Bakan Işık'tan hibrit otomobil yorumu

Güncelleme Tarihi:

Bakan Işıktan hibrit otomobil yorumu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2014 09:36

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, içten yanmalı otomobilin maliyetleri nedeniyle Türkiye’nin dünya ülkeleriyle rekabet etmesinin kolay olmadığını söyleyerek, “Ama hibrit otomobil pazarı yeni gelişiyor. Büyük firmaların dönüşümü kolay olmayacağı için hibritte büyük fırsat var. Bizim önümüzdeki altın yılları ıskalamadan hibrit yerli otobil üretmemiz gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

FIRSAT PENCERESİ
Bakan Işık, Hürriyet’e yaptığı açıklamada yerli otomobil üretecek babayiğitle ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydederek, “Bir çağrıya çıkmıştık o çağrı süreci sonuçlanmak üzere” dedi.

Dünyanın çok hızlı şekilde hibrit ve elektirkil araca geçiş süreci yaşadığını belirten Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin 3-4 altın yılı var, bu yılları ıskalamamak durumundayız. Türkiye bunu mutlaka yapmalı. Artık konvansiyonel otomobilde içten yanmalı otomobilde bir marka oluşturup rekabet etmemiz kolay değil. Çünkü çok ciddi rekabet var. Güney Kore’de Hyundai fabrikasını gezdim yıllık 1.7 milyon araç kapasitesin sahip. Onun üretim maliyetiyle sizin rekabet etmeniz kolay değil. Ama yeni gelişen pazar hibrit ve elektrikli otomobil. Burada da büyük firmaların dönüşümü kolay olmayacağı için fırsat penceresi var. Biz o pencereyi iyi değerlendirelim. Gerektiğinde teknoloji transferi de yapıp Türkiye’nin yerli otomobilini hibrit olarak üretmek için çalışıyoruz.

Haberin Devamı

KATALİZÖR OLURUZ
Devletin bir katalizör görevi yapması gerekiyor. Çünkü bu sektöre yabancı olan firmalar sektöre girmeye korkuyor. Bu sektörde olan firmalar da daha çok lisansla üretim yaptıkları için onlar da lisans sahipleriyle sürtüşmek istemiyor. Bu alanda bir boşluk var. Biz orada devlet olarak devreye gireceğiz. TÜBİTAK aracılığıyla teknoloji transferini biz yapıp Türkiye’de bu noktada çalışmak isteyenlerle, bu şirketleri buluşturup bir yapı oluşturacağız. Türkiye’de istekli şirketler de var, emek vermiş insanlar var. Bu bizim ajandamızda. Şu anda bu işe ilgi duyan şirketler var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!