Başkent'te ulaşım fiyatları 6 yıl öncesine döndü

Güncelleme Tarihi:

Başkentte ulaşım fiyatları 6 yıl öncesine döndü
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2010 17:08

Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı çalışan EGO ve özel halk otobüsleri ile minibüslerde ulaşım ücretlerinde altı yıl öncesine dönüldü. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ulaşımda indirime ilişkin alınan mahkeme kararının, Ankara Büyükşehir Belediyesi için kaos anlamına geldiğini söyledi. Gökçek, bu uygulamadan ötürü zarar ettiklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Gökçek, Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, “Otobüsler nedeniyle ayda eski parayla 26,5 trilyon zarardayız” dedi.

Mahkeme kararını uygulamamaları halinde mahkemelik olacaklarını ifade eden Gökçek, uygulamaları halinde ise belediye olarak iflas edeceklerini öne sürdü.

Konuya ilişkin “ara çözüm bulma amacıyla” Ulaştırma Koordinasyon Merkezi'nde ilgili birimlerle toplantı yaptıklarını ve bazı kararlar aldıklarını bildiren Gökçek, “Transferi kaldırdık. Bu işin mantığını bulmaya çalışıyoruz” dedi.

Anayasa'nın 125. maddesi ile İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 2. maddesine atıfta bulunan Gökçek, “Burada yargı tamamen idarenin yetkisini kaldırıyor. 'Ben senin yerine bilet fiyatlarını tespit ediyorum' diyor. Yani, Anayasa'ya ve İdari Yargılama Usulü Kanunu'na açıkça aykırı karar vermiştir, idari mahkemeler” diye konuştu.

Haberin Devamı

Belediyenin yüksek fiyata yolcu taşıması halinde bunun cezasının seçimlerde vatandaşın oyuyla verileceğini belirten Gökçek, “Yasalar, Anayasa ve İdari Yargı Kanunu açık. Ama mahkemeler 'ben sana bu kararı veririm. Sen de hadi uygulama da içeriye atayım seni' diyor. Ben bunu halkın takdirine bırakıyorum. Anayasa'nın açık hükümlerine rağmen verilen mahkeme kararlarını uygulamamam benim, suç. Ama mahkemenin bu kararı vermesi suç mu değil mi? Gelin herkes elini vicdanına koysun, ona göre düşünsün. Tam bir kaos ortamıyla karşı karşıyayız. Memur maaşlarının ödenmesinde bile sıkıntı duyacağız” diye konuştu.

Minibüsçü esnafının da bu duruma tepki gösterdiğini dile getiren Gökçek, onların da 'biz bu fiyatlarla yolcu taşıyamayız' dediklerini aktardı.

“Altı yıl önceki akaryakıt fiyatlarıyla bunlar bunu nasıl karşılayacaklar?” diye soran Gökçek, bu işin içinden çıkılmasının mümkün olmadığını savundu.

Vatandaşın, “aktarmanın (transferin)” kaldırılmasına haklı olarak tepki göstereceğini ifade eden Gökçek, bu kararı çaresizlik nedeniyle aldıklarını ve halktan kendilerini mazur görmelerini istedi.

Mahkeme kararının 1'e karşı 2 oyla alındığını anlatan Gökçek, karara muhalif olan mahkeme üyesine teşekkür etti.

Haberin Devamı

Aldıkları yeni otobüslerden dolayı, bir otobüs bileti başına 58 kuruş zarar ettiklerini dile getiren Gökçek, bu kararın mantığını anlamanın mümkün olmadığını iddia etti.

ALTI YIL ÖNCESİNİN MAAŞI

“Hangi vatandaş altı yıl önceki maaşına dönmek ister?” sorusunu yönelten Gökçek, “Nasıl hepimizin aldığı maaşla bir yaşam hakkı varsa kentin de bir yaşam hakkı var. Kentin maaşı da Hazine'den gelen paradır. Kentin bu paralarını siz sübvanse diye kullanırsanız haliniz ne olur? Belediyeyi nasıl idare edeceksiniz? Bu kararlar verilirken neyin gelip neyin gideceğinin de mutlaka düşünülmesi lazım. Otobüste önümüzdeki Pazartesi gününden itibaren yaşayacağımız sıkıntıdan dolayı halkımızdan özür diliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

SEFERLERDE KISITLAMA

Belli hatlarda otobüs seferlerinde mecburen kısıtlamaya gidileceğine dikkati çeken Gökçek, bunu yaparken de hem vatandaşı mağdur etmemeye hem de ayakta durmaya çalışacaklarını vurguladı.

Gökçek, şöyle devam etti:

“İdari mahkemeler belediyeleri yönetmemeli. Bıraksınlar belediyeleri biz yönetelim. Eğer beğenilmeyen idari kararlarımız varsa bunu halk değerlendirsin. Onun için zaten kanun koyucu 'yerindelik kararı veremez' diyor. Ama veriyor. Yerindelik kararı verildiği zaman mutlaka bunun bir itiraz mercii olmalı. Belediyeler dilediği gibi kararlarını kendi organlarında vermeli. Eğer belediyeler suç işliyorsa zaten yargı her zaman açık. İşlediği suçtan dolayı cezayı yer. Kişiye göre değişen yerindelik kararı olmaz.

Haberin Devamı

Vatandaşlarımız, rahatlıkla bizim bugün aldığımız UKOME kararının iptali için dava açabilirler. Geçen sefer de Akay Kavşağı konusunda bir kaos oluyordu. Vatandaşımızın biri dava açtı ve mahkeme kararının uygulanamayacağına dair karar aldı. Sorun da bitti. Bu konuda da yeni bir mahkeme kararıyla bu kaos da ortadan kalkar.”

Gökçek, bir gazetecinin “transfer sisteminin iptali dışında bir çare bulunup bulunamayacağı” yönündeki bir sorusu üzerine de “Buyurun bana bir fikir verin, medya mensubu olarak. Memnuniyetle uygulayayım. Bizim aklımıza bu geldi. Varsa sizin tavsiyeniz söyleyin” karşılığını verdi.

Gökçek, bir soru üzerine, bayramda ücretsiz yolcu taşımada da sıkıntılar olabileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

METRODA GELİNEN AŞAMA

Metro konusunda da çalışmaların sürdüğünü ve Ulaştırma Bakanlığının bir firma ile anlaşma sağlayarak yeni bir şirketin kurulacağını ve kalan işlerin devamının sağlanacağını bildiren Gökçek, “Bu hafta içinde TBMM'de bu durum görüşülecek. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nde de 1-2 ay içinde karar alınacak. Hükümetten metronun bitirilmesi için ciddi bir kaynak alınacak” diye konuştu.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ TEPKİLİ

Ankara Minibüsçüler Odası Başkanı Hacı Bekir Gani de altı yıl öncesinin taşıma ücretiyle yolcu taşımaya ilişkin karara tepki gösterdiklerini ifade ederek, minibüsçü esnafının borçları dolayısıyla sıkıntı içinde olduğunu söyledi.

Yönetim Kurulu'nun toplanarak eylem kararı alabileceklerini bildiren Gani, esnafın 1 TL gibi ücretle yolcu taşıması halinde zarar edeceğini ve belediye yetkililerinden soruna çözüm getirecek çalışma yapmasını istediklerini kaydetti.

Tüm Özel Halk Otobüsçüleri Birliği Derneği Başkan Yardımcısı Ercan Soydaş da akaryakıt ücretlerine gelen zamların ekonomik anlamda esnafı zor durumda bıraktığını ifade ederek, kararın iptalini istediklerini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!