Balık da veriyor, tutmayı da öğretiyor

Güncelleme Tarihi:

Balık da veriyor, tutmayı da öğretiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2012 13:17

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) işbirliğinde başlatılan uygulamalı girişimcilik eğitimleri kapsamında isteyenlere hem eğitim veriliyor hem de projelerini hayata geçirebilmeleri için 30 bin lira hibe desteği sağlanıyor.

Haberin Devamı

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, girişimciliği teşvik etmek, istihdam sorunlarını gidermek, işsizliğin azaltılmasına yardımcı olmak ve ekonomik kalkınmayı sağlamak amacıyla Antalya, Isparta, Burdur illerinde uygulamalı girişimcilik eğitimleri başlattıklarını söyledi.

Antalya'da 2, Alanya'da bir olmak üzere 3 kez uygulamalı eğitim gerçekleştirdiklerini, bu eğitimler için 350 kişinin müracaat ettiğini kaydeden Engin, prosedür gereği her eğitim için sadece 30 kişi belirleyebildiklerini, bu nedenle müracaat edenleri mülakata tabi tuttuklarını belirtti.

Mülakatta girişimcinin projesinin değerlendirildiğini anlatan Engin, “Proje yapılabilirliği, bölgeye katma değeri, çevreye duyarlılığı, potansiyelinin olup olmadığı gibi kriterlerle değerlendiriliyor. Komisyon buna göre uygulamalı eğitime katılacak girişimcileri belirliyor” dedi.

Haberin Devamı

Bugüne kadar 90 kişiye eğitim verdiklerini, bu kişilerin projelerini hazırladıklarını dile getiren Engin, Antalya'da düzenlenecek 4 ve 5'inci eğitimler için 145 kişinin müracaat ettiğini belirtti. Komisyonun iki eğitim için projelerine göre 60 kişi belirlediğini kaydeden Engin, 2 Temmuz'da başlayan eğitimlerin devam ettiğini söyledi.

30 bin lira hibe desteği

Genel Sekreter Engin, eğitimleri başarıyla tamamlayan girişimcilerin projeleri ve iş planlarının KOSGEB tarafından yeniden değerlendirmeye alınacağını belirtti.
KOSGEB tarafından da uygun görülen proje sahiplerine makine, teçhizat ve ofis donanımı için 30 bin lira hibe sağlanacağını vurgulayan Engin, proje sayısında herhangi bir sınır olmadığını, KOSGEB tarafından uygun görülen her projenin destekleneceğini söyledi.

Ayrıca girişimcilerin sabit yatırım desteği talep etmeleri halinde 70 bin liralık desteği 2 yıl ödemesiz, 2 yıldan sonra da 3 ayda bir ödemeli olmak üzere toplam 4 yıl vadeli ve sıfır faizli alabileceklerini anlatan Engin, girişimcilerin bu tür fırsatları en iyi şekilde değerlendirmesi gerektiğini dile getirdi.

Bu tür desteklerin bölge ekonomisini canlı tutacağına değinen Engin, talep geldiği takdirde diğer ilçelerde de bu eğitimleri düzenleyebileceklerini bildirdi.

Girişimcilik ruhlarını ortaya çıkarıyorlar

Eğitimci Hüseyin Atalay, BAKA ve KOSGEB işbirliğinde gerçekleştirilen bu eğitimlerle yatırımcılara kendi işlerini kurma fırsatı sunulduğunu söyledi. 60 saatlik eğitimde iş fikirleri, girişimcilik ve iş planı yazılımı konularında bilgiler verildiğini dile getiren Atalay, katılımcıların eğitimler kapsamında atölye ile teorik çalışmalarını gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Eğitimlerle genç girişimcilerin kendi özelliklerini farkına varmalarını sağladıklarını anlatan Atalay, “Burada fikirlerini nasıl hayata geçirecekler bunu öğreniyorlar ve girişimcilik ruhlarını ortaya çıkarıyorlar” diye konuştu.

Kursiyerlerden Endüstri ve Makine Mühendisi Ahmet Fırat Yaylacı, her insanın gönlünde bir gün kendi işini kurma hayali yattığını belirterek, BAKA ile KOSGEB'in sağladığı fırsatla bunu gerçekleştirdiklerini kaydetti. Eğitimlerde iş hayatında hangi konulara dikkat etmeleri konusunda bilgi verildiğini anlatan Yaylacı, başarılı bir girişimci olabilmek için iyi bir iş planı hazırlamak ve bu planı eğitimle pekiştirmek gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Seramik Sanatçısı Gülbün Gürkan Oğuz da eğitim fırsatı ile piyasaya daha iyi giriş yapacaklarına inandıklarını dile getirdi. Oğuz, kendilerine verilen eğitimin bakış açılarını değiştirdiğini söyledi.

İnşaat sektöründe proje hazırlayan Cevdet Işıktaş da sektöründe taze kana ihtiyaç olduğunu hissettiği için eğitimlere katıldığını kaydetti.
Fırıncılıkla uğraşan Yadigar Artan da bu tür fırsatların girişimcilik ruhunu daha da artırdığına işaret ederek, kendisini geliştirmek için eğitimlere katıldığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!