Bankalar altın satar ama yöntemi için istişare şart

Güncelleme Tarihi:

Bankalar altın satar ama yöntemi için istişare şart
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2012 00:00

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde bu yıl 2’ncisi düzenlenen Çin-Avrasya EXPO’suna katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bankalara altın satma yetkisi vereceği çalışmaya destek verdi.

Haberin Devamı

Tarafların gerekli görüşmeleri yapması gerektiğine dikkati çeken Babacan, yastık altındaki altın tasarruflarının ekonomiye kazandırılmasını fikir olarak desteklediklerini vurguladı.

Taraflar istişare etsin

Babacan, Türkiye’de yastık altı diye tabir edilen altın tasarruflarının oldukça yüksek miktarlarda olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bu miktarı tahmin edebiliyoruz ancak bilemiyoruz. Türkiye’nin cari açığı var. Bu nedenle eldeki döviz ve altın rezervinin ne kadar olduğunun ortaya konması ve bunun güvenilir bir şekilde rapor edilebilmesi de son derece önemli. Hadiseye genel olarak bakıldığında ‘yastık altındaki altının’ ekonomiye ve sistemin içerisine girmesini fikir olarak destekliyoruz. Bunun şekli ve yöntemleri ilgili taraflarla istişare halinde belirlenip düzenlenmeli.”

Haberin Devamı

Kayıt altına alınır

Babacan, Merkez Bankası, BDDK, Hazine Müsteşarlığı, bankalar ve kuyumculuk sektörünün birlikte çalışarak, mümkün olduğunca kusurları giderilmiş ve şu anki sıkıntıları çözen yöntemler bulunabileceğine inandığını belirterek, daha önce hem Bankalar Birliği’nden hem de kuyumculuk sektöründen çalışmalar istediklerini, bu minvalde bazı fikir ve önerilerin kendilerine ulaştığını ve değerlendirildiğini aktardı. Babacan, buradaki amacın, kayıt altında olmayan “yastık altındaki altın tasarruflarının” ekonomiye kazandırılması olduğunu söyledi.

Büyüme hedefinde sapma az olur
      
BU yıl Orta Vadeli Program için hazırladıkları konjonktürün geçen yıla göre  daha olumsuz olduğunu belirten Babacan, “Buna rağmen Türkiye’nin yüzde 4’lük büyüme hedefini  değiştirmedik. Büyüme, belki bu hedefin bir miktar altında olabilir ancak hedefi  değiştirecek kadar büyük bir sapma beklemiyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!