Bataklıkta büyüdü kárıyla Avrupa Ford’u bile dörde katladı

Güncelleme Tarihi:

Bataklıkta büyüdü kárıyla Avrupa Ford’u bile dörde katladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2005 01:34

Üç yıldır dünyadaki Ford fabrikalarının en başarılısı seçilen Ford Otosan, 2004’te 322 milyon Euro kár etti. Ford Avrupa’nın kárı ise 87.6 milyon Euro’da kaldı.

Gölcük'teki tartışmalı bataklık arazide dünyanın önemli otomotiv merkezlerinden biri haline gelen Ford Otosan, 2004 yılı kárıyla uluslararası bir başarıya daha imza attı. Ford Otosan, 2004’te 322 milyon Euro ile Ford Avrupa’nın 87.6 milyon Euro’luk kárını dörde katladı.

FORD
Otosan’ın önceki gün İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) açıkladığı 2004 yılına ilişkin mali tabloları, uluslararası otomotiv devlerinin Türkiye’de yatırım yapmakla ne kadar doğru adım attıklarını bir kez daha ortaya koydu. Kocaeli Gölcük’te SEKA’nın bataklık arazisinde büyük tartışmalarla kurulan ve üst üste üç yıl Ford’un dünya ve Avrupa’daki en iyi fabrikası seçilen Ford Otosan, 2004 yılı kárıyla bir rekor daha kırdı. Ford Otosan, 2004 yılı kárıyla Ford Europe’un kárını 4’e katladı. 2004 yılı sonuçlarına göre Ford Otosan vergi öncesi 322 milyon Euro kár elde ederken, tüm Avrupa kıtasının bağlı olduğu Ford Europe’nin kárı ise 114 milyon dolar (87.6 milyon Euro) olarak gerçekleşti.

1 MİLYAR EURO YATIRIM:

Yapımı konusunda büyük tartışmalar yaşanan ve bugüne kadar 1 milyar Euro’luk yatırımla bir bataklığı, otomotiv üssü haline getiren Kocaeli’ndeki Ford Otosan Fabrikası, kısa sürede elde ettiği başarıyla Türkiye’nin uluslararası şirketler için önemli bir yatırım ülkesi olduğunu kanıtladı. Mesut Yılmaz’ın Başbakanlığı döneminde bedelsiz olarak Ford’a tahsis edilen Kocaeli Gölcük’teki bataklık araziden çıkan ve tüm dünyaya ihraç edilen araçlar bugün Ford Otosan’ın Ford Europe’dan 4 kat daha fazla kár elde edilmesini sağladı.

3 MİLYAR EURO CİRO:

İç pazardaki talep artışı büyüme ve Ford Avrupa’nın Belçika Genk fabrikasındaki kapasiteyi Kocaeli Fabrikası’na kaydırmasıyla ulaşılan yüksek ihracat hacmi, Ford Otosan’ın 2004 yılı net cirosunun bir önceki yıla göre yüzde 80 artarak 5.5 milyar YTL’yi (3 milyar Euro) aşmasını sağladı. Bu cironun içerisinde yurtdışı satışlarından elde edilen gelir bir önceki yıla göre yüzde 89 artarak 1.438 milyar Euro’ya ulaştı.

KÁRI YÜZDE 54 ARTTI:

Ford Otosan’ın 2004 yılı mali tablolarına göre faaliyet kárı 267 milyon Euro olarak gerçekleşirken, vergi öncesi kárı 322 milyon Euro, net kárı ise 248 milyon Euro olarak gerçekleşti. Şirketin net kárı 2003 yılına göre yüzde 54 artış kaydetti. Ford Otosan Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aykut Özüner, Kocaeli fabrikalarının Ford’un 2004 yılı içindeki en kárlı fabrikalarından biri olduğunu söyledi.

FORD AVRUPA İYİLEŞİYOR:

Avrupa’nın elde ettiği kárda 2003 yılına göre ciddi bir iyileşme olduğunu da söyleyen Özüner, ‘Ford Europe 2003 yılında ciddi zarardaydı ve 2004 yılını 1.2 milyar dolarlık bir iyileşme göstererek, 114 milyon dolar kárla kapattı’ diye konuştu. Türkiye’nin de belli ölçülerde Ford Europe’un bütçesine girdiğini hatırlatan Özüner, ‘2004 yılında bünyesinde Ford, Volvo, Jaguar, Mazda, Land Rover, Lincoln ve Aston Martin gibi markaları barındıran Ford Motor Company’nin vergi öncesi net karı ise 3.5 milyar dolar (2.6 milyar Euro) olarak gerçekleşti. Bu da Ford Otosan’ın dev şirketin kárının yüzde 10’dan fazlasını gerçekleştirdiğini gösteriyor’ dedi.

Kárlılık yatırım için en iyi kriter

2005
yılında satışlarının 2004 yılı ile aynı düzeyde olacağını tahmin ettiklerini söyleyen Aykut Özüner, kárın ise hem iç hem dış pazardaki rekabete bağlı olduğunu söyledi. 2004 yılında elde ettikleri karın Ford Motor Company’nin dikkatini çekeceğini de belirten Özüner, ‘Bu başarı ile yeni bir model üretimi söz konusu olabilir mi’ sorumuza ise, ‘Yen model hakkında bir şey söyleyemem ama Türkiye’ye daha farklı bakacaklarını söyleyebilirim. Bir ülkede karlı bir iş varsa bu yatırım için iyi bir kriterdir’ cevabını verdi.

Tek başına üretim rekorunu da kırdık

FORD
Otosan’dan İMKB’ye yapılan açıklamada ise şirketin geçen yıl yüzde 100’lük kapasite kullanım oranı ile 206 bin 704 araç ürettiği belirtilerek, şunlar dile getirildi: ‘Bu üretim adedi bugüne kadar Türkiye otomotiv sektöründe tek bir firma tarafından gerçekleştirilen en yüksek üretim hacmidir. Aynı şekilde, 140 bin 529 adetlik ihracat rakamı da Türkiye otomotiv sanayinde bir rekordur. 2003 yılı verileri ile karşılaştırıldığında üretimin yüzde 80, ihracatın ise yüzde 87 oranında arttığı görülmektedir.’

Ford Otosan’ın 2004 yılında toplam satış adedinin önceki yıla göre yüzde 85 artarak rekor bir rakam olan 254 bin 931 adede ulaştığı, 114 bin 805 adetlik yurtiçi perakende satışı ile yüzde 15.5’lik toplam pazar payı elde ettiği bildirilen açıklamada, ‘Bu sonuçla Ford Otosan 2002 ve 2003’ten sonra da 2004 yılında Türkiye otomotiv pazarı liderliğini devam ettirmiştir’ denildi.

Durak: Aralıksız yatırımın meyvelerini topluyoruz

FORD
Otosan Genel Müdürü Turgay Durak, 1998 yılında başladıkları ürün ve tesis yatırımlarına, geçtiğimiz yıllarda ülke ekonomisinde yaşanan krizlere rağmen ara vermeden devam ettiklerini belirterek, ’Şimdi bunun meyvelerini topluyoruz’ dedi. Durak, üretim, satış, ihracat ve kárlılıkta rekor değerlere ulaştıklarını, Avrupa ülkelerine gerçekleştirdikleri Transit Connect ve Transit ihracatı ile Ford Avrupa’nın ticari araç üretim merkezi olduklarını vurguladı. Ford Otosan 2005 yılında ise 65 bin adeti ihraç edilmek üzere 93 bin adet Transit Connect, 84 bin 400’ü ihraç edilmek üzere 124 bin adet Transit ve 5 bin 600 adet de Cargo üretimi yapacak. Kayıtlı sermayesi 300 milyon YTL ve ödenmiş sermayesi 292.4 milyon YTL olan Ford Otosan’da Koç Holding ile ABD’li Ford Motor Company’nin yüzde 41.04’er payı bulunuyor.

Ford: Türkiye ile en doğru işi yaptık

FORD
Motor Avrupa Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı Earl Hesterberg ise geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, Türkiye’de yatırım kararının Ford’un bugüne kadar yaptığı en doğru işlerden biri olduğunu söylemişti. Ford Otosan Kocaeli fabrikasının, Ford’un Avrupa’da kárlılığında önemli bir payı olduğunun altını çizen Hesterberg, ‘Ford Otosan’ın ürettiği ürünler dünya klasında kaliteye sahip. Türkiye’deki operasyonda herşey mükemmel. Çok memnunuz. Kárlılığımız çok iyi’ diye konuşmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!