Bankalarda mevduat büyüdü, kár küçüldü

Güncelleme Tarihi:

Bankalarda mevduat büyüdü, kár küçüldü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2001 02:07

Hisseleri borsada işlem gören 14 bankanın toplam mevduatları yüzde 124 artışla 45 katrilyon liraya ulaştı. Bu bankaların aktiflerinin toplamları da yüzde 88 büyüdü. Ancak sadece 5 banka geçen yılın dokuz ayına göre kárını artırdı.

Finans kesiminde yaşanılan sorunlar halka açık bankaların bilançolarıyla da kendisini belli ediyor. Hisse senetleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören bankalar, bu yılın ‘bağımsız denetimden geçmemiş’ dokuz aylık bilançolarını açıkladılar. Sonuçta, 14 bankanın toplam kárlılıklarının geçen yılın dokuz aylık dönemindeki bilanço sonuçlarına göre yüzde 43 geriledi ortaya çıktı. Borsadaki 14 banka arasında sadece 5 tanesi geçen yıla göre kárlarını artırmayı başardı. 14 bankanın ortalama kárlılıkları yüzde 1.5 geliredi.

Halka açık 14 bankanın bu yılki toplam aktif büyüklüğü, yüzde 88 artışla 66.4 katrilyon lira oldu. 2000 yılının dokuz aylık döneminde aynı 14 bankanın aktifleri toplamı 35 katrilyon liraydı.

Aynı bankaların, mevduat bankası olan 11 tanesindeki toplam mevduat artışı ise yüzde 124.9 düzeyinde gerçekleşti. Geçen yılın dokuz aylık sonuçlarına göre mevduat toplamları yaklaşık 20.1 katrilyon lira olan bu bankalarda 2001 yılı dokuz aylık bilançolarına göre toplam mevduat rakamı 45.2 katrilyon liraya ulaştı.

İKİ BANKA ZARARDA

Bu yıl dokuz aylık bilançolarında Sınai Yatırım Bankası (SYB) ve Toprakbank zarar açıkladı. Geçen yıl eylül ayı sonu itibariyle 6.3 trilyon lira kár elde eden SYB, bu yıl yine eylül ayı sonu itibariyle 15.3 trilyon lira zararda olduğunu bildirdi. Toprakbank ise geçen yılın dokuz aylık sonuçlarına göre 17.1 trilyon lira kárdayken, bu yılın aynı döneminde 122.8 trilyon lira zarara döndü.

EN YÜKSEK KÁR AKBANK'IN

Türkiye'nin büyük bankalarından Akbank, dokuz aylık bilançolar itibariyle aktiflerini yüzde 117 artırarak, çok şubeli bankalar arasında en yüksek aktif artışı sağlayan banka oldu. Akbank, açıkladığı net 35.8 trilyon liralık kár rakamıyla da borsada işlem gören bankalar arasındaki en yüksek kárı açıklayan banka oldu. Akbank'ın vergi karşılığı olarak ayırdığı 109 trilyon lira da borsadaki bankalar arasında ayrılan en yüksek vergi karşılığıydı.

MEVDUAT ARTIŞI İŞBANK'TA

Borsadaki bankalar arasında en yüksek aktif toplamına sahip olan İş Bankası, aynı zamanda mevduatta ve mevduat artışında da dokuz aylık bilançolar itibariyle lider konumunda. Bankanın geçen yıl 7.2 katrilyon lira düzeyinde olan aktifleri bu yıl yüzde 100 artışla 14.5 katrilyon liraya ulaştı.


Kár artışında Dışbank ve TEB önde

Dokuz aylık bilançolar itibariyle en yüksek kár artışını elde eden banka Türk Ekonomi Bankası (TEB) ile Dışbank oldular. TEB'in geçen yıl 17.7 trilyon lira olan net kár bu yıl yüzde 111 artışla 37.4 trilyon liraya ulaştı. Dışbank'ın ise 43 trilyon lira düzeyindeki geçen yılki dokuz aylık kárı bu yıl yüzde 102 artıp 87.3 trilyon liraya çıktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!