Bankalar düşük kâr marjına alışacak, oyun kuralıyla oynanacak

Güncelleme Tarihi:

Bankalar düşük kâr marjına alışacak, oyun kuralıyla oynanacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2011 00:00

Türk Ekonomi Bankası Genel Müdürü Varol Civil, bankaların düşük kâr marjlarına alışması gerektiğini belirterek, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin’in uyarılarını da yerinde bulduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Civil, “BDDK Başkanı’nın ‘kredilerde fazla büyüme olursa ilave tedbir alabiliriz’ demesi bile başlı başına bir uyarı. Bankalar oyunu kuralına göre oynamalı. Özellikle konut kredilerine ilişkin söylediklerinde çok haklı” diye konuştu.
Kârlar daralabilir
Mardin’de gerekleştirilen TEB KOBİ Akademi toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Civil, banka kârlarını şöyle değerlendirdi: “Munzam karşılıkların da etkisiyle kârlarda düşüş olacağı biliniyordu. İlk 3 ayda açıklanan sonuçlar da beklentilerin çok dışında değil. Munzam karşılıkların bankacılık sektörüne getirdiği yük, faiz marjlarındaki daralmanın da etkisiyle genel olarak bu düşüşün olacağı bekleniyordu. İlk 3 ay beklentilerin dışında değil. Artık sektörde düşük marjlar ile yaşamaya alışmamız lazım.”
TEB’in toplam kredileri içerisinde KOBİ’lerin payının yüzde 40’lara ulaştığını ifade eden Civil, şunları anlattı: “Mikro işlemlerle birlikte 450 bin müşterimiz var. KOBİ, TEB’in her zaman güçlü tarafını oluşturuyordu. Fortis’de rakamlar daha düşüktü ama birleşince ortaya büyük bir güç çıktı. Kredi büyümemiz piyasanın altında. Bence yüzde 25 iyi bir büyüme oranı. Bu yılda 15-25 arası bir büyüme ile kapatırız. Birleşmeye odaklandığımız için bizim açımızdan çok kısıtlayıcı bir oran olmadı.”

Haberin Devamı

Doları soran çok oluyor

VAROL Civil, TEB KOBİ Akademi’yi şöyle anlattı: “KOBİ’lere finansmanı sağlayıp sonra köşeye çekilmiyoruz. Onlara danışmanlık hizmeti de veriyoruz. Şu anda 70 danışmanımız var. Bu rakamı 350’ye çıkaracağız. KOBİ Akademi sayesinde müşteri sadakatini artırmayı amaçlıyoruz. Dış ticarette ahbap çavuş ilişkisi yoktur. KOBİ’lere şehir şehir gezip bedava bilgi veriyoruz. Toplantılara gelip ‘dolar ne olur’ diye soranlar var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!