Bakan'dan Rusya müjdesi

Güncelleme Tarihi:

Bakandan Rusya müjdesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2009 17:57

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Rusya ile kara yolu taşımacılığındaki “belirsizliği” ortadan kaldıran 4 yıllık bir anlaşmanın bugün imzalandığını bildirdi.

Haberin Devamı

Bakan Yıldırım, anlaşmayla Türkiye'den Rusya'ya yapılacak taşımacılıkta yıllık izin sayısının 12 bine çıkarıldığını ve Türk taşımacıların Rusya üzerinden yapacakları transit taşımaların da serbestleştirildiğini kaydetti.

Yıldırım, Rusya ile Türkiye arasında yürütülen kara yolu taşımacılığı görüşmelerine ilişkin Ulaştırma Bakanlığı'nda bilgilendirme toplantısı yaptı.

İstanbul'da gerçekleştirilen 10. Ulaşım ve Haberleşme Şurası'nda “Hedef 2023 temasıyla alana ilişkin pek çok hedefin belirlendiğini hatırlatan Yıldırım, bu kapsamda 160 proje belirlendiğini anlattı. Şura'da özellikle demir yollarına yatırımın 2023 yılına kadar artarak sürdürülmesi konusunda fikir birliği oluştuğunu vurgulayan Yıldırım, uydu ve küçük gövdeli uçakların Türkiye'de yapılmasının ve ülkedeki bilgisayar okuryazar oranının, nüfusun yüzde 85'ine ulaştırılmasının hedeflendiğini de ifade etti.

Haberin Devamı

Türkiye'nin, yurt dışı taşımacılığının parasal bazda yüzde 42'sini kara yolu ile yaptığını belirten Yıldırım, bu nedenle de kara yolu ticareti yapılan ülkelerin Türkiye açısından büyük önem taşıdığına işaret etti.

Şura'da, komşu ülke bakanlarıyla görüşmeler yaptıklarını ve sorunların giderilmesine yönelik adım attıklarını dile getiren Yıldırım, Suriye ile bir yıldır devam eden görüşmeler sonucunda kara yolu taşımacılığında çeşitli ücretlerin kaldırıldığını kaydetti. Yıldırım, gelecek hafta farklı bir konunun çözümü için Suriye'yi ziyaret edeceğini de bildirdi.

“YARINDAN İTİBAREN 2 BİN 500 İZİN VERİLECEK”

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Irak ve Suriye ile önemli ilişkiler başlatan Türkiye'nin, bölgesinde Avrupa Birliği ülkelerindeki gibi ticareti serbestleştirme çabası içinde olduğunu kaydetti.

Rusya ile Türkiye arasında kara yolu taşımacılığında zaman zaman sorunlar yaşandığını ifade eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu ülke ile birçok teşebbüs, maalesef istediğimiz düzeyde sonuç vermedi. Rusya Devlet Başkanı Putin'in Sayın Başbakanımız'la görüşmesi sonrası bu konu ivme kazandı. Başbakanımız'ın bu konudaki destekleri ve konuyu muhatabına iletmesi, Ulaştırma Bakanlığı bünyesindeki Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğünün çabalarıyla Rusya ile kara yolu taşımacılığındaki belirsizlik ortadan kalktı, 4 yıllık anlaşma bugün imzalandı.”

Haberin Devamı

Yıldırım, Türkiye'den Rusya'ya taşımacılıkta izin sayısının önceki düzenlemede yıllık 5 bin adetken, bugün imzalanan anlaşma ile yılın iki yarısında 6 biner olmak üzere toplam 12 bine çıkarıldığını bildirdi. Yeni kara yolu taşımacılık rejiminin bu yılı ve gelecek üç yılı kapsayacağını belirten Yıldırım, yarından itibaren 2 bin 500 belgenin taşımacılara tahsis edileceğini söyledi.

Anlaşma ile Türk kara yolu taşımacılık şirketlerinin Rusya üzerinden yapacakları transit taşımaların da serbestleştirildiğini anlatan Yıldırım, “Türk firmaları Rusya üzerinden yapacakları taşımalarda artık hiçbir uygulamaya tabi tutulmayacak” dedi.

Yıldırım, Türkiye'nin, tüm komşularıyla pazarlarının serbestleştirilmesini istediğini ve ticari ilişkilerin de artması yönünde kararlı olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Önceki uygulamada Rusya'ya gidecek Türk taşımacılık firma sayısında önemli sorunlar bulunduğuna dikkati çeken Yıldırım, yeni anlaşma ile bu sorunun ortadan kalktığını belirtti.

Rusya'nın, eski sistemi daha da kısıtlamaya yönelik adımlar atmaya çalıştığını anlatan Yıldırım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşmeleri sayesinde bu yeni taşımacılık rejiminin belirlendiğini kaydetti. Yıldırım, kara yolu taşımacılığında Türkiye'nin Rusya üzerinden yapacağı 12 bin taşımacılık iznine karşılık 2 bin taşıma yapacağını belirterek, “Ruslar bizim kadar fiilen kullanmıyorlar. Şu an için taşımacılık rakamlarında büyük fark var” dedi.

Yıldırım, Irak, Türkiye ve Suriye arasında yüksek düzeyde stratejik iş birliğinin başladığını anımsatarak, “Üçüncü adımda Rusya ile Türkiye arasında yüksek düzeyde stratejik iş birliği başlatılacak. Kasım ayında Rusya ile benzer toplantılar gerçekleştirilecek. Dışişleri Bakanlığı bünyesinde çalışmalar yapılıyor” diye konuştu. Yıldırım, Türkiye'nin, komşular arasında “sıfır sorun politikasına” paralel olarak “taşımacılıkta da sıfır sorun politikası” yürüttüğünü söyledi.

“DENİZ KUVVETLERİ MUHRİBİ GEMİYE YAKIT GÖTÜRDÜ”

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, toplantının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Haberin Devamı

Bir gazetecinin, İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprünün güzergahını sorusuna Yıldırım, “Hazırlıklar bitsin öyle açıklarız, çalışıyoruz” yanıtını verdi.

Yıldırım, başka bir gazetecinin, “Horizon-1 gemisi Türkiye'ye ne zaman gelecek?” şeklindeki sorusu üzerine, geminin üç aya yakın bir süredir deniz haydutlarının elinde olduğunu ve mürettebatı kurtarmak için çalışma yürütüldüğünü anımsattı.

Koordineli çalışmalar sonucunda gemi ve personelinin kurtarıldığını ifade eden Yıldırım, üç aydır denizde bekletildiği için yakıtı biten gemiye bölgede görevli Deniz Kuvvetleri unsurlarınca destek verildiğini ve bu eskort eşliğinde geminin güvenli sulara ulaştığını kaydetti.
Bu sırada, Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Özkan Poyraz'a telefonla bağlanıp geminin koordinatları hakkında bilgi isteyen Yıldırım, başka bir programı nedeniyle toplantıdan ayrıldı.

Haberin Devamı

Horizon-1 gemisinin konumu hakkında daha sonra basın mensuplarına bilgi veren Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, geminin yükünü boşaltacağı Ürdün'ün Akabe Limanı'na bin 450 mil mesafede olduğunu belirtti.

Aka, şu anda Kızıldeniz'de seyreden geminin, 15 Ekim gece ya da 16 Ekim sabah saatlerinde İstanbul'a ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

“MAYISTAN BERİ TIRLAR RUSYA'YA GİREMİYORDU”

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Kara Ulaştırması Genel Müdür Vekili Talat Aydın da Rusya'ya taşımacılık yapan Türk firmaların sorunlar nedeniyle başka ülke araçlarını kullandığını, bu durumun da uzun vadede Türkiye ihracat pazarında daralmaya neden olmasından korkulduğunu söyledi.

“Mayıstan beri tırlar Rusya'ya giremiyordu, taşımalar durmuştu” diyen Aydın, ihracatın ağırlık olarak yüzde 16'sının, değer olarak ise yüzde 42'sinin tırlarla taşındığını kaydetti.

Aydın, konuya ilişkin Türkiye ve Rusya ulaştırma bakanlarının Türkiye ve Almanya'daki çeşitli platformlarda iki görüşme yaptıklarını, görüşmeler sonucunda anlaşmanın bugün Moskova'da imzalandığını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!