Banka hesabına vergi haczi zincirleme kriz çıkardı

Güncelleme Tarihi:

Banka hesabına vergi haczi zincirleme kriz çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2007 00:00

Maliye’nin büyük bölümü esnaf olan firmaların vergi borçlarını tahsil için bu firmaların banka hesaplarına haciz koymaya başlaması, piyasada zincirleme krize yol açtı.

Bu operasyona maruz kalan firmaların ödeme planlarının bozulduğu, çeklerin ödenemez hale geldiği ve çekleri yazılan firmaların da kredi kullanma imkanının ortadan kalktığı bildiriliyor.

MALİYE Bakanlığı’nın bir süre önce yaptığı ’vergi boçları için banka hesaplarına haciz koyacağız’ açıklaması icraata dönüşünce piyasanın çarkları bozuldu. Büyük bölümü esnaf olan firmaların ödeme planları bozulmaya, çekleri yazılmaya başladı. Çok sayıda firma çekleri yazıldığı için yeniden kredi yasaklısı oluyor. Maliye’yi vergi borçları için hesaplara el koymaya zorlayan şeyin ise IMF’nin baskısı olduğu ileri sürülüyor. 2007 için hedeflenen faiz dışı fazla hedefinin tutmayacağı, 2008 için de daha düşük oranda bir hedef konulacağı ortaya çıkınca IMF’nin, ’gelirleri artırın’ çağrısında bulunduğu bildiriliyor. Gelirleri artırmak için yeni vergiler koyma ya da mevcut vergilerde oranları artırma gibi bir alternatif kalmayan Maliye’nin de firmaların vergi borçlarını banka hesaplarına haciz koyarak tahsil etmeye mecbur kaldığı söyleniyor.

ANKARA İSYAN ETTİ: Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Maliye Bakanlığı’nın bayramdan sonra Türkiye genelinde 130 bin esnafın hesaplarına bloke koyması yüzünden esnafın dükkanlarına kilit vurma noktasına geldiğini söyledi. Hesaplarına bloke konulan esnafın, paralarını kullanamamaları yüzünden çeklerini senetlerini ödeyemediğine dikkat çeken Aygün, "Bu uygulama usulsüzdür, haksızdır" dedi. Aygün şunları söyledi: "Maliye Bakanlığı’nın kendi yayınladığı tebliğde ihtiyati haciz ve haciz bildirileri, borçlunun tebliğ tarihinde banka hesaplarında mevcut olan varlıklarını kapsar. Yani Maliye’nin bir kişiyle ilgili bankaya bugün yaptığı haciz işlemi ertesi gün geçerli olamaz. Geçerli olması için Maliye’nin yeni bir haciz işlemi yapması gerekir."

YASADIŞI: Aygün, bankaların yasa dışı olarak, haciz işlemini sürekli kıldığını, hesapta o gün para yoksa, sonraki günlerde banka hesaplarına yatan paralara da el koyduğunu ileri sürdü ve "Bu yasal değildir. Binlerce esnaf bu nedenle mağdur oldu. Esnafın banka hesaplarına el koymak demek, afet demektir. 130 bin esnaf çeklerini senetlerini ödeyemez hale düştü" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!