Bankacılık sektörü yüzde 28 küçüldü

Güncelleme Tarihi:

Bankacılık sektörü yüzde 28 küçüldü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2001 13:28

Türkiye ekonomisinin içerisinde bulunduğu krizin önemli nedenlerinden biri olarak gösterilen bankacılık sektörü, krizde yüzde 28 oranında küçüldü.

Sistemin toplam büyüklüğü Eylül sonunda 111.8 milyar dolara kadar düştü. Bankalar Birliği'nin verilerine göre bu yılın ilk dokuz ayında kamu bankaları yüzde 43'le en hızlı küçülen banka grubu oldu.

Kamu bankalarının toplam aktifleri 30.4 milyar dolara kadar gerilerken, özel mevduat bankalarının aktifleri yüzde 23 azalarak 56.4 milyar dolar oldu. Ancak bu küçülme, özel mevduat bankası statüsündeki kimi bankaların TMSF bünyesine alınmasından da kaynaklandı.

Bu nedenle Fon'daki bankaların aktif büyüklüğü yüzde 1 artarak 13.1 milyar dolara çıkarken, yabancı bankalar ise yüzde 22'lik bir küçülme yaşadı. Yabancı bankaların toplam aktifleri 6.5 milyar dolara indi.

5.1 KATRİLYON ZARAR

Türk bankacılık sistemi bu yılın ilk dokuz ayını, TMSF bünyesindeki bankaların rekor zararları nedeniyle 5.1 katrilyon lira zararla kapattı.

Bankalar Birliği'nin verilerine göre, sistemdeki 68 bankanın yılın ilk dokuz ayındaki faaliyetleri toplam 5.1 katrilyon lira zararla sonuçlandı. Bu dönemde en yüksek zarar TMSF bünyesindeki Etibank'ta oluştu.

Bu yıl Haziran ayında Fon kapsamındaki İnterbank ve Esbank bünyesine katılan Etibank ilk dokuz ayı 1.6 katrilyon lira zararla kapattı. Geçen ay HSCB'ye satışı gerçekleştirilen Demirbank'ın dokuz aylık zararı ise 1.5 katrilyon liraya ulaştı.

Fon bankalarından Kentbank 1.1 katrilyon, EGS bank 830 trilyon lira zarar etti. Ziraat Bankası'nın 215 trilyon lira ile bankacılık sisteminin ikinci en büyük kar karamına ulaştığı bu dönemde diğer kamu bankası Halkbank ise 627.7 trilyon lira zarar etmekten kurtulamadı.

Bu dönemde en yüksek kara ise 335.9 trilyon lira ile Akbank ulaşırken, Ziraat Bankası ikinci oldu.

Bu dönemde kar eden bankaların toplam karı 1 milyar 231 milyon dolar, zarar eden bankaların toplam zararı ise 4 milyar 591 milyon milyon dolar oldu. Aktif sıralamasında ise Ziraat Bankası, 27.4 katrilyon lira ile ilk sıradaki yerini korurken, İş Bankası 14.5 katrilyon lira ile ikinci, Akbank 14.5 katrilyon lira ile üçüncü oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!