‘Bandırmalılar il olmayı bekliyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Bandırmalılar il olmayı bekliyor’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2017 22:37

Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, ilçenin Çanakkale ve Yalova’dan büyük olduğunu belirterek, “Bandırma’nın il olması zorunludur. Bu hakkımızın teslim edilmesini istiyoruz. Buradan bizi yönetenlere aktarmak istiyorum. Bandırmalılar bunu beklemektedir” dedi.

Haberin Devamı

Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Balıkesir’e bağlı ilçe statüsünün Bandırma’ya uygun olmadığını belirterek il olması gerektiğini vurguladı. Hürriyet gazetesi öncülüğünde Taş Yapı sponsorluğunda Türkiye’nin birçok farklı noktasında gerçekleştirilen ekonomi zirvesi bu kez lojistik, ulaşım, sanayi ve tarım ile ön plana çıkan Bandırma’da düzenlendi. Bandırma Belediyesi, Bandırma Ticaret Odası ve Bandırma Ticaret Borsası’nın işbirliği ile gerçekleştirilen zirvede, Bandırma’nın ekonomik durumu, yatırımlar ve gelişiminin yanı sıra il olma konusu gündeme geldi.

‘Bandırmalılar il olmayı bekliyor’
YÜZDE 90’INI KARŞILIYOR

Dursun Mirza, deniz kıyısında olmanın, konumunun sağladığı avantajlar ve ekonomik gelişmişliği ile Bandırma’nın, tarihin her döneminde ilgi odağı olduğunu kaydetti. Mirza, şöyle konuştu: “Demiryolu ve liman bağlantısı, Bandırma’nın ticari potansiyeline çok büyük katkılar sağlamış ve ekonomik alanda çok güçlü bir gelişme sürecine girmesine yardımcı olmuştur. Bandırma Limanı ticarette büyük rol üstleniyor. Yıllık 4.5 milyon ton kapasitesi ile İstanbul’dan sonra Marmara Denizi’ndeki ikinci, ülkemizin beşinci büyük limanıdır. Balıkesir ilinden yapılan ihracatın yüzde 90’ını karşılayan Bandırma Limanı’nın yıllık ortalama ticaret hacmi ise 800 milyon dolardır. Bandırma konumu ve yakaladığı gelişmişlik çizgisi ile bölgenin bir çekim merkezidir.”

Haberin Devamı

ÇEVREYE SAYGI ÖNEMLİ

Bölgenin üretim gücüne de değinen Dursun Mirza, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu bölgede kurulan İMES Organize Sanayi Bölgesi, Bandırma ve tüm bölgenin geleceğini değiştirecek bir özellik taşımaktadır. Bölgede çok ciddi bir sanayileşme yaşanacaktır. Halkımızın refahı ve ülkemizin gelişimi için, ülke ekonomisinin güçlenmesi gerekmektedir. Çevreye saygı göstermeyen sanayi tesislerinin yapımına asla izin veremeyiz. Sanayi için en önemli gereksinimlerden biri enerjidir. Son yıllarda adeta enerji üssü olma yolunda adımlar atılıyor. Rüzgar enerji santralleri ve doğalgaz çevrim santralleri ile kentimize temiz enerji üretimi konusunda önemli yatırımlar yapılmaktadır. Bandırma Belediyesi tarafından çalışmaları yürütülen güneş enerjisi santrali de, ilçemizdeki temiz enerji potansiyelinin değerlendirilmesi konusunda önemli bir adımdır.

Haberin Devamı

Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar Projesi (BALO) kapsamında Bandırma OSB’yi demiryolu ile Bandırma Limanı’na bağlama konusunda çalışmalar sürdürülmektedir. BALO, Anadolu’da üretilen ihraç ürünlerinin demiryolu ve denizyolu kullanılarak Avrupa’ya ulaştırılmasını hedeflemektedir. Bu bakımdan Bandırma büyük bir lojistik merkezi haline gelecektir.”

İHRAÇ ÜRÜNLERİ VE TURİZM

Bandırma ekonomisinde tarım sektörünün de önemini vurgulayan Mirza, meteorolojik özellikleri, çok çeşitli tarımsal ürün üretimine dönüştüğünü söyledi. Bandırma’dan Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine birçok ürün ihraç edildiğini söyleyen Mirza, “Dondurulmuş balık, ıstakoz, karides, midye, yengeç gibi kabuklu su ürünleri ile kurbağa ve kara salyangozu gibi ürünlerin ihracı da yapılmaktadır. Bandırma ekonomisinde önemli bir diğer sektör de turizmdir. Bandırma Kuşcenneti Milli Parkı, Ergili Mahallemizdeki Daskyleion Antik Kenti kazıları, Düzler’de bulunan Kyzikos kazıları, Kapıdağ’da doğa turizmi, Erdek’te deniz turizmi, Gönen ve Manyas’ta termal turizm bölge ekonomisine önemli katkılar sağlayabilecektir. Buna bağlı olarak otelcilik sektörü de son yıllarda kentimizde bir atılım yaşamaktadır” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

BÜYÜKŞEHİR YAPAMIYORSA BIRAKSIN BİZ YAPALIM

YEREL yönetim olarak planlamaya hazır olduklarını söyleyen Mirza, “Planlarımız hazır. Büyükşehir Yasası ile bağımsızlığımızı kaybettik. Büyükşehir olmanın Bandırma’ya büyük katkısı yok. Planlamada ‘Büyükşehir yapamıyorsa bıraksın biz yapalım’ diyoruz. En büyük engel 5 binlik planların yapılamıyor olması. 1/100.000’lik planlarda Bandırma’ya düşen rol, sanayi kentidir. Buradaki sorun 1/5000’lik planların Büyükşehir tarafından henüz yapılmamış olmasıdır. Sanayinin gelişimini destekliyoruz. Ancak üzerine basarak vurguluyorum çevrenin gözetilmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Çevreyi kirleten sanayiye sıcak bakmayıp, izin vermeyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

BARIŞIN VE ÇAĞDAŞLIĞIN KENTİ

BANDIRMA’nın çağdaşlığın, özgürlüğün, kardeşliğin, barışın kenti olarak sıralayan Dursun Mirza, “Komşumuz Çanakkale’den, Yalova’dan büyüğüz. Edirne, Bolu ile aynı düzeydeyiz. Balıkesir’de ödenen verginin yüzde 35’inden fazlasını Bandırma ödemektedir. Özellikle büyükşehir yasasından sonra bizi engellemektedir. İl olması zorunludur. Bu hakkımızın teslim edilmesini istiyoruz” dedi.

BÖLGEDE YAŞANAN KAOS BİZİ ETKİLEDİ

BANDIRMA Belediye Başkanı Dursun Mirza ise ortak akıl, planlama ve dış politikanın bölge için önemli olduğunu kaydetti. Bandırma’dan ihraç edilen ürünlerin yüzde 60’ının Kuzey Irak’a gittiğini belirten Mirza, “Bölgedeki kaos Bandırma ekonomisini vurdu. Yem, tarım makineleri satan firmalar direk etkilendi. Mısır, Libya, Suriye, Irak hatta Rusya ilişkilerinden etkilendi. Kapasiteler düştü” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN EN İYİ ÜNİVERSİTESİNİ KURABİLİRİZ

BANDIRMA 17 Eylül Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Süleyman Özdemir, bölgenin önemli potansiyeli sahip olduğunu belirterek, “TÜİK verilerine ekonomik ve sosyal kalkınmışlık olarak Türkiye’deki mevcut 900 ilçe arasında 12’nci sırada. Dolayısıyla niye üniversitesi var derseniz buradan görüyoruz. Burada elbirliği ile Türkiye’nin en iyi üniversitesini kurabiliriz. İlk stratejik planı yapıyoruz. Bunları da göstergelerle ifade edeceğiz. YÖK’e de iletmiş olacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!