Bank Asya’ya BDDK el koydu

Güncelleme Tarihi:

Bank Asya’ya BDDK el koydu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2015 00:11

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), 4 aydır hakim ortak hisselerini kontrol ettiği Bank Asya’nın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilmesine karar verdi.

Haberin Devamı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Gülen Cemaati’ne yakınlığı ile bilinen Bank Asya’ya dün el koydu. 15 Mayıs tarihinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Kurulu üyeliğinden BDDK Başkanlığına gelen Mehmet Ali Akben başkanlığındaki BDDK, 4 aydır Bank Asya’nın hakim ortaklık hisselerini kontrol ediyordu.

Bank Asya’ya BDDK el koydu
BABACAN’DAN BANK ASYA AÇIKLAMASI

71/b MADDESİNE GÖRE


BDDK’dan yapılan açıklamada, 29 Mayıs 2015 tarih ve 6318 sayılı kararı ile Bank Asya’nın 5411 sayılı Bankacılık Yasası’nın 71’nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmü gereğince TMSF’ye devredildiği belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:
“5411 sayılı Bankacılık Kanunu (Kanun) kapsamında Asya Katılım Bankası A.Ş. (Banka) ile ilgili olarak yapılan denetimler neticesinde, Banka’nın mali bünyesi, ortaklık ve yönetim yapısı ile faaliyetlerinde yaşanan sorunların katılım fonu sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arzettiğinin ortaya çıkması nedeniyle, Banka’nın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin, zararın mevcut ortakların sermayesinden indirilmesi kaydıyla, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla Kanunun 71’inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmü gereğince Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilmesine karar verilmiştir”

Haberin Devamı


MADDE NE DİYOR?


Bank Asya’ya el konulmasına ilişkin yasanın 71. maddesi “Faaliyet izninin kaldırılması ve Fona Devir” başlığını taşıyor. Alınan kararın gerekçesi ise, “b) Faaliyetine devamının mevduat ve katılım fonu sahiplerinin hakları ve malî sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arz ettiğinin ortaya çıkması” b fıkrasına dayanıyor.


ŞU ANDA 7 ÜYE TAMAM


Bir bankaya el konulabilmesi için Kurul üyelerinin 5 üyesinin aynı yöndeki oyuyla alınabilir. BDDK’da Kurul başkanlığını bir süredir İkinci Başkan Mutalip Ünal yürütüyordu. Kurul’da 5 üye vardı. 15 Mayıs tarihinde Başkan olarak Mehmet Ali Akben ile Üye Mustafa Korhan’ın ataması yapılmıştı.


3 ŞUBATTA İLK KARAR


BDDK 3 Şubat günü Banka Asya’nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63’lük bölümünün TMSF tarafından kullanılmasına karar vermişti. Kararda, imtiyazlı paya sahip bazı ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıdıklarını gösterir bilgi ve belgelerin verilen süreye rağmen BDDK’ya intikal ettirilmediği gerekçesiyle 5411 sayılı yasanın 18. maddesinin beşinci fıkrasına göre temettü dışındaki ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılmasına karar vermişti. Daha sonra 9 kişilik yeni yönetim kurulu atandı. 4 Mart tarihinde ise yeni bir karar daha alındı. BDDK, bu kararıyla da Bank Asya’da Kaynak Holding’in kontrol gücüne sahip olduğu Sürat Basım ile Forum İnşaat’a ait pay defterine kayıtlı A grubu nitelikli hisselerin temettü dışındaki ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi.
Bu arada Twitter’da dün öğlen saatlerinde “@fuatavni_f” hesabından BDDK’nın Bank Asya’ya el koyacağı bilgisi paylaşıldı. BDDK, Bank Asya’ya dün akşam saattlerinde el koyduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

TMSF: BANKACILIK İZNİ KALDIRILMADI

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan yapılan açıklamada, BDDK kararı ile Asya Katılım Bankası’nın yönetim ve denetiminin TMSF’ye devredildiği belirtilerek, “Asya Katılım Bankası A.Ş.’nin bu aşamada bankacılık faaliyet izni kaldırılmamış olup, Türk bankacılık sistemiyle ilişkide bulunan yerli ve yabancı tasarruf sahipleri ve diğer ilgililerin endişe etmelerini gerektirecek bir durum söz konusu olmamaktadır” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!