Bakan Şimşek'ten 'vergiler artar mı' cevabı

Güncelleme Tarihi:

Bakan Şimşekten vergiler artar mı cevabı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2015 10:50

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yasa gereği 2016 Bütçe Kanun Tasarısının Meclise sunulması dolayısıyla basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

Bakan Şimşek, geçici hükümet olmasına karşın, önceki AK Parti hükümetleri gibi bir bütçe tasarısı hazırladıklarını belirterek, yeniden iktidar olmaları halinde 2016'da vergilerde enflasyon ve yeniden değerleme oranı artışı dışında bir artış öngörmediklerini söyledi.

Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü:

"İki seçimin yapılacağı yılda mali disiplini devam ettirdik. Bu seçim seçim hükümeti olmasına rağmen biz yeniden iktidara gelirsek bütçeyi yine bu çerçevede şekillendirmeye çalışacağız.

Büyümeyi yüzde 4 öngörüyoruz 2016’da. Siyasi belirsizlik azalırsa ben bunu gerçekçi buluşyorum.

2016’da bütçe gelirlerinin 2015 gerçekleşmelerine göre yüzde 9.8 artmasını öngörüyoruz. Yüzde 6 enflasyon, yüzde 4 büyümeye göre bu gerçekçi hatta biraz mütevazı bir öngörü.

Vergileri artıracak mıyız; gelir vergisi reformu yapacağız. Enflasyon ve yeniden değerlendirme oranında zaten artırıyoruz; bunun dışında öngördüğümüz bir artış yok vergilerde.

Haberin Devamı

2016'DA KAMUYA KAÇ KİŞİ ALINMASI PLANLANIYOR
Şimşek, 2016’da kamuya 74 bin yeni personel alımı planlanlandığını açıkladı. Ancak, "Dağılımını sormayın o daha sonra belirlenecek" dedi.

ASGARİ ÜCRET 1300 TL; OCAK'TA MI TEMMUZDA MI?
AK Parti, 1 Kasım seçim vaatleri arasına asgari ücretin 1300 TL'ye yükseltileceği de yer aldı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, eğer seçimleri kazanırlarsa bu vaadin 2016'da hayata geçirileceğini ifade etmişti. Ancak 2016'nın ilk yarısında mı yoksa ikinci yarısında mı olacağı konusunda ayrıntı verilmedi. Bu soru Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e de soruldu. Şimşek, bu soruya yanıtı 'muğlak' bırakmayı tercih etti.

Maliye Bakanı Şimşek, basın toplantısında asgari ücretin 1 Ocak'ta mı yoksa 1 Temmuz'da mı 1300 liraya yükseltileceği sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere 1300 lira olsun, derse Ocak’ta olur. Yok, biz iki aşamalı olarak iki dönemde belirliyoruz, deyip Temmuz ayını belirlerse o zaman da Temmuz’da bin 300 liraya yükselir” dedi. Şimşek, evli, üç çocuklu çalışanlardan gelir vergisi alınmadığı için, asgari ücretin onlar açısından 1380 liraya yükseleceğini anımsattı.

 

BAKMADAN GEÇME!