Bankalar vergi cezası kıskacında

Güncelleme Tarihi:

Bankalar vergi cezası kıskacında
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2002 01:58

Bankalar Yasası'ndaki son değişiklik gereği bilançoları denetlenen bankalar, Maliye'nin verdiği 45 günlük ek süreye rağmen vergi beyannamelerini zamanında veremiyor.

Türkiye Bankalar Birliği, BDDK'ya, bankaların vergi cezası alabileceğini hatırlatıp çözüm bulunmasını istedi.

Bankalar Kanunu'ndaki son değişiklikler gereği, 2001 yılı bilançoları ‘üçlü denetim’den geçen özel bankalar, bu denetim süreci ile vergi yükümlülüklerine ilişkin yasal süreler arasındaki uyumsuzluk nedeniyle vergi cezası kıskacına girdi.

Bankaların mali bilançoları üzerindeki üç aşamalı denetimin, halen ilk aşaması devam ediyor. Bankaların, ödeyecekleri verginin miktarını bilmesi, yapılan denetimin sonucuna doğrudan bağlı olduğu için, bankalar 15 Şubat 2001'de vermeleri gereken ‘geçici vergi beyannamesi’ni de veremedi.

Bunun üzerine Maliye Bakanlığı, bankalara Ekim-Kasım-Aralık 2001 dönemine ilişkin ‘geçici vergi beyannamelerini’ vermeleri için 45 gün ek süre tanıdı. Ek süre Mart ayı sonunda doluyor.

Buna karşılık, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)'nın denetime ilişkin yönetmeliğine göre, birinci denetimi yapan kuruluşun raporlarının da 1 Nisan 2002'ye kadar tamamlanması gerekiyor. Ancak sırada ikinci ve üçünçü denetim olduğu için, Maliye'nin tanıdığı ay sonunda bitecek 45 günlük süre de hiç bir işe yaramayacak.

SORUN ÇÖZÜLMELİ

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), BDDK'ya birkaç gün önce bir yazı göndererek, bankaların bu nedenle vergi cezalısı durumuna düşebileceğini bildirdi. Bankaların, BDDK'nın denetimleri dolayısıyla vergi yükümlülüklerini yerine getirememesi sonucu vergi cezalısı durumuna düşmemesini isteyen TBB, BDDK'ndan soruna acilen çözüm bulunmasını istedi.

Maliye Bakanlığı yetkilileri Hürriyet'e, mevzuat gereği bankalara yeni bir ek süre verilemeyeceğini ifade ettiler. Yasaların yol açtığı ‘mücbir sebep’ nedeniyle bankaların vergi cezalısı durumuna düşmesinin ‘hoş’ olmayacağına dikkat çeken yetkililer, gerekirse bu konuyu çözmek üzere yeni bir yasal düzenleme hazırlanabileceğini kaydettiler.

Geçici vergiye ilişkin mevzuata göre, yükümlülerin hesaplayacağı vergi tutarını, ilgili üç aylık dönemi izleyen ikinci ayın 15. günü akşamına kadar geçici vergi beyannamesi ile bildirip aynı süre içinde ödemesi gerekiyor. Bilanço esasına göre defter tutan yükümlülerin vereceği geçici vergi beyannamesine, geçici verginin ilgili olduğu döneme göre çıkarılacak gelir tablosunun eklenmesi gerekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!