Bakü-Ceyhan'da kritik randevu

Güncelleme Tarihi:

Bakü-Ceyhanda kritik randevu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Enerji Bakanı Cumhur Ersümer, Bakü-Ceyhan boru hattı projesi için Azerbaycan teknik heyetiyle görüşmelerin 7 Mayıs'ta başlayacağını bildirdi.

Bakü-Ceyhan boru hattı projesinin hayata geçirilmesinde en kritik adımlardan birinin atılması kesinleşti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, Bakü-Ceyhan boru hattı projesi için, Azerbaycan-Türkiye'nin resmi teknik heyetleri arasındaki görüşmelerin mayıs ayı başında Ankara'da başlayacağını açıkladı. Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev, Ersümer ile Salı günü Bakü'de yaptığı görüşmede, ‘‘Heyetlerarası görüşmelerin başlaması’’ kararını vermişti. Aliyev'in şimdi bu mesajını somutlaştırarak, ülkesindeki teknik heyete resmi talimat vermesi bekleniyor.

Ersümer Hürriyet'e, Bakü-Ceyhan projesi konusundaki sürecin, bu ziyaretle hızlandığını ve Aliyev'in kararıyla projede önemli bir somut adım atıldığını vurgulayarak, ‘‘Sayın Aliyev, boru hattını inşa edip işletecek olan konsorsiyumun kararının Ekim ayından sonraya kalmaması gerektiğini söyledi’’ diye konuştu.

Mayıs ayının ikinci haftasında Ankara'da biraraya gelmek konusunda mutabık kalan iki ülke teknik heyetleri, proje için ‘iş programı’ belirleyecek.

MASADAKİ KONULAR

Bakü-Ceyhan projesi için 7-8 Mayıs tarihlerinde biraraya gelecek iki ülke teknik heyetinin gündeminde şu konular olacak: ‘‘Fizibilite raporundaki güzergah alternatiflerinden hangisinin en uygun olacağı, finansman, boru hattını kimin işleteceği, boru hattının mülkiyetinin kime ait olacağı, tarifelerin nasıl paylaşılacağı, geçiş ücretlerinin ne olacağı, boru hattıyla ilk yıl kaç metreküp petrol taşınacağı.’’

Ersümer, petrol fiyatlarının düşmesi nedeniyle, operasyon şirketi AIOC'nin, ekimde vereceği kararı erteleme ihtimali tartışmalarına ise şu yorumu getirdi: ‘‘Petrol boru hattı bugün başlasa, üç yıldan önce işletmeye alınamaz. Dolayısıyla, ana ihraç hattı kararı için, petrol fiyatlarını veri almak doğru bir yaklaşım değil.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!