Basra petrolü Türkiye’ye akacak

Güncelleme Tarihi:

Basra petrolü Türkiye’ye akacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2013 00:56

Kuzey Irak’tan gelecek yeni doğalgaz ve petrol boru hatlarıyla ilgili gelişmeler boyut değiştiriyor. Bağdat’la gerilen ilişkiler yeniden yumuşama eğilimine girerken, Türkiye bir yandan Kürt Yönetimi, bir yandan Merkezi Yönetim ile görüşmeleri sürdürüyor.

Haberin Devamı

Irak’ın güneyinde Basra bölgesinde çıkarılan ve çıkarılacak petrolün dünya pazarlarına açılması için Hürmüz Boğazı’nın sınırlı bir kapasiteye sahip olduğu görüşünü dile getiren Yıldız, “Basra petrollerinin Hürmüz’den çıkmasının belli bir kapasitesi var. Bu petrolün sağlıklı şekilde dünya pazarlarına çıkmasının yolu Türkiye’dir” dedi.

YENİ HAT IRAK’IN TAMAMINA


Irak-Türkiye arasında yeni bir petrol boru hattı daha kurulmasının doğru olacağını ifade eden Yıldız, projelerin Irak’ın sadece belli bir bölgesi için değil, tamamı için olumlu olacağını vurguladı. Yıldız, şöşle konuştu: “Irak’ın bütün ham petrolünü dünya pazarlarına sunma işidir bu. Biz dünya pazarlarına Kerkük-Yumurtalık ham petrol hattından bunu sağlayacağız. Bildiğiniz gibi 70 milyon tonluk bir kapasitedir bu. Bu hattın tamamının dolması demek hem Irak’ın hem Türkiye’nin gelirlerini artırması demek. Ortak bir paydada buluşmayı ümit ediyoruz. Merkezi Irak hükümeti ile gerginliğin gerekçesi yok. Tam tersi bir ortak çıkarın gerekçeleri var.”

Haberin Devamı

İki tarafla da anlaşma

Merkezİ Irak hükümetinin iki temel hassasiyeti olduğunu vurgulayan Taner Yıldız, “Bir tanesi miktarın belirlenmesi, diğeri de paralandırılması ve tahakkuk edilmesi. Türkiye bu hassasiyetlere dikkat gösterecek” dedi. Yıldız, hem merkezi Irak hükümetiyle doğalgaz ve petrol aramalarıyla alakalı geliştirdikleri anlaşmalar ve projeler, hem de Kuzey Irak ile yaptıkları sözleşmeler bulunduğunu vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!