Başbakan Davutoğlu, KOBİ'ler için beş müjde açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Davutoğlu, KOBİler için beş müjde açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2015 12:17

Başbakan Ahmet Davutoğlu, KOSGEB'in düzenlediği ödül töreninde açıklamalarda bulundu. Başbakan Davutoğlu, KOSGEB desteklerini yüzde 50 arttıracağını açıkladı. İşte Başbakan'ın KOBİ'ler için "Beş önemli müjdemiz olacak" dediği konuşmasında öne çıkanlar:

Haberin Devamı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 3 işletmenin bir araya gelerek oluşturacağı teknoloji işbirliklerine, 300 bin lira geri ödemesiz, 1 milyon 200 bin lira da geri ödemeli olmak üzere 1,5 milyon lira destek verileceğini bildirdi.

Davutoğlu, KOSGEB Girişimcilik 2014 Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, finale kalan 40 girişimciyi tebrik etti.

Katıldıkları toplantılara "hediyelerle" geldiklerini ve bu alışkanlığın yerleştiğini dile getiren Davutoğlu, 5 önemli müjdeleri olacağını söyledi.

Başbakan Davutoğlu, KOBİler için beş müjde açıkladı

KOBİ'lerin ürün bazında, uluslararası arenaya açılmalarını sağlayabilmek için bugün ilk defa kurumsallaşma ve markalaşma destek programını başlattıklarını bildiren Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

"Bu o kadar önemli ki. KOBİ'ler tek tek başarılı olabilir ama kurumsallaşamazlarsa bir müddet sonra KOBİ'lerin küçük ölçekten, orta ölçeğe ve daha büyük büyük ölçeklere yürümesi zorlaşır. Markalaşma ise bizim yeni ikinci hamle döneminde en çok önem verdiğimiz hususlardan birisi ve sektörel dönüşüm programlarında özellikle bir madde olarak gündeme getirdiğimiz bir husus. Bu çerçevede bu destek programına, bana getirilen teklifte ufak bir değişiklik yaptık, 50 milyon lira bütçeli bu programla, işletme başına 150 bin lira destek vereceğiz."

Bunun yetmeyeceğini ifade eden Davutoğlu, 50 milyon lira bütçeyi 100 milyon liraya çıkarma talimatını da verdi.

Davutoğlu, "Dolayısıyla, 100 milyon lira bütçeli programla, işletme başına 150 bin lira destek sağlayacağız. Sadece kurumsallaşma ve markalaşma için" dedi.

İşbirliği ve Güç Birliği Destek Programı'nda yenilik

İkinci olarak "işbirliği ve güç birliğinin" önemine işaret eden Davutoğlu, KOBİ'lerin bir araya gelerek, yeni bir güç oluşturmalarını sağlayacak "İşbirliği ve Güç Birliği Destek Programı"nda yeniliğe gittiklerini aktardı.

Davutoğlu, "Buna göre 3 işletmenin bir araya gelerek oluşturacakları teknoloji işbirliklerine, 300 bin lira geri ödemesiz, 1 milyon 200 bin lira da geri ödemeli olmak üzere, 1,5 milyon lira destek vereceğiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Mikro ölçekten küçük ölçeğe, orta ölçeğe yürümenin en önemli araçlarından biri, 'bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız' Hacı Bektaş'ı
Veli'nin dediği gibi. Ar-Ge, inovasyon ve endüstriyel uygulama alanlarındaki
KOSGEB desteklerinin miktarlarını da yüzde 50 oranında artış yapacağız. Bunu bütün yaptığımız çalışmalarda eğer, Ar-Ge, inovasyon boyutu varsa destekleri, KOBİ'lerde olduğu gibi diğer bütün alanlarda da artırdık, artırmaya devam edeceğiz. Çünkü katma değerin gerçek anlamda sağlanacağı yer daha üst teknolojilere geçişte olacak. Son Bakanlar Kurulu toplantımızda Sayın Bakanımızın bir sunuşu oldu. Arkadaşlarla da değerlendirme yaptık, orta-yüksek ve yüksek teknoloji kullanılan alanlara verilen destekleri genel olarak da artıracağız. Bununla ilgili teşvikler noktasında da yeni bir çalışma başlatma talimatı verdim."

Haberin Devamı

Başbakan Davutoğlu, KOBİler için beş müjde açıkladı

"Girişimcilik Destek Programı"nda kadın ve engelli girişimciler için destek üst limitini yüzde 10 daha fazla uyguladıklarını anımsatan Başbakan Davutoğlu, bu uygulamadan bundan sonra birinci derecen şehit ve gazi yakınlarının da yararlanacağını bildirdi.

Şimdiye kadar kadın ve engelli girişimciler için destek üst limitininin yüzde 10 olduğunu hatırlatan Davutoğlu, bunu yüzde 20'ye çıkaracaklarını da vurguladı.

40 girişimciye özel ödül...

Davutoğlu, bugünkü ödül töreninin finalisti olan 40 girişimciye, tamamen KOSGEB destekli yurtdışı iş gezisi ödülü verdiklerini de söyledi.

Girişimcilikle, rekabet arasında doğrudan ilişki olduğunu değerlendiren Davutoğlu, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Girişimciliğimiz ne kadar artarsa rekabetimiz o ölçüde artıyor. Küresel bütün endekslerde bunlar aynı kategoride değerlendiriliyor. Onun için Türkiye'nin bütün sathına yayılan KOBİ'lerimize seslenmek istiyorum; 2023 hedefine yürürken, en büyük destek kaynağımız sizlersiniz. Sizlere güveniyoruz. Sizlerin çabasına her türlü desteği vermeye kararlıyız. Sizler başarılıysanız Türk ekonomisi, istikrarlı ve sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirir. Sizlerde bir kriz olursa bu sadece bir ekonomik kriz olmaz, sosyal ve siyasal kriz olur. Bunun bilinciyle 62. Hükümetin her zaman KOBİ'lerin yanında olacağını bir kez daha teyit ediyorum. Son 12 yılda gerçekleştirilen başarılara yaptığınız katkıya teşekkürlerimle birlikte, inşallah 2023'e yürürken çok daha büyük başarılara hep birlikte katkıda bulunacağımızı ümit ediyorum."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!