Bankalar: Bu yasa banka değil, patron kurtarır

Güncelleme Tarihi:

Bankalar: Bu yasa banka değil, patron kurtarır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2002 02:05

BDDK Başkanı Engin Akçakoca ile buluşan bankacılar, ‘‘kurtarma operasyonu’’nu eleştirdi. Tasarının bankayı değil, sahibini kurtarmaya yönelik olduğunu savunan bazı bankacılar, ‘‘Bunu yapmak zorundaysanız sektörde haksız rekabete yol açmadan yapın’’ uyarısında bulundular.

Ekonomi yönetimi, sermaye yetersizliği bulunan bankalara kaynak aktarılmasına yönelik düzenlemeye son şeklini vermeye çalışırken, bankacılar önergenin bu halinden duydukları rahatsızlığı BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu) Başkanı Engin Akçakoca'ya aktardılar. Ekonomi yönetimi öngörülen operasyonun ‘‘batak bankayı kurtarmaya değil, zordaki bankayı güçlendirmeye’’ yönelik olduğunu bankacılara ve kamuoyuna anlatmaya çalışırken, bankacılar Akçakoca'ya önergenin bu haliyle bankalardan daha çok ana sermayedarı kurtarmaya yarayacağını ve sektörde haksız rekabet yaratacağını ilettiler. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in hafta başında İstanbul'a gelerek bankacılarla bir toplantı yapması beklenirken, bankacılar haftasonu BDDK Başkanı ile biraraya geldiler. Bankalar Birliği'nin İstanbul ofisinde gerçekleşen toplantıya katılan birlik üyesi bankacılar, mali sektöre olan borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin tasarıya bir önergeyle eklenen düzenlemeya ilişkin daha ayrıntılı bilgi edinmek istedi.

Sektörde yeni ve sağlıklı bir döneme başlayabilmek için özkaynakları erozyona uğramış bankaların faaliyetlerini sürdürebilmeleni için özkaynaklarının takviye edilmesi konusunda bankacılar hemfikir olmakla birlikte, izlenecek yöntem eleştirilerin odak noktası oldu. Sektörde hala sıkıntılı bankalar olabileceğini kabul görmekle birlikte toplantıya katılan bazı bankacılar, ‘‘Bankacılık yapmaya kalkışanlar da olanı biteni görüp artık kendilerine çeki düzen vermek zorundalar’’ diyerek zordaki bankanın sorumluluğunu doğrudan Hazine'nin üstlenmesinin sakıncalarına dikkat çektiler. Hazine'nin zordaki bankalara doğrudan mali yardım da bulunmasının sektörde yaratacağı rahatsızlık kadar, kamuoyunda da tepki göreceği vurgulandı. Uygulamanın bu haliyle sektörde haksız bir rekabet yaratacağını savunan bankacılardan bazıları, Hazine'nin herhangi bir bankaya doğrudan yardım da bulunmasının bankanın değil, banka sahibinin kurtarılmasını sağlayacağını savundu.

Aklınızı başınıza alın tek ses olun

Önceki gün bankaları güçlendirmeye yönelik önlemler konusundaki eleştirileri dinleyen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Engin Akçakoca, toplantıya katılan bankacıların basına yansıyan demeçlerinden yakındı. Akçakoca, ‘‘Aklınızı başınıza alın ve tek ses olun’’ uyarısında bulundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!