Bakanlık sertifika istedi gözlük ithalatı durdu

Güncelleme Tarihi:

Bakanlık sertifika istedi gözlük ithalatı durdu
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Ankara Ticaret Odası'nın başvurusu üzerine Sağlık Bakanlığı'nın aldığı bir karar gözlük piyasasını vurdu. Bakanlık ‘sağlık açısından sakıncalı olduğu’ gerekçesiyle ithal gözlüklerden sertifika istedi. Yurtdışındaki hiçbir firma böyle bir sertifika vermeyince gözlük ithalatı durdu.

Sağlık Bakanlığı, ‘Sağlık açısından sakınca yarattığı’ gerekçesiyle, menşei belli olmayan gözlüklerin yurda girişini engelleyince ithalat durdu.

Sağlık Bakanlığı'nın aldığı karara Ankara Ticaret Odası Meslek Komitesi'ne ekim ayında yapılan bir müracaat yolaçtı. Müracatta işportada ve süpermarket gibi yerlerde satılan güneş gözlüklerinin sağlık açısından tehlike yarattığı belirtilip, bunlara bir sınırlama getirilmesi istendi.

ATO bu müracatı Sağlık Bakanlığı'na ulaştırdı. Bakanlık da başvuruyu haklı bularak 7 Şubat tarihinde ithalata kısıtlama ve sıkı denetim getiren tebliğini hazırlayıp Dış Ticaret Müsteşarlığı'na gönderdi. Müsteşarlık da Bakanlık'tan gelen tebliği meslek kuruluşlarının görüşlerini almadan doğrudan yayınlama yoluna gitti. Hafta sonu yapılacak olan Optik 99 fuarı için yurtdışından sipariş veren gözlük üretici ve satıcıları mallarını gümrükten çekmek istedikleri anda tebliğ şoku ile karşılaştı. Gümrükler, Bakanlığın istediği ‘Kontrol Belgesi ve Sağlık Sertifikası’ olmadan gözlük ve gözlük camları ile kontakt lenslerin ithaline izin vermeyeceklerini bildirdi. Bakanlık bununla da kalmayıp Kontrol Belgesinin her ithalatta muhakkak Ankara'dan alınması şartını da taşra teşkilatına yetki devrinde bulunmayarak getirdi.

Gözlük imalatçıları bunun üzerine, yurtdışından ihracatı gerçekleştiren dünyaca ünlü firmalara birer yazı göndererek, Sağlık Bakanlığının istediği ‘Sağlık Sertifikası’nı talep ettiler. Ancak bu firmalar ‘Ürünlerinin ilaç gibi alınan bir kimyasal bileşim olmadığını belirterek’ sağlık sertifikası göndermelerinin olanağının bulunmadığını bildirdi. Bu gelişme üzerine, Gözlük İmalatçıları Derneği adına Rıfat Kayın şu açıklamayı yaptı:

‘‘Reyban, Zeiss, Pilot, Police, Locoste gibi dünyaca ünlü markalar her yerde satılıyor. Avrupa'da bu malların dolaşımın sağlanması için de üzerlerinde CE damgası var. Bütün dünyada bu gözlükler engelsiz satılabiliyor. Türkiye'de ise sağlık sertifikası isteniyor. Bir kontrol belgesinin alınması için İstanbul veya yurdun başka bir yerinde olan ithalatçı her hafta en az üç kez Ankara'ya gidip gelmek zorunda kalacak. Bunun da ötesinde istenen kontrol belgesindeki şartların yerine getirilmesi de mümkün değil. Biz de kalitesiz güneş gözlüğünün yurda girmesini istemiyoruz. Biz de bununla mücadeleye hazırız. Ama birini yasaklayayım derken, hepsini birden yasaklamakla Bakanlığın ne amaç taşıdığını da anlamış değiliz.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!