Baltacı gitmiş Tamince kalmış!

Güncelleme Tarihi:

Baltacı gitmiş Tamince kalmış
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2015 22:24

Socar Türkiye’nin enerjideki en tecrübeli ortağı olan ‘Baltacı’ların CIG Petrol’deki yüzde 50 hisselerini 2015 yılında ‘Tamince’lere devrettiği görülüyor. Fettah Tamince, “Fatih Baltacı ticari olarak böyle uygun gördü ve hissesini devretti” diye konuştu.

Haberin Devamı

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu’nun geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısıyla ortaya attığı iddialar tartışılmaya devam ediyor. Kalyoncu Ailesi’ne ait Zirve Holding’in Türkiye’nin Azerbaycan’dan doğalgaz alım işinin aktörlerinden biri olduğunu iddia eden Erdoğdu, ortaklık bağlarında Kalyoncu Ailesi’nin yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eniştesi Ziya İlgen ismine rastladıklarını da öne sürmüştü. Erdoğdu’nun açıklamaları sonrasında Azerbaycan’dan doğalgaz ithal eden Socar’ın Türkiye Başkanı Kenan Yavuz da bir açıklama yapmış ve “Pazarda tecrübesi olan bir şirket ile ortak olduk. Bu operasyondaki ortağımız, daha sonra kendi insiyatifi ile kendi hisseleri içinde kalmak üzere hisse satışları yapmıştır” demişti.

Baltacı gitmiş Tamince kalmış

Haberin Devamı

Yavuz’un sözünü ettiği ortak Arkgaz Enerji Yatırım Madencilik ve İnşaat Sanayi A.Ş. (Arkgaz). Bu şirketin Socar Gaz Ticaret isimli şirketteki payı yüzde 30 seviyesindeydi. Kalan hisse ise Socar Turkey Enerji A.Ş.’ye aitti.

Socar Gaz’ın küçük ortağı Arkgaz’ın ise iki hissedarı bulunuyordu. Biri CIG Petrol Gaz (yüzde 60) diğeri ise Ar Enerji (yüzde 40). Kenan Yavuz, yaptıkları ortaklığın temelinde, partnerlerinin ‘iş tecrübesi’nin yer aldığını açıklamıştı. Şirketlerdeki hisse değişimlerine bakıldığında ortaklar içinde en tecrübeli olan Baltacıların bu yılın başında tüm hisselerini Tamincelere devrettiği anlaşılıyor. İşte bu ortaklar ve sektördeki iş tecrübeleri:

Arkgaz’ın büyük hissedarı CIG Petrol 29 Mart 2013’te kuruldu. Bu şirketin 4 kurucu ismi bulunuyordu: M. Fatih Baltacı ve Abdurrahman Baltacı ile Fettah Tamince ve Fatih Tamince. Baltacı ve Tamince aileleri bu şirkette yüzde 50-50 ortaktı. Şirketin ilk kuruluş sermayesi ise 50 bin TL’ydi.

CIG Petrol’ün kuruluşundan 6 ay kadar sonra olağanüstü genel kurul kararı ile şirket sermayesi 50 bin TL’den 675 bin TL’ye çıkarıldı. Taraflar yine yüzde 50-50 ortaklığa sahipti.

Haberin Devamı

CIG Petrol’ün 2015 yılı ticaret sicil kayıtlarına bakıldığında ise tek pay sahibi Tamince Ailesi’nin olduğu görülüyor. Şirketin yönetiminde de halihazırda, Fettah ve Fatih Tamince’nin olduğu anlaşılıyor.

KÜÇÜK ORTAK AR ENERJİ
Socar Gaz’ın dolaylı ortağı olan Ar Enerji’de ise durum biraz daha karmaşık.

Ar Enerji 26 şubat 2008’de 500 bin TL sermaye ile kuruluyor. Kurucu ortaklar; Hasan Kalyoncu (yüzde 40), Cemal Kalyoncu (yüzde 35), Ö. Faruk Kalyoncu (Yüzde 15), Haluk Kalyoncu (yüzde 5) ve Nevzat Şatıroğlu (yüzde 5).

Ar Enerji’nin şubat 2013 tarihli ticaret sicil gazetesine bakıldığında ise Ziya İlgen (Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eniştesi) yüzde 50 ortak olduğu anlaşılıyor. Eylül 2013’e gelindiğinde ise Ar Enerji, hisselerini Ömer Faruk Kalyoncu’nun kurduğu Ayyıldız Holding’e devrediyor.
Socar Gaz’ın dolaylı ortağı Ar Enerji’nin, sektör deneyimi konusunda açık kaynaklarda bir bilgi yer almazken, şirketin faaliyetlerine ilişkin ticaret sicil gazetesinde bir kayıt bulunmuyor.

Haberin Devamı

Ar Enerji’yi 2008’de kuran Kalyoncu Grubu’nun sektöre ilişkin deneyimi ise sınırlı gözüküyor. Kalyoncular, İnegöl Gaz Dağıtım isimli bir şirket ile sınırlı bir bölgede (Yenişehir ve Alanyurt Bölgesi)nde bir dizi sanayi tesisi ve 60 bin evin doğalgaz dağıtımını yapıyor.

Yine Kalyoncu’nun enerji sektöründeki bir diğer şirketi ise 2008 yılında kurulan Kalen Enerji A.Ş. Bu şirket ise Gürcistan’da doğalgaz çevrim santralinde elde ettiği elektriği Hopa üzerinden TEAŞ’a satıyor.

Baltacı gitmiş Tamince kalmış

Baltacı hem Ruslarla hem Azerilerle iş yapıyor
SOCAR Gaz’ın diğer ortağı Baltacılarda öne çıkan isim ise Mehmet Fatih Baltacı. Baltacı, halihazırda Akfel Holding’in başında bulunuyor. Baltacı, daha önceki yıllarda İGDAŞ ve BOTAŞ’tan aldığı milyon dolarlık ihalelerle gündeme gelmişti.

Haberin Devamı

44 yaşındaki Baltacı, henüz öğrenciyken (1990’ların ortasında) İGDAŞ’a sattığı doğalgaz ekipmanları ile adından söz ettirdi. Doğalgaz ekipmanlarını Fransa’dan ithal ederek İGDAŞ’a satan Baltacı o süreçte de, İGDAŞ’a pahalı ürün sattığı iddiaları ile gündeme gelmişti.
Ancak Baltacı’nın parladığı süreç 2004 sonrası. Dayısı Hasan Karahan bir dönem AK Parti İstanbul yöneticisiydi. Baltacı’nın, aldığı işlerde dayısının da katkısı olduğu öne sürülmüştü.

Akfel’in yanı sıra Rus gazının Türkiye’ye ithalatı ve dağıtımı için 2004’te Enerco’yu da kuran Baltacı’nın, Cemaate yakın bir isim olduğu iddia ediliyor. 17/25 Aralık operasyonları sırasında TUSKON genel sekreteri Mustafa Günay ile F. Gülen arasındaki telefon konuşmasında da ismi gündeme gelmişti. Baltacı’nın, ağırlıklı olarak Rus ve Azeri isimler ile ortak işleri biliniyor.

Haberin Devamı

Baltacı gitmiş Tamince kalmış

Tamince: Baltacı ticari amaçla devretti
RİXOS Oteller Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, M. Fatih Baltacı ile yüzde 50 ortak olduğu CIG Petrol Gaz ve Enerji A.Ş.’nin aktif olarak faaliyet gösterdiğini söyledi. Tamince “Fatih Baltacı ile iki yıl önce şirketi kurduk. Yüzde 50-50 ortaklığımız vardı. Ancak bu yılın başında Baltacı hissesini bize devretti. Şuna şirketin tek sahibi biziz. Bu devir ticari bir amaçla alınmış bir karar. Ticari olarak böyle uygun gördü ve hissesini devretti. Şirket faal durumda. Gaz ticareti yapıyor bu şirket” dedi. Tamince, enerji sektöründeki faaliyetlerinin yoğun olmadığını da sözlerine ekledi.

Akfel: İki taraf da faydalandı
KONU ile ilgili Fatih Baltacı’nın sahibi olduğu Akfel Holding’den yapılan yazılı açıklamada, “CIG Petrol, şubat 2013’te Akfel Mühendislik ile FTG Gayrimenkul tarafından yüzde 50-50 ortaklık oranları ile kuruldu ve bu tarih itibariyle SOCAR Gaz Ticaret A.Ş.’ye de dolaylı ortak oldu. Akfel Mühendislik, mart 2015’te, CIG Petrol’deki yüzde 50 hissesini diğer ortak FTG Gayrimenkul’e devretti ve bu tarih itibariyle CIG Petrol’de bir ortaklığı kalmadı. SOCAR Gaz’daki bu ortaklık bizim sektördeki tecrübemiz ve kaynak çeşitliliği imkanımız ile her iki tarafa fayda sağlamıştır; ortaklığın temelinde bu yatmaktadır” denildi.

dgokce@hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME!