Bakkaldan sanayici

Güncelleme Tarihi:

Bakkaldan sanayici
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2014 01:27

Ağırlıklı olarak temizlik kâğıt ürünleri, hasta ve çocuk bezi üreten Cihan Grup, Seyşellere kadar ihracat yapıyor. CEO Mehmet Çiftçi, Adapazarı’nda 100 dönüm arsaya, 100 milyon dolarlık yatırım başlattıklarını söylüyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin girişimcileri ticarette sınır tanımıyor, üretimden de vazgeçmiyor. 1980’lerde Ağrı’dan İstanbul’a göç eden ve bakkallık yapan Maruf Çiftçi’nin çocukları gıda toptancılığından sanayiciliğe geçiş yaptılar ve 200 milyon dolar cirolu bir sanayici grup olmayı başardılar. Seyşellere kadar tuvalet kağıdı, hasta bezi ihracatı yapan Cihan Grup, bu yıl Küba’dan 5 milyon dolarlık ‘mangal kömürü’ de ithal edecek. Halen Adapazarı’nda, 100 dönüm arsa üzerinde 5 fabrikalık yeni bir üretim kompleksi yatırımını sürdüren Cihan Grup’un CEO’su Mehmet Hanifi Çiftçi, “Hem üretimimizi hem ticaretimizi büyütmeye devam edeceğiz. İhracatımızı da bu yıl 20 ülkeden 35 ülkeye yayacağız” diyor. Çiftçi şöyle konuşuyor:

BABAMIZ BAKKALDI

3 kız 5 erkek 8 kardeşiz. Arrılıyız. Babamız merhum Maruf Bey Ağrı’da önce bakkallık sonra gıda dağıtımı yapan küçük bir tüccardı. 1980’Lerin başında İstanbul’a (Kaynarca) göç ettik. Babamız İstanbul’a gelince de önce bakkal açtı. O bakkal Kaynarca’nın en iyi ciro yapan bakkallarından biri oldu. Günde 2 bin ekmek satardık. Zamanla Kaynarca’da gıda toptancılığına geçiş yaptık. Gıda ve temizlik ürünleri toptancılığı yapıyorduk satıyorduk. 1990’larda toptan ticarette distribütörlük kültürü gelişmeye başlamıştı ve toptancılar markaların distribütörlüğünü alıp bölge olarak dağıtım yapmaya başlamıştı. Biz de aynı yolu yürüdük. Unilever, P&G, Düzey (Koç) gibi büyüklerin distribütörü olduk.

Haberin Devamı

YAĞ İLE BAŞLADIK

Gıda ve ihtiyaç maddeleri dağıtım işimiz daha da büyük şekilde halen de devam ediyor. 200 aracımız ve belli yarlarda depolarımız var. Ticaretten kazandıkça üretim yapma fikrimiz güçlendi ve ilk olarak yağ üretimine başladık. Tekirdağ’da bir sıvı yağ fabrikası kurduk ve 2012’ye kadar üretime devam ettik. 2012’de bu fabrikayı sattık. 2004’te ayrıca, Gebze’de 4 bin metrekarelik bir temizlik kağıtları fabrikası kurduk ve ‘mavi beyaz’ markasıyla kendi üretimimizi satmaya başladık. Tuvalet kağıdı, peçete ve havlu kağıt üretiyorduk. Sonra bu konuda fabrikayı büyüttük ve 2008’in başında Tuzla OSB’de 10 bin metrekarelik yere geçtik. Ardından endüstriyel kağıda girdik. Hasta bezi ithalatı yapıyorduk onu da 2012 başında üretmeye başladık. Ardından pazarın gelişimine göre farklı ürünlerle işi büyüttük.

DEV YATIRIM

Haberin Devamı

Şu anda Adapazarı’nda 100 dönüm arazi üzerine 20 bin metrekare kapalı alan fabrikamızı yapıyoruz. Sonra 50 bin metrekareye çıkaracağız. Bu alanda 5 fabrikadan oluşan bir üretim kompleksi kuruyoruz. Tüm üretimlerimizi oraya toplayacağız. 100 milyon dolarlık bir yatırım olacak ve birinci faz bu yıl ortasında tamamlanacak. Şu anda 500 kişilik istihdamımız ve 8 işletmemiz var. 200 milyon dolar da ciro yapıyoruz. Ciromuzun yüzde 15’i 20 ülkeye hasta bezi ağırlıklı ihracattan geldi. Şeysellere kadar da tuvalet kağıdı sattık. Şimdi çocuk bezi üretimimiz devreye girdi ve bu yıl 35 ülkeye ihracat hedefliyoruz.

En ‘ateşli’ mangal kömürünü getirdik

GIDA ve ihtiyaç maddeleri dağıtım işinin yeni ürün arayışına da yönelttiğini anlatan Mehmet Çiftçi, Türkiye’de mangal kültürünün çok iyi bir ‘mangal kömürü pazarı’ oluşturduğunu belirterek şöyle konuşuyor: “Bu konuda pazarda bir boşluk var. Ulusal çapta ‘en kaliteli mangal kömürünün dağıtımını yapalım’ diye yola çıktık. Bir araştırma yaptık ve en iyi (kaliteli) mangal kömürünün Küba’da üretildiğini öğrendik. Orada Marabu ağacı var ve bu ağaçtan üretilen mangal kömürünün kalori değeri 8 bin Kgc. Bir bakıma en ateşli mangal kömürü. Türkiye’de kullanılan mangal kömürleri 2 bin ila 4 bin Kgc değerinde. Bu yıl 5 bin ton mangal kömürü satacağız. Yaklaşık 5 milyon dolarlık ihhalat yapacağız.”

Haberin Devamı

DİĞER HABERLER

550 kişiyi işe alacak

DAMAT, Tween ve D’S Damat markaları ile dünya moda perakendesinde söz sahibi olan Orka Holding, Çalışan sayısını, 2 bin kişiye yükseltti. Orka, bu yıl da 550 kişiye ek istihdam yaratmayı planlıyor. Orka Holding, 75 kişiyi Rusya, Romanya ve İspanya’da açacağı mağazalarda, 175 kişiyi yurt içi mağazalarda ve 300 kişiyi de üretimde istihdam edecek. Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, “İşsizlik sorununun çözümü için tüm sektörlerin göstereceği pozitif yaklaşım, ekonomi için olumlu bir hava yaratacak. Genç beyinlerin enerjisini ve heyecanını ekonomiye kanalize etmek, hepimizin sosyal sorumluluk anlayışında olmalı. Biz yatırımlara devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Fırıncıların fuarı başlıyor

EKMEK ve Unlu Mamül Makinaları Sanayicileri Derneği (EKMADER) ve Gıda Katkı ve Yardımcı Madde Sanayicileri Derneği (GIDAKAT) tarafından desteklenen, Avrupa’nın 3. Büyük fırıncılık teknolojileri fuarı IBATECH 10 Nisan’da açılıyor. Messe Stuttgart Ares Fuarcılık tarafından düzenlenen fuar, 13 Nisan’a kadar açık kalacak. CNR Expo Fuar Merkezi 4 Hol’de gerçekleşecek fuara sektör profesyonelleri ve tüm dünyadan ziyaretçiler gelecek ve IBATECH 2014, 4 kıtadan 15 ülkeyi tek çatı altında buluşturacak. Messe Stuttgart Ares Fuarcılık Proje Koordinatörü Funda Kunduz, “Bazı yabancı katılımcı firmalar, Türkiye’de yatırım fizibilitesi yapıyor. Özellikle yerli ihracatçı firmaların beklentileri yüksek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!