Bankalar 'karapara'ya karşı birleşti

Güncelleme Tarihi:

Bankalar karaparaya karşı birleşti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2000 00:00

Dünyanın en büyük 11 bankası, karapara aklama operasyonlarına karşı birleşti. Birleşme özellikle organize suç örgütleri ile diktatörlerin kirli servetlerini bazı Avrupa ve Kuzey Amerika bankalarında saklamalarını önlemek amacıyla yapıldı.
Haberin Devamı

Dünyanın en büyük 11 bankası karapara aklanmasına karşı birleşti. UBS, Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, HSBC, JP Morgan, Chase Manhattan, Societe Generale, Bankers Trust, Banco Santander ve Credit Suisse, dünya ölçeğinde yıllık 590 milyar dolara ulaştığı tahmin edilen organize suç hareketlerini sıkıştırmayı kararlaştırdılar.

Bu konudaki yeni düzenlemelere ilişkin 23 Ekim'de imzalanan anlaşma ile ilgili ayrıntılar açıklandı. Yeni düzenlemeler organize suç örgütleri ile diktatörlerin kirli servetlerini bazı Avrupa ve Kuzey Amerika bankalarında saklamalarını önlemeyi amaçlıyor.

Yeni düzenlemeler, müşterilerin ve paralarının yasallığının kontrol edilmesi konusunda bankaların ortaklarına kadar ulaşan ağır sorumluluklar yüklüyor.

Sıkı kurallar

Bankalar, hesap açılmadan önce özellikle müşterilerin yolsuzluğun yoğun olarak bulunduğu ülkelerden gelip gelmediğine ilişkin sıkı bir kontrol yapmak zorunda. İlk olarak herhangi bir suç araştırmasında kullanılması için gizli hesaplardaki paraların sahibinin kim olduğu bankalar tarafından kesin bir şekilde tanımlanacak. Oysa şu anda hesapların gizliliğine ilişkin düzenlemeler bunu önlemekte ve bu nedenle hesaplar genellikle soruşturmalardan kaçırılmakta.

Bankalar en kısa sürede kara para aklanmasını önleyecek birimler kurarak herhangi bir kuşkulu hareketi yetkililere bildirecek. Uzmanlara göre bu konudaki ölçütler herhangi bir ceza yaptırımı getirmemesine karşın uyum sağlamak açısından oldukça sıkı.

Bu konudaki düzenlemeler, Nijerya'nın eski diktatörü Sani Abacha ve Yugoslavya'nın eski Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'in sahip olduğu kara paraların bu bankalarda bulunması nedeniyle daha da önemli hale gelecek.

Aslında bu düzenlemelerin altyapısı son G7 toplantısında üye ülkelerin bölgelerinde kara para aklanmasına izin veren ülkelere karşı aralarında yaptıkları anlaşmalarla atıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!