Bakan'a vergi isyanı

Güncelleme Tarihi:

Bakana vergi isyanı
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2002 02:15

İstanbul'da katıldığı panelde, ‘‘Vergi oranlarını düşürmeyi hedefliyoruz’’ diyen Maliye Bakanı Sümer Oral, işadamlarınca ablukaya alındı. Konuşması biter birmez Oral'ın çevresini saran İSO, İTO ve TİM başkanları, Oral'a ‘‘Söylediğinizle, uygulama arasında çelişki var’’ dedi.

Vergi Haftası kapsamında İstanbul Ticaret Odası'nda (İTO) düzenlenen ‘‘Türk Vergi Sistemi'nin Etkinliği ve Kayıt Dışı Ekonomi’’ konulu panel Maliye Bakanı Sümer Oral ile işadamları arasında ilginç bir tartışmaya yol açtı. Oral'ın uygulanan vergi politikalarıyla vergi oranlarını indirmeyi, vergiyi tabana yaymayı hedeflediklerini söylemesi üzerine, konuşması biter bitmez etrafını saran İTO Meclis Bakanı Atalay Şahinoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkanı Hüsametin Kavi, Bakan'a söyledikleri ile mevcut durum ve yapılanlar arasında büyük çelişki olduğunu söylediler.

Oğuz Satıcı, Oral'a ÖTV ile yeni vergi yükleri geleceğini söylerken devreye giren Atalay Şahinoğlu, ‘‘Ben bakanıma birşey soracağım; IMF ile oturup konuşuyorsunuz. IMF demiyor mu size ‘Yahu memleketinizde yüzde 70-80 enflasyon varken, bu enayi vergi mükelleflerinden siz yüzde 40-50-60 oranında vergi alırsanız bu adamların yaşaması mümkün değil. Bu vergiyi nasıl koyuyorsunuz?' Bunu hiç sormuyorlar mı? Eğer sormuyorlarsa o zaman herkes birbirini aldatmak için oyun yapıyor. Ben sizin söylediklerinizin altına imzamı atarım, ama mevcut durum hiç iyi değil’’ dedi.

Oral, Şahinoğlu’nun ‘‘enayi vergi mükellefi’’ tanımlamasına karşılık, ‘‘Estağfurullah, biz konuştuklarımızı yapıyoruz. Bu yüzden ben de ciddi söylüyorum. Aldığımız tüm tedbirler de tamamen Türkiye ekonomisini rayına oturtmak içindir’’ diye konuştu. Şahinoğlu da, ‘‘Olmaz böyle şey Sayın Bakan. Vergi işini halletmeden hiçbir tedbirin anlamı yok’’ dedi.

ÖTV YÜK GETİRMEYECEK

Şahinoğlu'nun araya girmesine rağmen ısrarını sürdüren Oğuz Satıcı ise ‘‘Sayın Bakan siz böyle söylüyorsunuz, ama vergiler sürekli artıyor. Şimdi de ÖTV geliyor. ÖTV ile yeni vergi yükleri oluşacağından endişe ediyoruz. Yarın olmayan vergileri nasıl alacaksınız? Normal vergi ödenemiyor, bu yüzden de sürekli dolaylı vergilere yükleniyorsunuz’’ diye yakındı. Oral bu defa Satıcı'ya ‘‘Hayır ÖTV ile yeni yük gelmeyecek. Söylediğim hedefler için adımlar atılıyor, mevzuata ilişkin birçok çalışma tamamlanıyor ve sürekli yayınlanıyor. Onları takip edin’’ cevabını verdi. Hüsamettin Kavi ise bu konuların ayaküstü konuşulamayacak kadar derin ve büyük olduğunu söyledi. Kavi, ‘‘Bakan'ı neden inandırıcı bulmadınız sorusuna’’ ise ‘‘İnandırıcı değil. İnanmak için hedef konulur, strateji konulur, taraflar ve takvim belirlenir. Adım adım gidersiniz. Böyle bir çalışma yok ise bu sadece bir temenni olur’’ diye karşılık verdi.

BENCE ÇELİŞKİ YOK

Oral, üç işadamıyla konuşmalarını uzatmadan konferans salonundan çıktı. Ancak kapıda bu defa da gazetecilerin ‘‘Devlet Bakanları Tunca Toskay ve Kemal Derviş'in vergi indirimi konusunda neden çelişkili açıklamalar yaptılar? Bu konuda siz ne diyorsunuz?’’ şeklindeki sorularıyla karşılaştı. Oral bu sorulara da şöyle karşılık verdi:

‘‘Ben vergi haftası nedeniyle Ankara'da bir konuşma yaptım. Toskay bir başka toplantıda vergiyle ilgili görüşlerini açıkladı. Derviş de uygulanmakta olan programın ilgileri üzerinde açıklama yapmış. Bunları değerlendirdiğiniz zaman programın temel hedeflerine uyulacağı bütün konuşan arkadaşlarca ifade edilmiştir. Toskay da bu anlama gelen şeyler söylüyor. Bence konuşmalar çelişmiyor.’’

Oral'ın bu açıklamasını dinleyen Atalay Şahinoğlu tekrar devreye girdi ve ‘‘Bence Tunca Toskay memleketin gerçeklerini dile getirmiştir, Derviş ise hayalde gezdiğinin ispatını yapmıştır. Oral da inşaallah burada söylediklerini hayata geçirecektir. Çünkü Türkiye'nin başka şansı yoktur’’ dedi.

Kavi: Vergide geçici indirim, işe yaramaz

İSO Meclis Başkanı Hüsamettin Kavi, ‘‘Herşeyden her köşeden vergi almayı amaçlayan ve sadece bütçe açığını kapamayı hedefleyen bir vergi anlayışı Türkiye'ye hizmet edemez’’ dedi. Herhangi bir sektöre geçici indirimlerle bir yere varılamayacağını savunan Kavi, ‘‘Vergide ciddi hukuk problemleri var, bilanço problemleri var. Bunları nasıl aşılacak? Mali Milat ne olacak? Bütün bunları kapsayan bir sistem düşünülmeli’’ diye konuştu.

Sermaye kaçışında şampiyon oluruz

TİM Başkanı Oğuz Satıcı, ‘‘Böyle giderse zaten Türkiye hedeflediği bütçeyi dolaylı vergilerle dahi tutturamaz. Dünyanın her yerinde akılcı politikalar hakim ve kriz ortamını aşmayı planlayan her ekonomide gerçekci vergi indirimi söz konusu. Kimse gelir ve Kurumlar Vergisi'ni indir demiyor. Özellikle dolaylı vergileri indirmek şart. Böyle giderse Türkiye yabancı sermaye çekemez ve bu konuda dünya sonuncusu olur. Ayrıca sermaye çıkışında ise rekor kırar ve şampiyon olur’’ dedi.

İstanbul'da vergi tahsilatı yüzde 95

İstanbul Defterdarı Kadir Boy, vergi haftası boyunca vergi bilincini yaymak için çalışacaklarını belirterek, bu amaçla 30 okulda konferans verileğini, 10 okulun da vergi dairelerini ziyaret edeceğini söyledi.

Kadir Boy sürdürdükleri çalışmalar sonucu hiç kayıt altına alınmamış 100 bin mükellefi kayıt altına aldıklarını, aynı zamanda kayıt altında olan ama düşük beyan yapan mükelleflerle de yakından ilgilendiklerini anlattı. Boy, ‘‘İstanbul'da tahsilat oranımız yüzde 95'e ulaştı. Bu çok yüksek bir orandır. Yüzde 5'lik bölüm büyük bir problem olmadığını gösteriyor. Kayıtdışı ekonomi ile mücadele ve vergi ahlak bilinci oluşturmak için gayret ediyoruz’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!