Bankalar Birliği ‘Istibor’u konuşacak

Güncelleme Tarihi:

Bankalar Birliği ‘Istibor’u konuşacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

HSBC Bank'ın Libor benzeri ‘‘Istibor’’ uygulamasını başlatmasına gelen tepki Bankalar Birliği'ni harekete geçirdi. Birlik, bu konudaki çalışmalarına hız vermek amacıyla bugün bankacılarla bir toplantı yapıyor.

TÜRKİYE Bankalar Birliği (TBB), ‘‘Istibor’’ için toplanıyor. HSBC Bank'ın Türkiye'de Libor benzeri faiz fiksingi uygulamasını ‘‘Istibor’’ adıyla uygulamaya geçirmesi, finans çevrelerince tepkiyle karşılanınca Bankalar Birliği, bunun için bugün özel bir toplantı yapmaya karar verdi. Bankaların Hazine yetkililerinin katılacağı toplantının tek gündem maddesi faiz fiksingi olacak. Toplantıda, faiz fiksingi uygulamasının Bankalar Birliği'nce uygulanmaya alınması konuşulacak.

Bankacılar arasında, faiz fiksingi uygulamasının ‘‘Bankalar Birliği'nce yapılması gerektiği’’ fikri kabul görüyor. Zaten HSBC Bank'a da bu yüzden tepki gösterildi. Bankacılar ‘‘bir bankanın diğer bankaların kotasyonunu izin almaksınız kullanamayacağı’’ vurguluyor. Faiz fiksingi uygulamasının kurumsal ve objektif kriterlere uygun olmasının, ancak Bankalar Birliği tarafından sağlanabileceği belirtiliyor.

ŞUBAT 99'DAN BERİ

Bu konu zaten uzunca bir süredir Bankalar Birliği'nin gündeminde bulunuyor. Hatta 26 Şubat 1999 tarihinde kurulan Para Piyasaları Çalışma Komitesi de bu konuda çalışmalar yürütüyor. Bu komitenin görevi, Türkiye'de faiz fiksinginin nasıl yapılacağına ilişkin bir rapor hazırlamaktı. Bugünkü toplantıda bu raporun, bankaların bilgisine sunulması bekleniyor.

Toplantı sonrası uygulanması kararlaştırılacak faiz fiksinginin adının Istibor olup olmayacağı henüz belli değil. Gerçi bu isim ilk kez Bankalar Birliği'nce telaffuz edilmişti. Ancak HSCB Bank daha erken davranıp bu isimle bir uygulama başlatmıştı.

Faiz fiksingi ne demek?

FAİZ fiksingi, bankalararası para piyasalarında her iş gününün başlangıcında, vadeli TL faizleri baz alınarak belirlenen faiz oranı anlamına geliyor. Bu fiksing, mali piyasalarda yapılan kredi, mevduat, finansman bonosu ve tahvili ile leasing, faktoring gibi pek çok işlemi teşkil ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!