Bakan Tüzmen’den Türkiye’nin ihracatına ‘fizik’ modeli

Güncelleme Tarihi:

Bakan Tüzmen’den Türkiye’nin ihracatına ‘fizik’ modeli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2004 01:38

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye’nin ihracatta 50 milyar dolara ulaştıktan sonra artış hızının çok yükseleceğini söyledi. Tüzmen, ‘Atom parçalanırken bir sınır var. O sınır geçilince parçalanma hızlanıyor. İhracat 50 milyardoları aşınca öyle hızlanacak’ dedi.

DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye’nin ihracatta kazandığı ivmeyi bir fizik terimi olan ‘kritik kütle değeri’ne benzeterek, ihracat 50 milyar dolara ulaştığında kritik kütle değerinin aşılacağını söyledi. Tüzmen, bu terimi ‘Atom parçalanırken belli bir sınır var. O sınır geçtiğinde parçalanma çok hızlanıyor. 50 milyar dolara ulaştığımız anda bizim ihracat hızımız da böyle aratacak’ diye açıkladı.

Beraberindeki kalabalık işadamı heyetiyle Yunanistan’da bulunan Tüzmen, gezinin ilk durağı olan Atina’daki görüşmeleri gazetecilere değerlendirdi. Sonradan kayıt yaptırıp karayoluyla gelenlerle birlikte Yunanistan gezisine 250 firma ve 120 işadamının katıldığını belirten Tüzmen, Atina’daki muhataplarıyla iki ülke ticaretindeki engelleri görüştüklerini söyledi. Tüzmen, bu teknik sorunları şöyle sıraladı:

TIR KOTALARI

Türkiye’nin Yunanistan’a ihracatı arttıkça bu ülkenin verdiği kotalar yetersiz kalıyor. Kamyon ve TIR’lar için bu yıl 4 bin kota belirlenmiş ancak yetmeyeceği şimdiden anlaşılıyor. Arttırılması lazım.

YAŞ SEBZEDE LABORATUVAR SORUNU

Ege üreticileri Yunan adalarına yaş sebze ve meyve satıyor. Adalarda laboratuvar olmadığı için bu ürünler Atina’ya gönderilerek muayene ediliyor. Sonuç gecikince ihracat durabiliyor. Bunun için ortak laboratuvar kurulmasını görüştük.

OTOMOTİVDE SERTİFİKA PROBLEMİ

Türkiye’den yapılan otobüs ihracatında büyük firmalarımızın AB sertifikası bulunmasına karşın Yunanistan ek olarak özel bir sertifikayı şart koşuyor. Yunanistan’daki bu sorunlara karşılık Türkiye’de de anti damping düzenlemelerinin sıkıntı yarattığını vurgulayan Tüzmen, bu sorunları aşacaklarını ve önümüzdeki yıl iki ülke arasındaki dış ticaret hacmini 3 milyar dolara ulyaştırabileceklerini kaydetti.

GEMİCİLİKTE İŞBİRLİĞİ

İki ülke arasında hızlı gelişmeye en elverişli alanlardan birinin de gemicilik olduğuna değinen Tüzmen, ‘Yunanistan gemi taşımacılığı alanında çok kuvvetli. Filo ihtiyacı artıyor. Türkiye de gemi inşası alanında başarılı bir ülke. İki ülke bu özelliklerini daha güçlü bir şekilde birleştirebilir’ diye konuştu.

OLİMPİYAT ESPRİSİ

Atina’da ağustos ayında başlayacak 2004 Olimpiyatları Oyunları’na yönelik ihalelerden pay alabilmek için daha önce çok uğraştıklarını itiraf eden Tüzmen, şunları söyledi:

‘2.5 yıl önce bu amaçla yaptığımız seyahatte olimpiyat ihalelerinin AB ülkelerine dağıtıldığını öğrendik. Hiç değilse altı kontratları alabilir miyiz dediğimizde ise onların da paylaşıldığını söylediler. Bu seyahatte olimpiyatlar için catering, temizlik ve gıdada epeyce ihracat yapacağız.’

Yeni hükümetin şu anda tamamen olimpiyatlara odaklandığını söyleyen Tüzmen, şehirde devam eden yeni otel inşaatlarını kastederek, ‘İnşallah yetiştirirler’ dedi. Tüzmen, bir gazetecinin ‘Destek teklif ettiniz mi?’ sorusuna ise esprili bir şekilde, ‘Yetiştiremezlerse misafirlerini İstanbul’da da ağırmlayabiliriz. Nasıl olsa bir saatlik yol’ diye gülerek yanıt verdi.

Kıbrıs sonucuna saygı duyulmalı

BAKAN
Tüzmen, Yunanistan Maliye ve Ulaştırma Bakanları ile ayrı ayrı yaptığı görüşmelerde Kıbrıs konusunun gündeme gelip gelmediği sorusuna şu karşılığı verdi:

‘İki ülkenin başbakanları gerekenleri söyledi. Türkiye’nin son derece samimi ve yapıcı olduğunu biliyorlar. Türkiye’nin son dönem yaptığı çalışmalar Avrupa ve dünyada kabul gördü. Referandumun sonucunu beklemek lazım ve Kıbrıs’ta herkesin çıkacak sonuca saygı duyması gerekiyor.’

AB fonları Yunanistan’da deniz temizledi

AYNI
zamanda profesyonel dalgıç olan Tüzmen, Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin getireceği yararları bu hobisi açısından gazetecilere şöyle aktardı:

‘Bundan 10 yıl önce Yunanistan’da dalmıştım, su çok pisti, denizin dibinde hiçbir şey görülmüyordu. Bir yıl önce daldığımda ise aynı yerde lagos gördüm. AB fonlarıyla bütün denizi kolektörlerle donatıp deniz suyunu temizlemişler. İnşallah biz de Marmara’nın kolektörlerle donatıldığı günü görürüz.’

İngiltere’de elektroniğin üçte biri Türk

YUNANİSTAN
gezisine Londra’da katıldığı bir toplantıdan geçen Tüzmen, İngiltere ile 5 milyar dolarlık ihracatın yakalanabilir durumda olduğunu söyledi. Elektronik eşya ihracatında Türkiye’nin başarısını öven Tüzmen, ‘Orada kullanılan her üç elektronik eşyadan biri Türk malı’ dedi. Geçen sene İngiltere ve ABD ile dış ticaret hacminde Türkiye’nin ihracat fazlası verdiğini söyleyen Tüzmen, ‘Amacımız Çin’de de ihracat fazlası vermek’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!