Bankalar vergi cezasından ‘mücbir sebep’le kurtuldu

Güncelleme Tarihi:

Bankalar vergi cezasından ‘mücbir sebep’le kurtuldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2002 01:42

Mali bilançoları denetlendiği için vergi beyannamesi veremeyen bankaların içine düştüğü ceza krizine çözüm bulundu.

Maliye, bankalara bundan sonra yapacakları ilk genel kurullarına kadar ‘‘mücbir sebep’’ süresi tanıdı. Maliye konuya ilişkin yazıyı BDDK'ya gönderdi.

Bankalar Yasası'ndaki son değişiklik gereği bilançoları denetlenen bankaların, vergi beyannamesini zamanında verememeleri nedeniyle karşı karşıya kaldıkları. ‘‘vergi cezası tehdidine’’ çözüm bulundu.

Maliye, bilançoları denetlendiği için geçici vergi beyannamesi veremeyen bankaların beyanname verme süresini, ‘üçlü denetim’ bittikten sonra yapılacak olan ilk genel kurul sonrasına erteledi. Maliye Bakanlığı konuya ilişkin süre uzatımı yazısını, bankalara bildirilmek üzere Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) gönderdi. Maliye, süre uzatımını verirken, Vergi Usul Kanunu'nun ‘mücbir sebep’ maddesini dayanak olarak gösterdi. Sözkonusu maddeye göre, ‘sahibinin iradesi dışındaki sebepler dolayısıyla defter ve vesikaların elden çıkmış bulunması’ mücbir sebep sayılıyor. Bankaların mali bilançoları üzerindeki üç aşamalı denetimin, halen ilk aşaması devam ediyor. BDDK, 1 Nisan'da sona erecek ilk denetimin süresini 7 gün daha uzatmıştı. Bankaların, ödeyecekleri verginin miktarını bilmesi, yapılan denetimin sonucuna doğrudan bağlı olduğu için, bankalar 15 Şubat 2001'de vermeleri gereken ‘geçici vergi beyannamesi’ni veremişti. Bunun üzerine Maliye Bakanlığı, bankalara Ekim-Kasım-Aralık 2001 dönemine ilişkin ‘geçici vergi beyannamelerini’ vermeleri için 45 gün ek süre tanımış, bu süre de 31 Mart'ta dolmuştu. Yetkililer, yeniden sermayelendirme için başlatılan denetim sürecinin 15 Mayıs'ta kadar tamamlanmasının umulduğunu belirterek, denetimden geçen bankaların genel kurullarının da bu tarihlerde yapılabileceği ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!