Başbakan'a uçağını değiştirten işadamı

Güncelleme Tarihi:

Başbakana uçağını değiştirten işadamı
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz'ı Falcon 900B uçağı almaya, bu uçakların Türkiye temsilcisi Alişan Soylu adlı işadamı ikna etti. Soylu, hem Türkiye'deki, hem de komşu ülkelerdeki Falcon uçaklarının bakımı için Ankara'da 4 milyon dolara bir tesis kuruyor.

Başbakanlığın sık sık arızalanan özel uçağı 1988 model Gulfstream 4, Fransız Dassault firması tarafından üretilen, 1992 model ikinci el bir Falcon 900B ile değiştiriliyor. Ekonomist Dergisi'nin haberine göre, Falcon için Mesut Yılmaz'ı ikna eden, Fransız Dassault'un Türkiye temsilcisi Soylu Ltd.'nin sahibi Alişan Soylu, Ankara Esenboğa'da Falcon'ların bakımı için 4 milyon dolarlık tesis kuruyor.

1993 yılından beri Türkiye'de Falcon uçakları satan Soylu, Yılmaz'ın uçak yolculuklarında yaşanan aksilikleri duyunca Başbakan'a uçağın tanıtımını yapmak için teklif götürmüş. Başbakan, Falcon'a ilk olarak Avrupa Birliği'ne aday ülke olma görüşmeleri için Londra ve Lüksemburg'a gideceği zaman binmiş ve uçaktan memnun kalmış ki, görüşmelere başlanmış.

PARA KOYMADAN

Yılmaz, mevcut Başbakanlık uçağı satıldıktan sonra yerine alınacak uçak için üzerine para koyulmayacak bir model tercih edilmesini istemiş. Bu talimat üzerine yetkililer ikinci el bir uçak almanın daha mantıklı olduğuna karar vermiş. 1988 model G4'ün yaklaşık 22-23 milyon dolara satılabileceğini belirten Soylu, 1992 model Falcon 900B'nin fiyatını söylemeyerek ‘‘Açıklamayı Başbakan yapsın’’dedi.

Mevcut G4'ün iyi bir fiyatla satılıyor olması ve Falcon 900B'nin sıfır modellerinin 28 milyon dolar etmesi uçağın fiyatı konusunda ipucu veriyor. Eğer fiyat konusunda bir pürüz çıkmazsa, önümüzdeki günlerde Başbakanlık uçağı satın alacak. Satın almanın kesinleşmesinden sonra Dassault firması, ikinci el bu Falcon 900B'yi en ufak parçasına kadar bakımdan geçirecek. Yılmaz, Falcon 900B'ye mayıs ayından itibaren binebilecek.

FALCON HANGARI

Dassault'un uçak satışı başına belli bir komisyon verme önerisini kabul etmeyen Soylu, uçak satışları karşılığında Avrupa'daki üçüncü Falcon bakım ünitesinin Türkiye'de kurulmasını ve bunun 4 milyon dolara yaklaşan masraflarının büyük bir kısmının Dassault tarafından karşılanmasını önermiş. Dassault teklifi kabul etmiş. Türkiye'deki 14 Falcon'un ve komşu ülkelerde tesbit ettiği 26 Falcon'un her tür bakımının Türkiye'de yapılması için çalışmalar yaptığını belirten Soylu, ‘‘Uçak satışlarından çok bakım ünitesinin Türkiye'de kurulmasının önemli, bunun içinde Esenboğa hangarının büyütülmesi gerekiyor. Bunun için de çalışmalarımız sürüyor’’ diye konuştu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!