Bakan Şimşek: Vaatlerimizin maliyeti 2015 milli gelirimizin yüzde 1’i

Güncelleme Tarihi:

Bakan Şimşek: Vaatlerimizin maliyeti 2015 milli gelirimizin yüzde 1’i
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2015 11:07

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti’nin seçim vaatlerinin maliyetine ilişkin yaptığı açıklamada “Bizim vaatlerimizin net etkisi 19,3 milyar lira. Vaatlerimizin maliyeti aşağı yukarı 2015 milli gelirimizin yüzde 1'i'' yanıtı verdi.

Haberin Devamı

Bakan Şimşek, NTV yayınında yaptığı açıklamada, seçim sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. 2015 yılının tüm dünya için sıkıntılı bir yıl olduğuna işaret eden Bakan Şimşek NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in sorularına şu yanıtları verdi:

Siyasi partiler seçim beyannamelerini, hükümet de yeni orta vadeli programı açıkladı. Ekonomi gündemi, bu iki gelişmenin ağırlıkta olduğu tartışmalarla belirlendi. Biz de orta vadeli programla başlayalım. Yeni orta vadeli programla bütün hedefler revize edildi. Büyüme hedefinin aşağı çekildiği, enflasyon ve işsizlik hedefinin yükseldiği revizyon, nasıl bir ekonomik tablonun ürünüydü hedefler neden değişti?

TÜRKİYE TÜM ŞOKLARIN MERKEZİNDE
2015 yılı bütün dünya için sıkıntılı bir yıl. Türkiye bütün şokların merkezinde. Bugün Ortadoğu'daki kaostan en çok etkilenen ülkelerden bir tanesi Türkiye. Rusya krizde, Avrupa 6-7 yıldır durgunluk içinde. 2015 yılı için büyüme hedefini yüzde 4'ten yüzde 3'e çektik. Yüzde 3'lük büyüme bugünkü konjonktürde çok iyidir. Enflasyon kısmen kurdan kaynaklı bir miktar yükseliş var. Bu sürpriz değil. Bugünkü enflasyon 90'lı yılların 10'da 1'i. Büyük resme baktığınız zaman en güçlü tarafımız bütçe.

Orta vadeli program, milli gelir hesabıyla da tartışılıyor. İlk kez satın alma gücü paritesine göre rakamlara yer verildi. Bu değişiklik, gündemde olan bir durum muydu? "Rakamlarda makyaj" yorumuna ne dersiniz?

Haberin Devamı

SEÇİM AREFESİNDEYİZ, ÇAMUR ATIYORLAR
Rakamlarda makyaj yok her şey çok açık çok net. Satın alma gücüne göre milli gelirde bir düşüş yok. Milli gelir cari, reel ve satın alma gücüne göre arttı. Kur çok oynak olduğu için satın alma gücünü baz aldık. Seçimin arefesinde olduğumuz için çamur atıyorlar. Rakamlar, başarı ve performans ortada.

Orta vadeli programı ilk kez, "1 Kasım seçimi sonrasındaki hükümetin belirlenen hedefleri değiştirebileceği" notuyla yayınlandı. Bunu nasıl yorumlamak lazım? Gelecek olan siyasi iktidara hareket serbestliği tanıma amaçlı mı? Yoksa hedeflerde hala revizyon ihtiyacına vurgu yapan bir not mu?

GEÇİCİ BİR HÜKÜMETİZ
Gerçekçi bir metin. Biz geçici bir hükümetiz. Seçimden sonra ne olacağını bilmiyoruz gönül ister ki 1 Kasım'da 90'lı yıllara dönmeyelim koalisyonlara dönmeyelim. AK Parti tek başına gelirse bu programa sadık kalırız. Biz orada bunu şunun için yazdık bu geçici bir hükümet seçim hükümeti yeni hükümet gelecek. Şu anda Türkiye'nin mevcut resmini çizdik olması gereken bütçeyi orta vadeli programı kurguladık kamuoyuyla paylaştık.

Haberin Devamı

2015 MİLLİ GELİRİNİN YÜZDE 1’İ
Seçim beyannamelerine geçelim... Asgari ücretli, emekli, gençler başta olmak üzere birçok kesime yönelik taahhütler var. Çokça da konuşuldu. AK Parti'nin taahhütlerinin maliyeti ne? Bütçeye etkileri, zamanlama olarak hangi takvimde yansıyacak? Hepsi bir anda etkisini gösterecek bir maliyet mi oluşturuyor yoksa yıllara mı yayılır?

Bizim vaatlerimizin net etkisi 19,3 milyar lira. Vaatlerimizin maliyeti aşağı yukarı 2015 milli gelirimizin yüzde 1'i. Siyasi istikrar sürerse Türkiye'nin önü açılır.

YENİ VERGİ SÖZ KONUSU DEĞİL
Bu taahhütlerin hayata geçmesi, bir ek önlem ihtiyacı doğurur mu?
Dürüst olmamız lazım biz gelir vergisi reformunun yapılacağını varsaydık. Vergiyi tabana yayan reformu yapacağımızı söyledik. Maktu vergilerde enflasyon kadar ayarlamaya gideceğiz. Gündemimizde yeni vergi veya vergi oranlarında artış söz konusu değil.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!