Bakanlık, Topal'a borsa iznini savundu

Güncelleme Tarihi:

Bakanlık, Topala borsa iznini savundu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kumarhaneler kralı Ömer Lütfi Topal'ın sermaye piyasasına girmesine neden olan menkul kıymet şirketlerini devralması sırasında kamu tarafından gerekli denetimin yapılmadığı ortaya çıktı. ANAP İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı'nın soru önergesine Hazine'den sorumlu Devlet Bakanlığı adına yanıt verildi. Güneş Taner'in Bakanlığının düşürülmesi nedeniyle bakan adı zikredilmedi. Önergeye verilen yanıtta, menkul kıymetler şirketlerinin devredilmeleri halinde yeni devralan hakkında inceleme yapılmadığı, sadece devralan kişinin bildirimiyle yetinildiğini bildirdi. Topal'ın Emper Menkul Değerler şirketini satın alış süreci şöyle özetlendi:

Ömer Lütfü Topal 1994 yılında Rota Menkul Değerler A.Ş.'nin ortaklık yapısında gerçekleşen değişiklik sonucunda Aracı kuruma yüzde 65 pay ile ortak oldu. Rota adını Emperyal gazinolarından esinlenerek Emper Menkul Değerler olarak değiştirdi.

Bu tarihde SPK'nın çalışmalarıyla ilgili bir tebliğde ortaklıklarda meydana gelen değişikliklerin sadece 15 gün içinde SPK'ya bildirileceği belirtiliyordu. Dolayısıyla aracı kurumların ortaklık yapısı değişiklikleri kurul iznine tabi değildi.

Ömer Lütfü Topal, aynı tebliğin 8/c maddesinde aracı kuruluşların ortakları, yönetim kurulu üyeleri, denetçileri ve bütün çalışanları için aranan genel şartları, sabıka kaydı, kendileri ve ortağı olduğu kuruluşlar hakkında tasfiye kararı verilmediğini gösteren belge ve benzeri belgeleri SPK'ya verdi.

Bu kapsamda Ömer Lütfü Topal'a yeni bir aracı kurum kurma izni verilmesi sözkonusu olmadı, ama bir menkul kıymetler şirketi satın alacak kadar parayı nereden bulduğu belli olmayan bir kişi, o tarihte yürürlükte olan düzenlemeler çerçevesinde SPK'dan izin almadan, kolaylıkla devir işlemlerini yapabildi.

Emper Menkul Değerler A.Ş.'de 1994-1998 döneminde SPK tarafından çeşitli tarihlerde inceleme ve denetimler de yapıldı. SPK Emper Menkul Değerler'in yatırım danışmanlığı yetkisini bu nedenle sürekli olarak durdurdu.Ayrıca şirketin sorumlu yetkilileri hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!