Bankacılık Yasası'nda uzlaşma sağlandı

Güncelleme Tarihi:

Bankacılık Yasasında uzlaşma sağlandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2002 11:54

Bankacılık Yasası'nda uzlaşma sağlandı. Bankalara verilen kaynağın yüzde 60'ı reel sektöre aktarılacak

Bankacılık Yasası üzerinde anlaşmaya varılan değişiklikler şöyle:

Bankacılık Tasarısı için Meclis`e 9 önerge sunulacak ve reel sektörün desteklenmesi için 1.5 katrilyon liralık kredi Ziraat ve Halk Bankası tarafından verilecek.

Buna göre kamu yöneticilerinin hukuki ve cezai sorumlulukları da özel banka yöneticileri ile eşitleniyor. Ayrıca bankalara verilecek desteğin yüzde 60`ına kadarı reel sektöre destek olarak kullandırılabilecek.

Kamu bankaları, verdikleri kredi karşılığında şirketlerin mal varlıklarına ortak olmayacaklar, kredilerini nakdi olarak geri olacaklar. Bankalara devletin koyduğu kaynak kadar, banka ortakları da hisse koyacak.

Kamunun verdiği hisselerin teminat altına alınması için, banka ortağının koyduğu hisseler rehin alınacak ve tasarruf mevduatı Sigorta fonu kasasına konulacak. Bu rehinli hisseler, 3. kişiler tarafından haczedilemeyecek ve teminat olarak gösterilemeyecek.

Bu senetlere ihtiyati haciz tedbiri konulamayacak. Bu kaynakların yüzde 60`ına kadar olan kısmı, bankaların iştirakleri ve diğer firmaları tarafından kullanılamayacak ve yüzde 60`a kadar olan kısmı reel sektör tarafından kullandıracak.

REEL SEKTÖRE DESTEK

Reel sektöre, kobi`lere, esnaf ve sanatkarlara, mevcut kredilerin dışında 2002 yılında 1.5 katrilyon liralık kredi kullandırılacak.

Ayrıca, şu anda kaynak aktarımından yararlanamayan bankalar,sermaye yeterlilik rasyosunu yüzde 1`e çıkardıklarında katkıdan faydalanabilecekler.
MHP'NİN ENDİŞELERİ

Hükümet ortakları arasında görüş ayrılığı yaratan Bankacılık Yasası özellikle MHP'nin endişeleri nedeniyle gecikiyordu. MHP, yasanın haksız yere bazı banka veya kişilerin korunup, kollanmasına yol açacağı tedirginliğini yaşıyordu.

Bankacılık sektörüne yönelik düzenlemeler, liderler tarafından dün masaya yatırıldı. Hükümet ortakları uzun süren görüşmeler sonucunda anlaşmaya vardıklarını açıkladılar. Ama kamu bankalarındaki yöneticilerin hangi kriterlerde özel hukuka tabi olacakları konusunun Derviş-Bal görüşmesinde çözüme kavuşturulmasına karar verildi.

DERVİŞ UMUTLU

Devlet Bakanları Kemal Derviş ve Faruk Bal ile bürokratlar, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan başkanlığında bankalara kaynak aktarımını içeren yeni düzelemeleri görüşmek üzere biraraya geldiler.

Başbakanlık'taki toplantı devam ederken Başbakanlık Merkez Binası`ndan ayrılan Derviş, bir gazetecinin, "Tasarı öğleden sonra 14.00`e kadar Meclis`e gelir mi?" sorusuna "inşallah" yanıtını verdi.

Derviş, önergelerin tamamlanıp tamamlanmadığına ilişkin bir soru üzerine de, "Çalışmalar devam ediyor ama iyi gidiyor" dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, Devlet Bakanı Faruk Bal ile bürokratların katıldığı toplantı Başbakanlık`ta devam ediyor.

Başbakanlık Merkez Binası`nda saat 09.10`da başlayan toplantıya Başbakan Yardımcısı Özkan, Devlet bakanları Derviş ve Bal`ın yanı sıra Hazine Müsteşarı Faik Öztrak ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Vural Akışık katıldı.

YASA BUGÜN MECLİS'TE GÖRÜŞÜLECEK

Bankalara kaynak aktarımını da öngören yasa tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda bugün saat 14.00'de görüşülmeye başlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!