Bankacılığın ciddiyetini herkes iyice öğrenecek

Güncelleme Tarihi:

Bankacılığın ciddiyetini herkes iyice öğrenecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2001 02:02

BDDK Başkanı Engin Akçakoca, ‘‘Amacımız bu işin ciddi bir iş olduğunu benimsetmek’’ derken, çözümü ‘‘güçlenmek’’ olarak gösterdi.

Bunun da sağlıklı aktif yapısı ve gerçek özkaynakla olacağını belirten Akçakoca, birleşme, devir ve ortaklıkların kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu) Başkanı Engin Akçakoca, mali sektördeki sorunlar için ‘‘Bu işin ismi de çözümü de güçlenmek’’ derken, BDDK'nın amacının bu işin ciddi bir olduğunu benimsetmek olduğunu vurguladı.

‘‘Hem bankaların birleşmeleri, devrolmaları, hem iştiraklerin birleşmeleri, devrolmaları, hem de reel sektördeki şirketlerin birleşmeleri artık vergi, mevzuat açısından teşvik görür halde. Demek ki bu işin çözümü orada’’ diyen Akçakoca, BDDK'nın buradaki rolünü şöyle özetledi: ‘‘Amacımız bu işi iyileştirmek, ciddi bir iş olduğunu benimsetmek, kurallarını koymak, o çizgiler içerisinde kurallı oyun oynanmasını sağlamak. Görevimiz Türkiye perspektifi içerisinde bu işi toparlayabilmek ve de güçlendirebilmek.’’

Çözümün güçlenmekte olduğunu vurgulayan Akçakoca, güçlenmenin de sağlıklı aktif yapısıyla ve gerçek özkaynakla olacağını vurguladı. Bunun saedce reel sektör için değil reel sektör için de sözkonusu olduğunu kaydeden Akçakoca, ‘‘Ben BDDK olarak bir takım önlemleri alıyorum, bu riskleri minimize ettiriyorum. Bankalara bir şekil veriyorum. Ama öbür tarafta da reel sektörün şekilleniyor olması gerekiyor’’ diye konuştu.

BU İŞ BU YIL BİTECEK

Bu yıl sonuna kadar Fon'da banka kalmayacağını belirten Akçakoca, yeni eklenen 5 bankayla birlikte toplam 10 bankası olan TMSF'nin (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu) yıl sonuna kadar bu bankaların tümümü elden çıkaracağını vurguladı. Fon'a geçen tüm bankalar ve iştiraklerini bir an evvel tekrar ekonomiye kazandırma çabası içinde olduklarını vurgulayan Akçakoca, ancak sözleriyle bu bankaların tamamını satmanın mümkün olmadığını ifade etti. Akçakoca, şunları söyledi: ‘‘Bu bankaların çalışanlarıyla ve katma değeri ile birlikte -katma değer yaratabilecek olan için söylüyorum- bir kere ekonomiye kazandırılması lazım. Öyle olmayanları da daha fazla taşımamak lazım. Onun için biz de kendimize yıl sonunu, bu işlerin bitiş tarihi koyduk.’’

Bu hedefi koyarken son 5 bankanın olmadığını hatırlatan Akçakoca, bu bankalar içinde süratli bir şekilde karar alabilmek için bugün, yeni atanan yöneticiler ile toplanacaklarını açıkladı.

YETERİNCE ZAMANLARI VARDI

Fon'a devredilen son 5 bankaya yeterince süre verilmedği yönündeki eleştirilerin doğru olmadığını vurgulayan Akçakoca, ‘‘En azından planların ortaya konulması, düşünmeleri bakımından herkesin zamanı vardı’’ dedi. BDDK olarak ‘‘30 Haziran'a kadar katrilyonlarca lirayı sermaye olarak sisteme enjekte edin’’ diye bir şartı gerçekçi olmadığı için koymadıklarını söyleyen Akçakoca, ‘‘Ama düşünmek ve bir plan ortaya koymak için herkesin yeterince zamanı vardı’’ diye konuştu. Akçakoca, bu bankaların devrinin gerekli olduğunu savundu.

Garanti işi çok şık

Banka birleşmeleri ve devirleri konusunda gerekli yasal düzenlemelerin yapıldığını hatırlatan BDDK Başkanı Engin Akçakoca, ‘‘Bu işin çözümü burada’’ dedi. Piyasanın bu şekilde kendisini güçlendireceğini, sağlıklı ve büyük bir aktif yapısının bu şekilde olacağını dile getiren Akçakoca, şunları söyledi: ‘‘Bu işi son derece ciddi bir şekilde teşvik ediyoruz. BDDK olarak politikamızda bu yönde. Bu gibi haberleri okudukça memnun oluyoruz. Garanti Bankası'nın Intesa Bank ile yaptığı ortaklık görüşmeleri çok şık bir olay. Bu aralar ekonomi için iyi bir olay.’’

İktisat tek satılacak

BDDK Başkanı Engin Akçakoca, Fon'daki bankalardan İktisat için de yıl sonuna kadar satılması için çalışacaklarını dile getirirken, bu bankanın diğer bankalarla birleştirilmesinin gündemde olmadığını açıkladı. Akçakoca, ‘‘Bir birleştirme çabası içinde olmayacağız. İmkan olursa tek başına satmayı istiyoruz’’ dedi.

Akçakoca: Etibank satılamazsa kapanır

BDDK Başkanı Engin Akçakoca, Interbank ve Esbank'ı da bünyesine alan Etibank için eylül ayının sonuna kadar süre belirlediklerini söyledi. Akçakoca, ‘‘Zaten eylül ayı sonuna kadar satamazsak, onun da tasfiye kararını almamız lazım ki, bilançoların küçülmesi açısından 21 Aralık 2001'e kadar bir hareket olsun’’ diye konuştu.

Yıldırım susmuyor: Başka bankalar var

İTO (İstanbul Ticaret Odası) Başkanı Mehmet Yıldırım, bankalar yüzünden mahkemelik olmasına karşın, yine bildiğini okudu. Geçen yıl Meclis toplantısında ‘‘8 banka dışında 10 bankaya daha el koyulması gerekiyor’’ dediği için, Bankalar Birliği'nin şikayeti üzerine Devlet Bakanı Recep Önal tarafından hakkında suç duyurusunda bulunulan ve dava açılan Yıldırım, dün de sırada başka bankalar olduğunu söyledi.

İTO'nun aylık olağan Meclis toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, ‘‘Benim dediklerim çıkıyor. Ben bir yıl önce 10 dedim, şimdi 18 oldu. Bilmiyorum o mahkeme nasıl karar verecek?’’ diye konuştu. Bu arada gazetecilerin sırada başka bankaların olup olmadığına ilişkin bir sorusuna Yıldırım, ‘‘Önümüzdeki günlerde var’’ yanıtını verdi.

Bu arada istikrarın sağlanması için yeni bir hükümetin şart olduğunu savunan Yıldırım, seçimlerin piyasaları olumsuz etkileyeceği yönündeki yorumlara da şu cevabı verdi: ‘‘Hergün ölmektense bir günde işi halletmek hepimizin boynunun borcu oldu artık.’’

Türkiye'de krizlere neden olanlara baktıkları zaman hükümetin ön plana çıktığını öne süren Yıldırım, ‘‘Onun için öncelikle bu hükümetin değişmesi gerekir ki, Türkiye istikrarlı bir ekonomik program uygulayabilsin’’ dedi. Dış piyasalardaki gelişmelere ilişkin olarak da Yıldırım, ‘‘İçerdeki güvensizlik devam ettiği sürece dışarıdan daha fazlasını beklemeye hakkınız yoktur. Önce kendi işimizi düzeltmemiz lazım’’ diye konuştu.

Ergun Bey İtalyan kontenjanına giriyor

Garanti Bankası ile İtalya'nın en büyük bankası Intesa arasındaki ortaklık görüşmelerinde sona yaklaşılıyor. Bu ay sonuna kadar bitirilmesi hedeflenen satış görüşmelerinde birçok ayrıntı da ortaya çıktı. Çalışmalar sonucunda 950 milyon dolarlık defter değerine ulaşılırken, bankanın 2.2 milyar dolarlık satış bedeli üzerinden hisse devri yapılacak. Hisse satışıyla birlikte ağustos ayında yapılacak genel kurulda yönetim kuruluna seçilecek 9 kişinin 5'i İtalyanlardan, 4'ü da Doğuş Grubu'nu temsil edecek. İtalyanlar, yüzde 35'lik hisseye karşılık, yönetimde 5 üye alarak, İtalyan yasalarına göre, Garanti Bankası'nın kendi bünyelerinde konsolide edebilecek. Yeni yönetim yapısında genel müdür Ergun Özen, yönetim kuruluna İntesa kontenjanından girecek. Böylece Doğuş ve Intesa arasında da denge sağlamış olacak. Doğuş Grubu'nun temsilen yeni yönetime Ferit Şahenk, Aclan Acar, Süleyman Sözen ve İntesa-Garanti ortaklığının mimarlarından Sencar Toker girecek.

Bu arada Fransız BNP-Pariba ile Finansbank arasındaki ortaklık görüşmeleri de önemli bir noktaya ulaşmış durumda. Aslında Hüsnü Özyeğin'in Garanti-Intesa'dan önce ortaklık anlaşmasına imza atmak istediği ve pazarlıkların büyük bir hızda ilerlediği ifade ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!