Bank Asya’da 18/7 kararı

Güncelleme Tarihi:

Bank Asya’da 18/7 kararı
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2015 22:30

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Bank Asya’da Kaynak Holding’in kontrol gücüne sahip olduğu Sürat Basım ile Forum İnşaat’a ait pay defterine kayıtlı A grubu nitelikli hisselerin temettü dışındaki ortaklık haklarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verdi.

Haberin Devamı

3 Şubat tarihinde belgeleri ibraz etmediği için Bank Asya’ya yönetim atayan BDDK, şimdi izinsiz hisse devri yapıldığı için ortaklık hakkı kullanımını TMSF’ye devretti. Bu durumda Bank Asya için ikinci bir gerekçe çıktı. Sürat Basım ve Forum İnşaat belgelerini BDDK’ya verse bile bu sefer hisselerini devrederken BDDK’dan izin almadığı için ortaklık haklarını kullanamayacak.

18. MADDENİN 7. FIKRASI

BDDK Başkan Vekili Mutalip Ünal’ın e-imza ile Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) dün gönderdiği açıklamada, “Asya Katılım Bankası’nda A grubu nitelikli paya sahip, Sürat Basım Yayın ile Forum İnşaat’ta kontrol gücünü elinde bulunduran Kaynak Holding’in hisselerinin tümünün Hollanda’da mukim bir özel limited şirket olarak 16.01.2015 tarihinde kurulan INL Partners B.V. şirketine devir işleminin 29.11.2012 tarihli ve 5054 sayılı Kurul kararına aykırı şekilde izin alınmaksızın yapılması nedeniyle, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 18. Maddesinin yedinci fıkrası hükmüne istinaden Kaynak Holding’in kontrol gücüne sahip olduğu Sürat Basım ile Forum İnşaat’ın Banka Pay defterine kayıtlı A grubu hisselerinin temettü dışındaki ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılmasına karar vermiştir” denildi. 3 Şubat’ta BDDK, Bankacılık Yasası’nın 18. maddeninin 7. fıkrası gereği yönetime atama yapmıştı. Şimdi alınan kararda 18. maddenin 7. fıkrası gereği alındı. 7. fıkrada, Kurulun izni olmadan payların devredilmesi halinde bu paylara ait temettü hariç ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılması düzenleniyor.

Haberin Devamı

10 ŞUBAT’TA TESCİL

Kaynak Holding Anonim Şirketi’nin hisselerinin, INL Partners BV şirketine devri ile ilgili karar 16 Şubat tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer aldı. İlana göre, Türk Ticaret Yasası’na göre hisse devri tescili 10 Şubat 2015 tarihinde yapıldı. İlanda, Merkezi World Trade Center-Hollanda’da bulunan INL Partners şirketinin Kaynak Holding Anonim Şirketi’ne ait 54 milyon liralık hissesine sahip olduğunu 21 Ocak’ta bildirdiği belirtilerek, şirket hisselerinin devrinin ilan edilmesinin TTK’nın 198. maddesi gereği zorunlu olduğu, bu nedenle de söz konusu bildirimin yapıldığı vurgulandı.

Haberin Devamı

ÇOĞUNLU A HİSSESİ

Bank Asya’nın geçen yıl yayımladığı 9 aylık faaliyet raporuna göre, bankada Sürat Basım’ın yüzde 2.7, Forum İnşaat’ın yüzde 3.85 payı bulunuyor. Buna göre Kaynak Holding’in ise bankada dolaylı yoldan yüzde 6.47 payı bulunuyor.

Kaynak Holding adına Şirket Hukuk Koordinatörü Avukat Hürol Karadaş’ın yaptığı açıklamada ise, “Asya Katılım Bankası’ndaki grubumuz firmalarının ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılmasına dair hukuka aykırı BDDK kararına karşı yasal haklarımızı kullanacağımızı belirtmek isteriz” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!