilet sattığı turizm şirketlerinden yaklaşık 1,5 milyon dolar (Yaklaşık 900 milyar lira) toplayan 'Batır Fılay' Lakos Travel şirketinin sahibi Mustafa Durmuş Esmer sırra kadem bastı.

Daha önce küçük bir kaporo verdiği uçak kiraladığı şirketlere parayı yatıracağı gün işyerini kapatıp kayıplara karışan Esmer, tüm aramalara rağmen bulunamazken tatil hayalleri suya düşen vatandaşlar ve müşterilerine karşı zor durumda kalan turizm şirketleri ne yapacaklarını şaşırdılar.

Harbiye'deki 'Batır Fılay' Kakos Travel şirketinin sahibi Mustafa Durmuş Esmer, Sun Express, Pegasus, Air Alfa gibi havacılık firmaları ile anlaşarak Kurban Bayramı tatili için kiralamak istediği 17 uçak karşılığında küçük bir kapora yatırıp, bu uçakların koltuklarını seyahat acentelerine normal fiyatlarından yüzde 10- 15 oranında indirimli olarak pazarladı. Ayrıca uzun Kurban Bayramı tatilini yurt dışında geçirmek isteyen yüzlerce kişiden, Zürih, Londra, Paris, Mısır, Kıbrıs, Palma, İsviçre, Malta, Amsterdam'a geziler düzenlediğini duyuyarak paralar topladı.

'Batır Fılay' Turizm ve Havacılık Limited Şirketi'nin düzenlediği turlar için maliyetin de altında fiyatlar sunan Mustafa Durmuş Esmer, vatandaşlardan seyahat paralarının büyük bir kısmını peşin olarak aldı. Seyahat acentalarından ve vatandaşlardan topladığı paralarla uçaklarını kiraladığı havayolu firmalarına dün ödeme yapması gereken Esmer, bu tarihten bir gün önce ortalıktan kayboldu.

Dolandırıldıklarının farkına varan seyahat acenteleri ve vatandaşlar dün paralarını alabilmek için şirketin Halaskargazi Caddesi 98 numaradaki Kargınpalas Apartmanı'nda bulunan merkezine geldiler. Ancak, şirketin kapalı olduğunu gördüler. Binadaki komşuları Esmer ve diğer şirket çalışanlarının önceki gün işyerinde olduğunu akşam saatlerinde kapatıp gittiklerini belirterek, ‘‘Mustafa Durmuş Esmer çok endişeli gibiydi. İşyerini kapatıp giderken elinde bond tipi bir çanta vardı ve panik halindeydi’’ dediler.

Eşi Aydın Erel ve 6 yaşındaki çocuğu Ozan ile bayram tatilini geçirmek için Mısır'a gitmeyi planladıklarını söyleyen Sevgi Erel, ‘‘6 gün, yarım pansiyon tatil için istedikleri 2 bin 300 Alman Markı'nı ilk gün TÜRSAB'a üye olduklarını bildiğimden hiç tereddüt etmeden yatırdım. Pegasus Air ile Mısır'a gideceğimiz ve orada Holiday Inn otelde kalacağımız söyleniyordu. Bu kadar ucuz olmasından ve otel giriş kartalırımızı vermemelerinden kuşku duymuştum ama böyle bir durumla karşılaşacağımızı hiç tahmin etmedim. Şirketin ismini de 'Batır Fılay' diye koymuş. Resmen insanlarla dalga geçmiş’’ dedi.

Tatil hayalleri suya düşenler paralarını geri alabilmek için savcılığa suç duyurusunda bulunmaya hazırlanırken, ‘‘Paramızla rezil olduk’’ dediler.

Öte yandan 1971 doğumlu Mustafa Durmuş Esmer'in Batır Fılay Turizm ve Havacılık Limited Şirketi'ni 1980 doğumlu Suat Gökmen ile birlikte 2 Mart 1999 tarihinde kurduğu belirlendi. Esmer'in, 5 milyar lira sermayeli şirketteki hisselerini 18 Ekim 1999'da Mehmet Erhan Yılmaz'a devrettikten sonra 12 Ocak 2000 tarihinde hisselerini tekrar geri aldığı anlaşıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!