Bankacılık yasası kilitlendi

Güncelleme Tarihi:

Bankacılık yasası kilitlendi
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2005 12:37

IMF’nin yeni stand-by anlaºmasının ön koºullarından biri olarak TBMM’ye sevkedilmesini istediği Bankacılık Yasa Taslağı'yla ilgili kurumlar arasında yapılan görüşmeler kilitlendi.

Haberin Devamı

Başbakanlık, Hazine, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun anlaşamadığı temel noktaları, "bankaların tasfiye için fona devredilip edilmemesi, bankaların yabancı denetimine açılması, mevduata güvence nedeniyle kesilecek sigorta primleri BDDK’nın mı TMSF’nin mi belirleyeceği" oluşturuyor. Bankaların yabancı denetimine açılmasının taslakta doğrudan BDDK’nin yabancı denetim uzmanı çalıştırılmasına yönelik ifadeyle yer aldığı öğrenildi.

BDDK’nın Finansal Hizmetler Kanun Taslağı olarak hazırladığı ancak Başbakanlık’ta adının Bankacılık Yasası olarak değiştirildiği düzenleme üzerinde tartışma sürüyor.

Hazine’de 12 Mart Cumartesi günü yapılan BDDK, TMSF, Hazine, Başbakanlık ve DPT yetkililerinin katıldığı toplantıdan da uzlaşma çıkmazken, görüşmelerin kilitlendiği öğrenildi. Kilitlenen noktaların başında bankaların fona devredilmeden tasfiye edilmesi ya da fona devir sürecinin işletilmesi ile yabancı uzmanların denetimine bankaların açılması konusu geliyor.

Haberin Devamı

Bankaların yabancı uzmanların denetimine açılmasının yalnızca yabancı şirketlerin denetimi yoluyla değil, BDDK’nin doğrudan yabancı uzman çalıştırması biçiminde öngörüldüğü öğrenildi. Taslakta "BDDK yabancı uzman çalıştırır" şeklinde düzenleme yapıldığı belirtiliyor. BDDK, IMF’nin talepleri doğrultusunda taslağa yerleştirilmeye çalışılan bu düzenlemeyle bankaların yabancı denetim ve uzmanlara açılmasının bankacılık sisteminin gizliliğine aykırı olduğuna dikkat çekerek karşı çıkıyor.

Taslak üzerindeki üçüncü kilitlenme noktasını ise mevduat güvencesi nedeniyle bankalardan kesilecek olan sigorta primini BDDK’nın mı TMSF’nin mi belirleyeceği oluşturuyor. Sigorta primini kendisinin hesaplamasını isteyen BDDK, bu yetkinin TMSF’ye verilmesi durumunda ayrı bir denetim birimi oluşturulmuş olacağına dikkat çekiyor.

Hazine’de yapılan toplantıda BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’in "Henüz kararı alınmamış bir stand-by anlaşmasına ve kanunlaşmamış kurullarla ilgili çerçeve yasaya dayanarak bu taslağı uyumlu hale getirmeye çalışıyorsunuz" biçiminde sözleriyle kurulun hazırladığı taslağın değiştirilmesine karşı çıktığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Toplantıda genel müdür yardımcılarında aranan koşullar başlığı altında da kredilerden sorumlu olarak 2 yıl çalışma koşulunun eklendiği, BDDK’nın "İnsan kaynaklarından sorumlu müdürün bununla ne ilgisi olabilir" sözleriyle bu düzenlemeye itiraz ettiği öğrenildi. Buna benzer bir kaç düzenleme üzerinde ise anlaşma sağlandığı kaydedildi.

Taslağın hangi aşamada olduğu ve nerede bulunduğu tartışmalara yol açarken, BDDK’nin hazırladığı taslağın "kuşa çevrildiği" iddia ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!