Bakanlardan İSO ve ASO’ya kadın istihdamı tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Bakanlardan İSO ve ASO’ya kadın istihdamı tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2013 01:17

Hükümetin son aşamaya getirdiği ‘kadın istihdam paketiyle’ kadınlara sağlanacak yeni haklarla ilgili, “İşveren artık kadın işçi çalıştırmaz” diye tepki gösteren sanayicilere iki bakandan eleştiri geldi.

Haberin Devamı

14 Eylül’de Hürriyet Gazetesi’nde, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan’ın tepkisinin yayınlanmasıyla gündeme gelen ve Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir’in yaptığı açıklamalarla büyüyen tartışma en çok düzenlemenin mimarı bakanları rahatsız etti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Genç nüfusu kalkınmanın parçası yapmazsanız başkanın çocukları, çalıştıracak erkek bile bulamayacak” derken, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Sanayicilerin sözleri doğru yaklaşım değil. Yanlış bilgi ve algılarla böyle bir yola giderlerse doğru olmaz. Endişe edilecek bir durum yok” dedi. THY’nin Ankara’dan Bingöl’e ilk tarifeli seferine katılan bakanlar, uçakta gazetecilerin konuyla ilgili sorularını şöyle yanıtladı:

“Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında yapılan toplantılarda bütün girdileri analiz ettik. Hem kadının istihdamda var olması hem aile yaşantısı uyumuyla ilgili bütün dengeleri gözeterek bunu yaptık. Özel sektörün üstündeki yükü artıracak hiçbir çalışma yapmadık. Tamamen sosyal devlet olmanın gerektirdiği düzenlemeler var. Devletin üstüne yük geliyor.

Haberin Devamı

ÖZELE DEĞİL DEVLETE YÜK

Özel sektöre yük gelmiyor. Doğum ve süt izinlerinde önemli bir denge tutturduk ki hem istihdamda olsun hem aile uyumu sağlansın. Bu bir ekonomi ve kalkınma politikası. Bu Türkiye için 2023 ve 2050 meselesidir. Kısa vadeli hissi duygulardan çıkıp uzun vadeli akıllı kalkınma politikasıyla düşünmek lazım. Ben de özel sektörden geldim. Özel sektörün ne kadar zor şartlarda çalıştığını biliyorum. Özel sektöre ekstra yük değil. Onların işini kolaylaştıracak katı çalışma hayatından esnek çalışmaya geçilecek. Başkan yeterince bilgi sahibi değil. Bilgi sahibi olursa bunu sahiplenecektir. İş dünyasının önündeki engelleri kaldırıyoruz, asla yeni engel koymayız. Aynı zamanda beşeri sermayeyi güçlendirmek de bizim en büyük görevimizdir.”

ENDİŞE ETMEYE GEREK YOK

“İçeriği yeterince bilinmeden yorumlar yapılıyor. Başkanlar da iyi niyetli, konuyu yeterince bilmiyorlar. Bu paketi hazırlarken temel noktamızın başında şu geliyor; Hem nüfusu artırmak hem aile hayatıyla çalışma hayatını desteklemek. Kadının bütün bu hayatlardaki faaliyetini desteklemek. İkinci temel ilke işletmelere ilave yük getirmemek. Bir şey yapılacaksa bunu da kamu yapsın. Kadınlara iyilik olsun diye yapılan adımların aleyhlerine sonuçlanacağını değerlendirdik. İşletmelere yük getirirsek elbette daha az kadın istihdam ederler. İşletmelere yük getiren hiçbir tedbire yer vermedik. Kamunun destek ve teşviğiyle iyileştirme yapılacak. Konu açısından endişe edilecek bir durum yok.”

Haberin Devamı

Bakanlardan İSO ve ASO’ya kadın istihdamı tepkisi

Asıl yük kamuya geliyor


Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İşletmelerin rekabet gücünü bozacak bir adım atmayacaklarını vurguladı ve şöyle konuştu: “Kadının iş hayatına girmesini de önlemeyiz. Yanlış algılama olabiliyor çünkü paket daha açıklanmadı. Detayları ilan edilmedi, ilkeleri böyle. Çalışmalarımızı yürütürken biz de bu tartışmayı yaptık. Kadınlar iyiliğine olan adımları aleyhe dönüştürecek çalışma hayatını zorlaştırmayız. Kamuya yük getirdik. Özel sektöre yük getirmedik. Endişe edilecek bir durum yok.”

BAKMADAN GEÇME!