BAT: Kaçak sigaranın payı yüzde 15’e çıktı

Güncelleme Tarihi:

BAT: Kaçak sigaranın payı yüzde 15’e çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2010 00:00

British American Tobacco (BAT) Yönetim Kurulu Üyesi Tuna Turagay, kaçak sigarada artış olduğunu belirti ve kaçakçılıkla mücadeleye dönük denetimlerin artırılmasını istedi. Olayın iki boyutunun bulunduğunu kaydeden Turagay, “Birincisi sigara satışlarında gerek kapalı alanlardaki yasak uygulaması, gerekse vergi artışına paralel fiyatların yükselmesi yüzünden bir düşüş var. İkincisi, bir miktar da kaçak sigaraya kayış var” dedi.

Bilimsel veri yok

Ellerinde bilimsel bir veri bulunmadığı için kaçak sigaranın boyutları hakkında sağlıklı bir rakam veremeyeceklerini belirten Turagay, şöyle devam etti: “Ama görünen o ki, yılbaşından bu yana kaçakta bir artış görülüyor. Bu konudaki son pazar araştırmamızı 2007 yılında yapmıştık. O dönem sigaradaki kaçak oranı yüzde 7 olarak belirlenmişti. Şu anda kaçak oranının yüzde 10-15 arasında olduğunu sanıyoruz. Kaçakçılık ciddi bir tehdittir. Benim en büyük endişem, Doğu ve Güneydoğu’da yoğunlaşan kaçak ürünlerin Batıya yönelmesi ve normal bir satış kanalına dönüşmesidir.”

Martta düşüş başladı

Mart ayından itibaren tütün mamullerinden tahsil edilen ÖTV gelirleri, hızlı bir şekilde düşüşe geçti. 2009 yılı mart ayında tütün mamullerinden 807 milyon 936 bin lira ÖTV alınırken, söz konusu tutar bu yıl 508 milyon 169 bin liraya geriledi. Böylece, aylık tahsilatta yüzde 37.1 gibi oldukça yüksek bir düşüş meydana geldi. Nisan ayında düşüş oranı yüzde 10.9’a gerilese de, aylık tahsilat yine geçen yılın altında kaldı. 2009 yılı nisan ayında 991 milyon 859 bin lira olan tütün mamullerindeki ÖTV tahsilatı, geçen ay 883 milyon 723 bin lira olarak belirlendi. Yılın ilk 4 ayında sigara ve diğer tütün mamullerindeki ÖTV tahsilatı da, 4 milyar 253 milyon 761 bin lira oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!