Bakan Tüfenkci'den ÖTV'siz mazota ilişkin açıklama

Güncelleme Tarihi:

Bakan Tüfenkciden ÖTVsiz mazota ilişkin açıklama
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2017 09:42

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, tırların yurtdışına çıkarken ÖTV'siz olarak aldıkları mazota ilişkin, "Yurt dışına çıkışlarda 900 litre mazotu inşallah ihracatı artırmak için vereceğiz." dedi.

Haberin Devamı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Genel Kurulunda yaptığı konuşmasında, nakliye sektörünün ticaret ve Türkiye için ne kadar önemli olduğunun bilinci olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bulunduğu coğrafya sebebiyle stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayan Tüfenkci, "Adeta bir aktarma merkezi konumunda olan Türkiye, Asya ve Avrupa kıtalarının arasındaki stratejik köprü konumunda olması nedeniyle de lojistik ve taşımacılık açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Kara taşımacılığındaki güçlü filomuz, üç tarafımızın denizlerle çevrili olması ve genç nüfusumuz ile Türkiye’de taşımacılık ve lojistik son yıllarda büyük gelişme gösteren sektörlerin başında gelmektedir. Dış ticaret hacmimizin artması, lojistik sektöründeki yatırım ihtiyacını da beraberinde getirmektedir. Ticaretin en önemli ayaklarından birini lojistik hizmetleri oluşturmaktadır." diye konuştu.

Haberin Devamı

Tüfenkci, ulaştırmanın dünya ticaretine etkisiyle ilgili yapılan araştırmada, ihracatta gümrük vergilerinin ihraç edilen malların değerinin yüzde 2’sini, uluslararası taşımacılığın ise ihraç malları değerinin yüzde 4,45’ini bulduğu bilgisini paylaştı.

KAPIKULE'DEN ÇIKILDIĞINDA ÖTV'SİZ MAZOTLA ALMANYA'YA VARILACAK

Günümüzde rekabet avantajının yolunun tedarik sürecini ve lojistik hizmetlerini en iyi şekilde yönetmekten geçtiğini vurgulayan Tüfenkci, "Bu nedenle lojistik hizmetleri artık ticarete destek sağlayan yardımcı bir sektör olmaktan çıkıp başlı başına bir sektör olmuştur. Lojistiğini iyi yöneten şirketler de maliyetlerinde yüzde 15 ile 50 arasında tasarruf sağlamaktadır." ifadesini kullandı.

Tüfenkci, Türkiye'nin dünyayla rekabet edebilmesi için hızın çok önemli olduğunu belirterek ilgili bakanlıkların yaptıkları işlemleri daha hızlandırmak için de çalışma yaptıklarını kaydetti.

Gümrüklerdeki hızlandırma işlemlerinin yanı sıra iş birliklerine yaptıkları iyileştirmelerle de ihracatçıların maliyetlerini düşürmeye başladıklarını dile getiren Tüfenkci, şunları kaydetti:

"İhracat beyannamesi ile transit beyannamesini birleştireceğiz. Artık ayrı ayrı beyanname vermeden, ihracat ve geçiş beyannamesini birleştirip hızlanmanızı ve formaliteden kurtulmanızı sağlamış olacağız. Yine sizlerin istediği konuda Maliye Bakanımız ile çalışıyoruz.. Bu hafta kararını vereceğiz... Yurt dışına çıkışlarda artık 900 litre mazotu inşallah ihracatı artırmak için vereceğiz. Bunlar sadece iki kapıda yapılıyor. Şimdi bunun kapı sayısını da çoğaltacağız. Gürcistan'a giderken de vereceğiz, Batıya, kuzeye, güneye giderken de o kapılardan bu kadar litre alarak gitmiş olacaksınız. Yani Kapıkule'den çıktığınızda bu ÖTV'siz mazotla inşallah Almanya'ya varmış olacaksınız. Bunu birçok kapıda hayata geçireceğiz.

Haberin Devamı

Suriye'deki iç karışıklıklardan dolayı transit geçişi yasaklamıştık. Geçen hafta almış olduğumuz kararla beraber, Başbakanımızın talimatıyla beraber Suriye'den transiti de serbest bıraktık. Artık orada malları Türkiye üzerinden taşıyacağız."

 

BAKMADAN GEÇME!