Bakan Selçuk'tan EYT açıklaması: En az 10 analiz yaptık... İşte Emeklilikte Yaşa Takılanlar'da son gelişmeler

Güncelleme Tarihi:

Bakan Selçuktan EYT açıklaması: En az 10 analiz yaptık... İşte Emeklilikte Yaşa Takılanlarda son gelişmeler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2019 22:48

Kamuoyunda bir süredir yer alan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusuyla ilgili hükümetten ve MHP lideri Bahçeli'den gelen peş peşe açıklamalar geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti Sözcüsü Çelik'in ardından Bakan Zehra Zümrüt Selçuk da konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunarak "En az 10 analiz yaptık" ifadelerini kullandı. Peki, Emeklilikte Yaşa Takılanlar'da son durum ne? İşte EYT haberlerinde son gelişmeler.

Haberin Devamı

Prim gün sayısını doldurup yaştan dolayı emekliliğini bekleyen vatandaşların merakla beklediği EYT ile ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "En az 10 analiz yaptık." diyerek konuyla ilgili detayları paylaştı. Gündeme gelen haberlerin ardından vatandaşlar "EYT'de son gelişmeler neler? EYT çıkacak mı?" sorularına yanıt aramaya başladı. İşte, Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili Bakan Selçuk'un hükümet yetkililerinin yaptığı açıklamalar... 

BAKAN SELÇUK: EN AZ 10 ANALİZ YAPTIK

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda ellerinde 10'dan fazla analiz olduğunu belirterek, "Her türlü kombinasyonu denedik. Fakat hiçbirisinin maliyeti sürdürülebilir bir maliyet değil." dedi.

Haberin Devamı

Bakan Selçuk, "Emeklilik sisteminde temel üç kriter var; birincisi yaş, ikincisi prim ödeme gün sayısı, üçüncüsü sigortalılık süresi. Bunların hepsini tamamlayan kişi emekliliğe hak kazanıyor. Yani emeklilikte yaşa takılmıyor. Biz 2008'de büyük bir reform yaptık. SGK'nin mali dengesi yeniden herhangi bir popülist çizgiye gelinmediği sürece 2071'e kadar sürdürülebilir durumda." diye konuştu.

Bakanlık olarak EYT konusunda çalışma yaptıklarını belirten Selçuk, şunları kaydetti:

"Bakanlık olarak bizim elimizde 10 küsur analiz var. Her türlü kombinasyonu denedik. Fakat hiçbirisinin maliyeti sürdürülebilir bir maliyet değil. Bizim emeklilik için yaş şartını bekleyen 1998 öncesinde işe giren sigortalımızın ortalama yaşı 60 değil, 48. Buradakiler 65 yaşını beklemeyecek, kademeli olarak emekli olacaklar zaten. Burada emeklilik yaşının 65 olduğu iddiası da doğru değil. Şu anda 65 yaş şartı kadın ve erkek sigortalılar için tam olarak 2048'de sağlanacak. Bugün ortalama emekli olma yaşımız 53."

BAHÇELİ: HÜKÜMETİN DEĞERLENDİRMESİ İSABETLİ OLMUŞTUR

"Cumhurbaşkanı'nın son konuşmasındaki değerlendirme bizim için de genel kabul gören bir değerlendirmedir. Sayın Cumhurbaşkanı ve hükümetinin de değerlendirmesi Türkiye açısından bize göre isabetli olmuştur."

Haberin Devamı

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÇELİK'TEN EYT AÇIKLAMASI

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili şu açıklamalarda bulundu;

Sanki bir EYT'li denilen kardeşlerimizin söylediklerine kulak asmıyoruz. Karşı geliyormuşuz gibi algı yapılıyor. Tabi ki biz onları dinliyoruz çalışma yapıyoruz. Bu durumun ülkeye maaliyeti yüksektir ve Cumhurbaşkanımız da son sözü söylemiştir. Çözülecek bir durum varsa tabi çözülecektir ama çözülemicek bir durum varsa açık bir şekilde ifade ediyoruz.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılan bütçe transferlerine yönelik eleştirilerin çoğunun, bunların ne anlama geldiğinin dahi bilinmeden yapıldığını belirterek, şunları dile getirdi:

Haberin Devamı

"Birileri Türkiye'nin sosyal devlet alanında geldiği seviyeyi anlamakta zorluk çekiyor. Daha da vahimi geçmişte faize ödenen paraların doğrudan millete hizmet için kullanılmasından da rahatsız oluyor. Anayasamıza göre zorunlu olan genel sağlık sigortasına 30 yıl boyunca niçin geçilemediğini izah edemeyenler, yapılan işlere kulp takmada yarışa giriyor. Geçmişte SSK'yi iflas ettirenlerin bugün erken emeklilik başta olmak üzere, teklif ettikleri her uygulamayla aynı amacı güttükleri bir gerçektir. Tutturmuş 'erken emeklilik.' İskandinav ülkelerinin hepsi bu sistemle battı ve bizim ülkenin başına da bu erken emekliliği dolayanlar maalesef bunun bedelini ödeyecekler ve ödediler. Niçin erken emeklilik? Bırakalım ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman emekli olsun ve parasını da en güzel şekliyle alsın. Hem erken emekli olduğu zaman ideal olan ücreti alamayacak hem de ikinci bir iş aramak suretiyle de ikinci işle, işsizliğe ne yazık ki öncü olacak. Sosyal güvenlik sistemimizin çökmesini istemelerinin zaten tek sebebi, böylece oluşan kaos ortamından kendilerine siyasi rant devşirme hesabıdır."

Haberin Devamı

Bu hesabın kötü, şer ve zararlı bir hesap olduğunu dile getiren Erdoğan, "Biz bunu politik hesaplarla yapmayız ve yapmayacağız da. Arkadaşlarıma söylüyorum, beni bu yola asla teşvik etmeyin. Milletimin faydası neredeyse ona varım, milletimin ve ülkemin zararına olan bir şeye asla yokum. Seçim kaybetsek de yokum. Bütün dünya bizim sistemimizi kendine uyarlamaya çalışıyor, bizdeki bazı köhne zihniyetler sistemi çökertmek için hinlik peşinde koşuyor." diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!