BASK: Hükümet emeklinin 1 milyar YTL'sini gasp etti

Güncelleme Tarihi:

BASK: Hükümet emeklinin 1 milyar YTLsini gasp etti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2006 09:37

BASK Genel Başkanı Resul Akay, vergi iade oranının indirilmesi ve vergi iadesine esas matrahın 2005 yılı aralık ayı maaşı olarak belirlenmesi nedeniyle hükümetin emekli, dul ve yetimleri yanılttığını savunarak, "Hükümet emeklinin yaklaşık 1 milyar YTL’sini gasp etmiştir" dedi.

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikası Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Resul Akay, maaş, ücret ve aylıklara yapılan zamların, 3 yıllık ekonomik büyümenin çok gerisinde kaldığını belirterek, "Üç yılın sonunda memurun, işçinin, emeklinin, dul yetimin cebine para koymak bir yana, cebindeki parayı da tırtıklamaya çalıştığı görülmektedir" diye konuştu.

"EMEKLİLER ALDATILIYOR"

Akay, Hükümet’in 2006 yılında emeklilerin vergi iadesi uygulamasının kaldırılmasına yönelik bir tasarıyı TBMM’ye sevk ettiğini ve bu tasarıyla emeklilere yıl içinde yüzde 5 olarak ödenen vergi iadelerinin önce yüzde 4’e indirildiğini ardından da vergi iadesine esas olacak matrahın, 2005 yılı aralık ayı maaşı olarak tespit edildiğini anımsattı. Akay, "Böylece emekliye ikinci bir kazık atılmıştır. Bu uygulamanın adı emekli, dul ve yetimleri aldatmaktır" dedi.

Akay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın "Ulusa Sesleniş" konuşmasında, "1 Ocak 2006 itibariyle emeklilerin aldıkları aylıklarına yüzde 4 oranında ek ödeme yapılacağı ve bu suretle vergi iadesi kaybının karşılanacağı" yönündeki açıklamalarını anımsatarak, "Oysaki hazırlanan tasarıda ’Bir önceki yıl almakta oldukları aylıklarının yüzde 4’ü ödenir’ denilmektedir" diye konuştu. Akay, "Emekli kime inanacağını şaşırmış durumdadır" dedi.

EMEKLİLERİN KAYIPLARI

Akay’ın verdiği bilgiye göre, vergi iadesindeki söz konusu düzenleme dolayısıyla en düşük SSK emeklisi yıllık 66.24 YTL, en düşük Bağ-Kur emeklisi 48.93 YTL ve en düşük dereceli memur emeklisi ise 82.33 YTL kayba uğrayacak. Buna göre, birinci derecenin 4’üncü kademesinden emekli bir öğretmenin yıllık kaybı 114.86 YTL, aynı derece ve kademedeki bir mühendis veya doktorun kaybı da 144.83 YTL olacak. Emekli bir genel müdür veya valinin kaybı da 323.13 YTL olarak hesaplandı.

BASK Genel Başkanı Akay, 7 milyon 200 bini bulan memur, işçi ve Bağ-Kur emeklisi dikkate alındığında, ortalama kaybın 120 YTL civarında, toplamda ise 864 milyon YTL düzeyinde olacağını kaydetti. Akay, "Ne hazindir ki emekli dul ve yetimlerimiz kalem oyunlarıyla tekrar tekrar aldatılmıştır. Vergi iadesi oyunundan tek karlı çıkan ise her zaman olduğu gibi yine Maliye olmuştur" dedi. Akay, şöyle devam etti:

BAYRAM ŞEKERİ DEĞİL KAHRAMANMARAŞ BİBERİ

"Sayın Başbakanın Kurban Bayramı öncesi; emekli, dul ve yetimlere müjde olarak sunduğu tepsiden bayram şekeri değil, Kahramanmaraş biberi çıkmıştır. Emekli ummadığı acı bir sürprizle karşılaşmıştır. Yapılan bu işlemle; topladığı fatura ve fişler sayesinde kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasında son derece önemli bir misyon üstlenmiş olan emekliler adeta cezalandırılmıştır. Böylece kayıt dışı ekonominin önündeki önemli bir engel bertaraf edilmiştir. Hükümet bu yanlıştan dönmesini bekliyoruz. Emekli, dul ve yetimlerimizin umutlarıyla oynamaktan vazgeçmesini temenni ediyoruz. Aksi taktirde emekli, dul ve yetimler, Hükümete hazırladıkları acı sürprizi seçim sandığında sunmak için sabırsızlanacaklardır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!