Balık avı sezonu '24 metre' derinliğe takıldı

Güncelleme Tarihi:

Balık avı sezonu 24 metre derinliğe takıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2012 11:04

1 Eylül itibari ile biten av yasağı bereketsiz başladı. Bir çok yerde balıkçılar, av derinliğinin 18 metreden 24 metreye çıkartılmasını protesto amacıyla balığa çıkmadı. Bazı yerlerde çıkan balıkçılar ise eli boş döndü. Hallerde bekleyen esnaf balıksız kaldı. Karada balık bekleyenlerden birileri de balık hallerinin müdavimi kedilerdi.

Haberin Devamı

İstanbul:İstanbul Kumkapı'daki balıkçılar, su  ürünlerinde av yasağı sona ermesine rağmen balığa çıkmadı. Fatih'teki Kumkapı Su Ürünleri Hali'nde yer alan Marmara Su Ürünleri ve  İstanbul Bölgesi Su Ürünleri kooperatiflerine bağlı tekneler, Gıda Tarım ve  Hayvancılık Bakanlığı'nın “Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen  Tebliği”nde yer alan “Gırgır” teknelerine getirilen av bölgeleri yasakları ve  av derinliğinin 18 metreden 24 metreye çıkartılmasını protesto amacıyla 3 gün  denize çıkmama kararı aldı.

BALIKÇILAR "VİRA BİSMİLLAH" DEMEDİ / WEB TV

Daha önceki yıllarda, sezonun ilk saatlerinde denize açılan ve yılın  tutulan ilk balıkları ile balık haline geri dönen tekneler, Kumkapı Su Ürünleri  Hali'nin balıkçı barınağında demirli kaldı.

Haberin Devamı

Tekne sahibi Hayri Karakaya, 35 yıldır  balıkçılık yaptığını ifade ederek, “Balık yasağı sona erdi. Ancak biz balığa  çıkmıyoruz. 3 gün boyunca da çıkmayacağız. Derinlik yasağı ile ilgili yapılan  düzenleme bilimsel olarak yapılmamıştır” dedi.

"ELİMİZ BOŞ DÖNDÜK"

Balıkesir: Bandırmalı ve Erdekli balıkçılar, gırgır  avcılığındaki derinlik mesafesinin 18 metreden 24 metreye çıkarılmasını balık  halinde protesto etti.

Av yasağının sona ermesiyle, “Vira Bismillah” diyerek 24 metrede ağ  boşaltan onlarca balıkçı teknesi, Bandırma Limanı'na boş döndü.

Bandırma balık halinde 24 metre sınırlamasını protesto eden balıkçılar,  hale astıkları, “24 metreye çıktık”, “Elimiz boş döndük”, “Balıkçı da  yaşasın balıklar da yaşasın” ve “Sesimizi duyun” gibi pankartlarla duruma  tepki gösterdi. Balıkçılar, av sezonunun başlaması nedeniyle balık yerine  vatandaşlara lokma dağıttı.

Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, kıyı  balıkçılığının büyük bir risk altında olduğunu savunarak, şöyle konuştu: “24 metreden daha sığ sularda gırgırla balık avcılığı yasaklandığı için,  teknelerimiz dün gece saat 24.00 itibariyle denize çıktılar. Balıkçılar, 24  metreden daha sığ sularda balık avlayamadıkları için, tekneleri boş olarak kıyıya  döndüler. Bu ne demektir? Yaklaşık tekne başına 2-3 ton günlük mazot tüketimidir.  Teknelerde 20-25 tayfa bu işten ekmek yemektedir. Bunların ailelerinin de mağdur  olması demektir. Eğer bu yasak devam ederse maalesef, 3 ay olan kıyı balık  avcılığının boş geçmesi demektir."

Haberin Devamı

BALIĞA ÇIKMADILAR

Zongudak: Balıkçılar, gırgır avcılığında avlanmanın, kıyıdan derinlik uzaklığının 18’den 24 metreye çıkarılmasını denize açılmayarak protesto etti. Balıkçılar, Pazartesi gününe kadar denize açılmayarak yasanın geri çekilmesini istedi.

Zonguldak’ta da gırgırla endüstriyel balıkçılık yapan birçok balıkçı, yeni düzenlemeyle balık avlamanın 24 metre derinlikte yapılamayacağını ve bu yasanın gırgır avcılığının sonunu getireceğini savunarak yasağın kalktığı gece yarısı 'Vira Bismillah’ demedi. Merkeze bağlı Kozlu Beldesi’ndeki limanda gırgırlarını yeni balık sezonuna hazırlayıp tayfalarını hazır eden balıkçılar, yasanın bir an önce yumuşatılmasını ya da  çekilmesini istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Seslerini duyurmak için denize açılmayan balıkçılar, yasada iyileştirme yapılmadığı takdirde balıkçılıkla geçimini sağlayan birçok kişinin bu durumdan olumsuz etkileneceğini anlattı. 40 yıllık balıkçı 52 yaşındaki Coşkun Ünal, şu anki yasa ile halka ucuz balık yedirmelerin imkansız olduğunu savundu. Ünal, Pazartesi gününe kadar denize çıkmama kararı aldıklarını söyledi.

ELİ BOŞ DÖNDÜLER

Samsun:19 Mayıs ilçesi Dereköy Limanı'ndan Karadeniz'e açılan  balıkçılar, ilk gün elleri boş döndü. Dün akşam saatlerinde denize açılan balıkçıların bir kısmı üç kasa  palamutla geri dönerken, bazıları ilk gün ağlarına takılan 9 palamutla yetindi. 16 yıldır balıkçılık yaptığını söyleyen Metin Tığ,  yaptığı  açıklamada, palamut tutmanın şans işi olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Av yasağının sona ermesinin ardından ilk gün elleri boş döndüklerini  anlatan Tığ, “Bugün hiç olmaz ama yarın 10 kasa olur. Palamut denizde var. Denk  gelen buluyor. Balığın kendine göre bir havası var. Havasını bulursa çıkar.  Denizde bugün aşırı derecede çamur vardı. Daha sezonun ilk günü. Şu anda balık  yok denilemez” dedi.

ŞİDETLİ POYRAZA TAKILDILAR

Düzce-Sakarya: Yeni av sezonu için hazırlıklarını  tamamlayan Düzceli ve Sakaryalı balıkçılar, şiddetli poyraz nedeniyle denize  açılamadı. Av yasağının başladığı 15 Nisan'dan beri yeni sezon için gün sayan  Akçakocalı ve Karasulu balıkçılar, hazırlıklarını tamamlayarak sahilde şiddetini  artıran poyrazın dinmesini bekledi. Uzun süren beklemeye rağmen şiddetli rüzgarın  dinmemesi nedeniyle umutla bekleyen balıkçılar “Vira Bismillah” diyemedi.

Haberin Devamı

Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Karataş, AA muhabirine  yaptığı açıklamada, av sezonu öncesi tüm hazırlıkları tamamladıklarını  belirterek, “Tüm hazırlıkları tamamlamamıza rağmen 'Vira Bismillah' diyemedik”  diye konuştu.

Karasu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Sezer ise rüzgarın öğle  saatlerinden itibaren şiddetini artırdığını söyledi.

24 METRE YASAĞI EYLEMİ

Kocaeli:Balık avı yasağıyla ilgili 24 metre ve daha aşağı derinlikte gırgır ağlarıyla avlanmanın yasaklanmasına tepkiler sürerken, Kocaeli’nin Karamürsel İlçesi Ereğli Mahallesinde bulunan balıkçılar gırgırlarına protesto içerikli pankartlar asarak bu gece balık avına çıkmayacaklarını açıkladılar.

Geçimini yıllardır balıkçılıkla sağlayan ve İzmit Körfezi ile Marmara Denizinin çeşitli yerlerinde balık avı yapan Ereğlili balıkçıların her yıl şenlik havasında kutladıkları balık avı yasağının kalktığı 1 Eylüle buruk girdi. Ereğlili balıkçılar av yasağını protesto etmek amacıyla teknelerine, 'Bu yasakla balık avlayamayız', ’İzmit Körfezi Balıkçılara Kapatıldı’, ’Kocaeli İzmit Körfezimizi İstanbul adalarımızı ve su derinlik hattını geri istiyoruz, Türkiye Cumhuriyeti balıkları’, ’Sayın başbakanımız Ak Partinin ışığını bizler yaktık. Sizler söndürmeyin. Karamürsel Ereğli balıkçıları’, pankartları astı. 24 metreden aşağıya gırgırla ağ atamadıkları takdirde göç eden balıkları avlayamacaklarını söyleyen balıkçılar bu yasakla birlikte işsiz kalacaklarını ve teknelerini mecburen satmak zorunda kalacaklarını söylediler.

BU GECE DENİZE AÇILMAYACAKLAR

Trabzon: Doğu Karadeniz'de balıkçıların, avlanma  derinliğinin 18 metreden 24 metreye çıkarılmasına tepki göstermek için bu gece  denize açılmayacakları bildirildi. Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, AA  muhabirine yaptığı açıklamada, 18 Ağustos 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan  tebliğ ile Türk balıkçılığının yüzde 70'ini temsil eden gırgır, trol, orta su  balıkçılığı ve küçük balıkçılara yönelik çeşitli kararlar alındığını anımsattı.

Kararlarla gırgır avcılığının Türk karasularında 24 metre derinlikte  sınırlandırıldığını belirten Mutlu, “Bu sene balık sezonunun açılışı maalesef  bereketli olamayacak. 3 Ağustos Pazartesi gününe kadar balıkçılar olarak  Karadeniz ve Türkiye genelinde denize çıkmama kararı aldık. Pazartesi günü Gıda  Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ile bir görüşme yapılacak. Buna göre  rotamızı belirleyeceğiz” dedi.

Sinop: Bazı balıkçılar Ticari Amaçlı Su  Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğe tepki olarak bu gece denize  açılmayacaklarını bildirdi. Sinop İli Deniz Ürünleri Üreticileri Birliği Başkanı Recep Batmaz ve bir  grup birlik üyesi balıkçı, tekneleri önünde toplanarak yaptıkları açıklamada,  yeni su ürünleri tebliğine tepki olarak bu gece av yasağının sona erecek olmasına  rağmen denize açılmayacaklarını söyledi.

Grup adına konuşan Batmaz, Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını  Düzenleyen Tebliğin kendilerini mağdur edeceğini savundu. “Yeni çıkan Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ bize  yaptırım getirmiştir” diyen Batmaz, “Kulaç derinliği, boy yasakları bizi mağdur  edeceğinden Sinoplu balıkçılar olarak bu gece av yasağının sona ermesine rağmen  denize çıkmama kararı aldık” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!