Bakliyatta ’ramazan stokçuları’ uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Bakliyatta ’ramazan stokçuları’ uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2008 00:00

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, başta kırmızı mercimek olmak üzere baklagiller ve pirinci stoklayarak Ramazan ayında piyasaya sürmek isteyen spekülatörlere fırsat verilmemesini istedi.

Bayraktar, birlik merkezinde düzenlediği basın toplantısında, sebze, meyve, baklagiller ve diğer tarımsal ürünlerde Temmuz ayı üretici ve tüketici fiyatları konusunda bilgi verdi, yaklaşan Ramazan ayı öncesinde uyarılarda bulundu. Bu ay üretici ve tüketici fiyatları arasında yaş sebze ve meyvede yüzde 449, kurutulmuş ürünlerde yüzde 188, baklagillerde yüzde 281, pirinçte yüzde 378 ve hayvansal ürünlerde yüzde 210 fark olduğunu belirten Bayraktar, üretici ve tüketici fiyat farkının en fazla olduğu ürünlerin salatalık, limon, pirinç, patlıcan ve elma olduğunu söyledi.

Fiyat farkları

Bayraktar, üretici ve market fiyatları arasındaki makasın çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, "üretici ve perakende fiyatları arasındaki bu fark tüketicilerimiz açısından da sürdürülebilir bir durum değildir. Tedbir alındığında tüketicilerimiz bu ürünleri daha uygun tüketebilir" diye konuştu. Temmuz ayında perakende seviyesinde genelde bazı ürünlerde artış görülürken bazı ürünlerde de azalma meydana geldiğini ifade eden Bayraktar, market raflarında karpuzun yüzde 62.9, domatesin yüzde 26.8, limonun yüzde 14.5, patlıcanın yüzde 13.9, kuru fasulyenin yüzde 13.8, elmanın yüzde 12.4, pirincin yüzde 12.3 ve yumurtanın fiyatının da yüzde 11.6 artış gösterdiğini kaydetti. Bayraktar, üretici fiyatlarında geçen aya göre limon, elma, armut, kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı ve ette bu dönemde bir fiyat değişimi olmadığını ifade ederek, buna karşılık karpuzda yüzde 57.9, domateste yüzde 26.6, yumurtada yüzde 11.1, sütte yüzde 5.3 ve sivri biberde yüzde 1.6 fiyat artışı görüldüğünü bildirdi. Kırmızı mercimekte geçen yıla göre görülen fiyat artışının nedeninin kuraklık olduğuna işaret eden Bayraktar, Mardin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Hakkari, Muş, Siirt, Şırnak, Gaziantep, Elazığ illerinde kırmızı mercimekte zararın yüzde 60’ları bulduğunu söyledi.

Ramazan stokçuları

Türkiye kırmızı mercimek üretiminin yüzde 86’sını gerçekleştiren Güneydoğu Anadolu bölgesinde görülecek yüzde 60 azalmanın 250 bin ton azalmaya neden olacağını belirten Bayraktar, şunları kaydetti: "Rekoltesi düşük olan başta kırmızı mercimek olmak üzere nohut, kuru fasulye gibi baklagiller yanında ayrıca pirinçte, bu ürünleri stoklayarak Ramazan ayında piyasaya sürmek isteyen spekülatörlere fırsat verilmemelidir. Aksi takdirde bu ürünlerde fiyatlar patlar."

Spekülatörleri teşhir edeceğiz

TÜRKİYE Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Ramazan ayı yaklaşırken bulgur ve mercimek fiyatlarında artış yaşanacağını öne sürdü. Yetkin, düzenlediği basın toplantısında, kuraklık nedeniyle üretimin düşmesi ve spekülatif fiyat artışları nedeniyle mercimek ve pirinç gibi bir çok gıda maddesinin "lüks" hale geldiğini, bu tür ürünleri alamayan dar gelirli vatandaşların "karınlarını sadece su ve ekmekle doyurduğunu" söyledi. Yetkin, "Pirinç ve mercimek fiyatlarının artışına tepki olarak tüketimin kısılması, dar gelirli vatandaşları bulgur ve makarna gibi buğdaya dayalı ürünlere yöneltecek. Ramazan ayı yaklaşırken bulgur ve mercimek fiyatlarında artış yaşanacağını düşünüyoruz. Ancak bu fiyatları dernek olarak izleyeceğiz. Spekülatif amaçlı hareket edenleri ve haksız kazanç sağlayanları Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na şikayet edeceğiz ve bu kişileri teşhir edeceğiz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!